Zakupiłem ze sklepu laptop. Okazało się że się przegrzewał więc odstąpiłem od umowy równocześnie opisując problem. Zwrotu dokonałem opcja zwrotu allegro. Otrzymałem kod i oryginalnie zapakowany odesłałem. Po 3 tygodniach po pytaniu co z kwotą do zwrotu sprzedający poinformował mnie że paczki nie przyjął bo opakowanie było uszkodzone. Oraz że ja mi odsyła i żebym sprawdził czy z że sprzętem wszystko ok. I ewentualnie reklamował u przewoźnika. Nie adresowalem przesyłki, nie wybierałem przewoźnika, nie opłacałem. Czy w tej sytuacji to moim czy sprzedawcy obowiązkiem jest paczkę przyjąć i reklamować. Dodatkowo sprzedający stwierdził iż ponieważ paczki nie otrzymał w terminie, a dostarczona była w terminie tylko nie odebrał, to minął czas reklamacji...
@PROMAXIMO Po zgłoszeniu zwrotu powinieneś w ciągu 14 dni odesłać paczkę do sprzedawcy. W tej sytuacji najlepiej zgłoś reklamację u sprzedawcy. Opisz co się dzieje z laptopem (że się przegrzewa)
Jeśli użytkowałeś produkt sprzedawca może nie przyjąć zwrotu jeśli odstąpiłeś od umowy. W tej sytuacji najlepiej załóż dyskusję ze sprzedawcą. W zakładce Moje Zakupy wybierz zamówienie, dla którego chcesz otworzyć dyskusję. Przejdź do szczegółów zamówienia i kliknij [zgłoś problem z zakupem]. W kolejnym kroku wskaż powód dyskusji i zaznacz jedną z opcji dostępnych na liście. Sprzedający będzie miał 24 godziny na odpowiedź (czasu nie liczymy w weekendy i święta), będziesz mógł poprosić nas o pomoc.