Witajcie. Sprzedający odpowiedział na reklamację raz, lekko kwestionując jej zasadność ale ostatecznie, że mogę zwrócić przedmiot. Ponieważ ta odpowiedź była niewystarczająca, bo nie wiem, jak odesłać ten przedmiot na koszt sprzedawcy - pytam dalej - i odtąd tylko odpowiedź automatem, zapewne wiecie jaka. Nie chcę się spierać, chcę załatwić sprawę. Dalej pisać w dyskusji czy zgłosić się o pomoc do Allegro i po ilu dniach ?
@jaszczur-ka a nie chodzi czasem o zwrot ustawowy w terminie 14 dni od doręczenia za frikow smart?
Hej. To nie zwrot 14 dn. Reklamacja po dłuższym czasie.
Reklamacja z tytułu niezgodności z umową (rękojmi) czy z tytułu gwarancji?
Gwarancja
W przypadku gwarancji wysyłasz do sprzedawcy na swój koszt. Gwarancja pokrywa koszty przesyłki od ciebie do serwisu i z powrotem. Koszt wysyłki do sprzedawcy, to wyłącznie twój koszt, bo reklamując przez sprzedawcę dobrowolnie zrzekarz się tego co przyznaje gwarancja w swoim brzmieniu.
Tu sprzedawca nie jest zasadniczo stroną procesu reklamacji. Jego zadaniem jest zgłosić reklamację do podmiotu wskazanego w karcie gwancyjnej i robi to w pełni dobrowolne.
Jesteś pewien ? Bo ja na tej stronie :https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/zasady-zwrotow-i-reklamacji/jak-zwrocic-zakup-i-odeslac-prod... czytam mianowicie to :
Jeżeli sprzedający wymaga od Ciebie odesłania reklamowanego produktu, powinien zapewnić Ci sposób odesłania na swój koszt. Jako kupujący nie ponosisz żadnych kosztów związanych z reklamacją produktu niezgodnego z umową. W przypadku naprawy lub wymiany sprzedający może zadeklarować samodzielny odbiór produktu lub jego naprawę u Ciebie, jeżeli specyfika produktu tego wymaga, na przykład w przypadku towarów wielkowymiarowych. Masz obowiązek udostępnić lub odesłać reklamowany produkt metodą wskazaną i opłaconą przez sprzedającego."
Na stronie przedmiotu sprzedawca umieścił informację, że "Produkt jest objęty gwarancją do pon
To nie jest przedmiot, który można naprawić. To zepsuta żywność - jest do wyrzucenia.
@jaszczur-ka dyskusję założyłaś? Jak tak to automatycznie powoduje to złożenie z tytułu niezgodności z umową. Gwarancję rozpatruje gwarant a w 99% to nie sprzedawca. W przypadku produktów spożywczych przeterminowanych bo pewnie takie dostałaś jedyne wyjscie to zwrot kasy.
Oczywiście , że założyłam dyskusję. Dalej wszystko jest opisane w pierwszej mojej wiadomości.
Po prostu chcę się dogadać odnośnie zwrotu - ale gadam tylko z automatem.
@jaszczur-ka darmowa dostawa smart była?
Była ale jest już daleko po 14 dniach
To w takim razie przybliż proszę problem. Jak doszło do przeterminowania? Czy w ofercie nie było zapisu ograniczony zwrot?
@az1rael Na stronie przedmiotu sprzedawca umieścił informację, że "Produkt jest objęty gwarancją do pon
Jak doszło do przeterminowania ? Ale czego przeterminowania ?
@jaszczur-ka bo tu jest jakiś ewidentny błąd pewnie katalogu który zrobił fuzję 2 produktów bo pierwsze słyszę by żywność miała gwarancję
@az1rael To jest żywność "długiego trwania" , mianowicie olej kokosowy. Data przydatności na słoiku to kwiecień 2026 r.
Sprzedający sam udzielił dłuższej gwarancji - ale można to pominąć.
@az1rael Dodam jeszcze, że sprzedawca to autoryzowany sklep producenta (czy też importera) tego produktu.
@jaszczur-ka Jeżeli sprzedawca nie odpowiada kliknij [poproś o pomoc Allegro].
@N_Nitka28 Dzięki, pewnie ostatecznie tak zrobię, ale na razie próbuję się dogadać jak człowiek z człowiekiem. Niestety, z wyjątkiem pierwszej odpowiedzi, cały czas gadam z maszyną...
Muszę jednak pociągnąć temat. Po interwencji Allegro sprzedający wreszcie się odezwał "po ludzku" i zaproponował odbiór przedmiotu na jego koszt a potem, czyli po otrzymaniu przedmiotu, zwrot gotówki. Nie odpowiada mi to, bowiem wybrałam wymianę przedmiotu na wolny od wad. Oczywiście zawiadomiłam o tym sprzedającego (w Dyskusji) - ale oczywiście nie odpowiada tzn. oczywiście odpowiada tylko automat. Mam zatem pytanie - co mam jeszcze zrobić, aby otrzymać ten reklamowany przedmiot a nie zwrot pieniędzy. Zaznaczam, że sprzedający oczywiście posiada na stanie i nadal sprzedaje ten produkt.
@jaszczur-ka Przy pierwszej reklamacji (uznanej) to sprzedający decyduje o sposobie jej realizacji - wymiana / naprawa / zwrot środków.