Witajcie. Sprzedający odpowiedział na reklamację raz, lekko kwestionując jej zasadność ale ostatecznie, że mogę zwrócić przedmiot. Ponieważ ta odpowiedź była niewystarczająca, bo nie wiem, jak odesłać ten przedmiot na koszt sprzedawcy - pytam dalej - i odtąd tylko odpowiedź automatem, zapewne wiecie jaka. Nie chcę się spierać, chcę załatwić sprawę. Dalej pisać w dyskusji czy zgłosić się o pomoc do Allegro i po ilu dniach ?
@komis-bell Mogę się mylić ale wydaje mi się, że jest akurat odwrotnie...
To nie jest reklamacja z tytułu gwarancji...
@jaszczur-ka Kiedyś było odwrotnie. Po nowelizacji UOPK na początku 2023 roku to sprzedający decyduje o sposobie realizacji uznanej reklamacji.
@komis-bell AI podpowiada mi coś innego. No ale to AI....
@N_Nitka28 Może Szanowna Moderacja mi podpowie
@jaszczur-ka Wystarczy samemu zapoznać się z artykułem 43d. UOPK. Nie trzeba nikogo pytać 😉
@jaszczur-ka ustawa zakłada, że zamiast wymiany można naprawić i odwrotnie, jeżeli drugi sposób byłby niemożliwy lub nadmiernie kosztowny. Jeżeli chodzi o odstąpienie od umowy w ramach reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową zamiast wymiany to takiego przepisu nie ma. Sprzedający zatem nie może dowolnie zmieniać tych roszczeń.
Jeśli posiada produkt, a Twoim roszczeniem jest wymiana, powinien przesłać nowy produkt.
Art. 43d [Naprawa lub wymiana]
(...)
2. Przedsiębiorca może dokonać wymiany, gdy konsument żąda naprawy, lub przedsiębiorca może dokonać naprawy, gdy konsument żąda wymiany, jeżeli doprowadzenie do zgodności towaru z umową w sposób wybrany przez konsumenta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy. Jeżeli naprawa i wymiana są niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy, może on odmówić doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
W prowadzonej dyskusji poproś ponownie o naszą pomoc.
@la_nika Od decydowania o tym czy wymiana lub naprawa jest dla sprzedającego opłacalna i uzasadniona nie jest ani Allegro ani kupujący.
Decydować o tym może tylko i wyłącznie sam sprzedający a jego decyzję można podważyć tylko wyrokiem sądu.
Dobrze wiesz, że jeśli sprzedający zwróci środki to sprawa będzie zakończona i jedyne co może zrobić Allegro to poinformować kupującego o tym, że ma prawo dochodzić swoich racji na drodze sądowej.
@komis-bell Dzięki, nauki nigdy dość. Podpowiedz jeszcze, proszę, który podpunkt z art. 43d mówi konkretnie o tym, że to właśnie sprzedający decyduje o sposobie realizacji uznanej reklamacji. Dodam, że lubię pytać mądrzejszych ode mnie.
@jaszczur-ka 43d.2. - "
Przedsiębiorca może dokonać wymiany, gdy konsument żąda naprawy, lub przedsiębiorca może dokonać naprawy, gdy konsument żąda wymiany, jeżeli doprowadzenie do zgodności towaru z umową w sposób wybrany przez konsumenta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy. Jeżeli naprawa i wymiana są niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy, może on odmówić doprowadzenia towaru do zgodności z umową."
@komis-bell Wymiana jest oczywiście jak najbardziej możliwa, sprzedawca cały czas posiada i prowadzi na bieżąco sprzedaż tych produktów. Wydaje mi się że źle czytasz ten przepis oraz w niewłaściwy sposób odnosisz go do opisanej sytuacji Ale nie będziemy dalej bić piany, pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.
@jaszczur-ka Nikt tu nie bije piany 🙂
Ja tylko wskazuję na to, że decyzja należy do sprzedającego i jeśli zwróci Ci środki to dla Allegro sprawa będzie zakończona.
