anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot - reklamacja

MAMY ROZWIĄZANIE!
jaszczur-ka
#11 Animator

Witajcie.  Sprzedający odpowiedział na reklamację raz, lekko kwestionując jej zasadność ale ostatecznie, że mogę zwrócić przedmiot. Ponieważ ta odpowiedź była niewystarczająca, bo nie wiem, jak odesłać ten przedmiot na koszt sprzedawcy - pytam dalej - i odtąd tylko odpowiedź automatem, zapewne wiecie jaka.   Nie chcę się spierać, chcę załatwić sprawę.  Dalej pisać w dyskusji  czy zgłosić się o pomoc do Allegro  i po ilu dniach ?

oznacz moderatorów
45 ODPOWIEDZI 45
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jaszczur-ka a nie chodzi czasem o zwrot ustawowy w terminie 14 dni od doręczenia za frikow smart?

oznacz moderatorów
jaszczur-ka
#11 Animator

Hej. To nie zwrot 14 dn. Reklamacja po dłuższym czasie.

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@jaszczur-ka

Reklamacja z tytułu niezgodności z umową (rękojmi) czy z tytułu gwarancji? 

oznacz moderatorów
jaszczur-ka
#11 Animator

Gwarancja

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@jaszczur-ka

W przypadku gwarancji wysyłasz do sprzedawcy na swój koszt. Gwarancja pokrywa koszty przesyłki od ciebie do serwisu i z powrotem. Koszt wysyłki do sprzedawcy, to wyłącznie twój koszt, bo reklamując przez sprzedawcę dobrowolnie zrzekarz się tego co przyznaje gwarancja w swoim brzmieniu.

Tu sprzedawca nie jest zasadniczo stroną procesu reklamacji. Jego zadaniem jest zgłosić reklamację do podmiotu wskazanego w karcie gwancyjnej i robi to w pełni dobrowolne. 

oznacz moderatorów
jaszczur-ka
#11 Animator

Jesteś pewien ?   Bo ja na tej stronie :https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/zasady-zwrotow-i-reklamacji/jak-zwrocic-zakup-i-odeslac-prod...        czytam mianowicie to :

"Gdy reklamujesz produkt niezgodny z umową

Jeżeli sprzedający wymaga od Ciebie odesłania reklamowanego produktu, powinien zapewnić Ci sposób odesłania na swój koszt. Jako kupujący nie ponosisz żadnych kosztów związanych z reklamacją produktu niezgodnego z umową. W przypadku naprawy lub wymiany sprzedający może zadeklarować samodzielny odbiór produktu lub jego naprawę u Ciebie, jeżeli specyfika produktu tego wymaga, na przykład w przypadku towarów wielkowymiarowych. Masz obowiązek udostępnić lub odesłać reklamowany produkt metodą wskazaną i opłaconą przez sprzedającego."

Na stronie przedmiotu sprzedawca umieścił  informację, że "Produkt jest objęty gwarancją  do pon

To nie jest przedmiot, który można naprawić.   To zepsuta żywność  - jest do wyrzucenia.  

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jaszczur-ka dyskusję założyłaś? Jak tak to automatycznie powoduje to złożenie z tytułu niezgodności z umową. Gwarancję rozpatruje gwarant a w 99% to nie sprzedawca. W przypadku produktów spożywczych przeterminowanych bo pewnie takie dostałaś jedyne wyjscie to zwrot kasy.

oznacz moderatorów
jaszczur-ka
#11 Animator

Oczywiście , że założyłam dyskusję.  Dalej wszystko jest opisane w pierwszej mojej wiadomości.

Po prostu chcę się dogadać odnośnie zwrotu - ale gadam tylko z automatem.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jaszczur-ka darmowa dostawa smart była?

oznacz moderatorów
jaszczur-ka
#11 Animator

Była ale jest już daleko po 14 dniach

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To w takim razie przybliż proszę problem. Jak doszło do przeterminowania? Czy w ofercie nie było zapisu ograniczony zwrot?

oznacz moderatorów
jaszczur-ka
#11 Animator

@az1rael    Na stronie przedmiotu sprzedawca umieścił  informację, że "Produkt jest objęty gwarancją  do pon

Jak doszło do przeterminowania ?   Ale czego przeterminowania ? 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jaszczur-ka bo tu jest jakiś ewidentny błąd pewnie katalogu który zrobił fuzję 2 produktów bo pierwsze słyszę by żywność miała gwarancję

oznacz moderatorów
jaszczur-ka
#11 Animator

@az1rael   To jest żywność "długiego trwania" , mianowicie olej kokosowy.                           Data przydatności na słoiku to kwiecień 2026 r. 

Sprzedający sam udzielił dłuższej gwarancji - ale można to pominąć.   

oznacz moderatorów
jaszczur-ka
#11 Animator

@az1rael   Dodam jeszcze, że sprzedawca to autoryzowany sklep producenta (czy też importera)  tego produktu.

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@jaszczur-ka Jeżeli sprzedawca nie odpowiada kliknij [poproś o pomoc Allegro]. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
jaszczur-ka
#11 Animator

@N_Nitka28  Dzięki, pewnie ostatecznie tak zrobię, ale na razie próbuję się dogadać jak człowiek z człowiekiem.  Niestety, z wyjątkiem pierwszej odpowiedzi,  cały czas gadam z maszyną...

oznacz moderatorów
jaszczur-ka
#11 Animator

@N_Nitka28 

Muszę jednak pociągnąć temat.   Po interwencji Allegro sprzedający wreszcie się odezwał "po ludzku"  i  zaproponował odbiór przedmiotu na jego koszt a potem, czyli po otrzymaniu przedmiotu, zwrot gotówki.  Nie odpowiada mi to,  bowiem wybrałam wymianę przedmiotu na wolny od wad.  Oczywiście zawiadomiłam o tym sprzedającego (w Dyskusji) - ale oczywiście nie odpowiada tzn. oczywiście odpowiada tylko automat.  Mam zatem pytanie - co mam jeszcze zrobić, aby otrzymać ten reklamowany przedmiot a nie zwrot pieniędzy.  Zaznaczam, że sprzedający oczywiście posiada na stanie i nadal sprzedaje ten produkt.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jaszczur-ka Przy pierwszej reklamacji (uznanej) to sprzedający decyduje o sposobie jej realizacji - wymiana / naprawa / zwrot środków.

oznacz moderatorów