Odpowiedź @la_nika brzmi jednak inaczej. Przypuszczalnie Allegro nie może fizycznie zmusić sprzedającego do postąpienia zgodnie z przepisami. Ale sądzę, że Allegro ma jednak inne subtelne środki nacisku...
@jaszczur-ka Takie tematy przewijały się na forum już setki razy. Sprzedający zwróci Ci pieniądze a Allegro powie, że nie może nic w tej kwestii więcej zrobić.
Allegro nie ma prawa stosować jakichkolwiek "subtelnych środków nacisku" wobec sprzedającego.
@komis-bell - a czy nie ma przypadkiem jakichś ocen, czy punktacji ?
@jaszczur-ka Są, są ale to nie tak, że ktoś w Allegro siedzi i ręcznie te punkty przyznaje lub odejmuje.
To jest zautomatyzowane i jeśli po stronie sprzedającego dojdzie do jakiś systemowych uchybień w procesie to punkty mogą zostać odjęte.
@komis-bell OK. Jak będzie tak będzie. Nie przywiązuję się nadmiernie do opcji, której sobie życzę. Po wszystkim poinformuję - tak dla wiedzy innych userów.
Pozdrawiam Społeczność, dobrego dnia.
Jeżeli sprzedający udzielił dodatkowej gwarancji i przy składaniu reklamacji powołano się na tą gwarancję, to nie stosuje się wtedy przepisów UoPK, lecz obowiązują warunki zawarte w karcie gwancyjnej, a kwestie nieuregulowane reguluje KC.
Kupujący składając reklamację wybiera czy będzie ona realizowana na podstawie art 43d czy na podstawie gwarancji. Nie wolno mieszać świadczeń.
Co ważne gwarancji sprzedawcy i gwarancja gwaranta, to dwa różne świadczenia (niezgodności z umową to zaś trzeci rodzaj świadczenia).
@jaszczur-ka napisał(a):
@komis-bell Wymiana jest oczywiście jak najbardziej możliwa, sprzedawca cały czas posiada i prowadzi na bieżąco sprzedaż tych produktów.
Tyle, że wysłanie nowego produktu to dla sprzedawcy kolejny koszt, więc dla niego to "wymagałyby nadmiernych kosztów". Jego wybór jest prosty przy tanim produkcie.
@Mac20ek00 Tak, zapewne ten sknera zwróci pieniądze. Nie szkoda mu zapłacić kuriera, żeby odebrał reklamowany przedmiot....
Ale wymiana to już za wiele. Etyka handlowa poszła się czochrać.
Podam Ci przykład od siebie. Kupiłem rośliny akwariowe in-vitro, przyszła papka roślinna. Zgłosiłem niezgodność produktu z ofertą i oczekiwanie wymiany. Sprzedawca zwrócił mi kasę, a Allegro w dyskusji stanęło po jego stronie. Odzyskawszy pieniądze kupiłem po raz kolejny takie same rośliny, bo jak w Twoim przypadku, sprzedawca miał taki towar na stanie. Sytuacja się powtórzyła. Po kolejnym zwrocie kasy odpuściłem, bo w sumie stratny nie byłem 😉
@Mac20ek00 napisał(a):
Zgłosiłem niezgodność produktu z ofertą i oczekiwanie wymiany. Sprzedawca zwrócił mi kasę, a Allegro w dyskusji stanęło po jego stronie.
Rozczarowujące...
@Mac20ek00 napisał(a): Po kolejnym zwrocie kasy odpuściłem, bo w sumie stratny nie byłem 😉
A ja i owszem, co nieco stracę, bo przedmiot w międzyczasie trochę podrożał. Ale to mnie nie zrujnuje. Tego sknery też by wymiana nie zrujnowała ale taki woli zrujnować swój wizerunek, niż poświęcić parę zł i zachować się profesjonalnie w biznesie.