anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot rozpakowane go towaru z zakończona dyskusja

pozdro60000
#7 Wielbiciel#

Witam. Mam problem, otóż zamowilem materac 120x200. Gdy doszedł rozpakowałem go i założyłem dyskusje ponieważ był dosyć mocno zdeformowany, (jakby brakowało jednego rzędu sprezyn) jednak po kontakcie ze sprzedającym zostałem uświadomiony że musi minąć 48h aby nabrał odbowiednich ksztaltow. Po tym czasie faktycznie tak się stało więc zakończyłem dyskusje. Dzisiaj otrzymałem łóżko robione na wymiar i przy próbie spasowania materaca wychodzi że materac ma prawie 123cmx200cm. Czy mogę zgłaszać zwrot towaru ? W opisie wyraźnie napisane 120x200 jak i na pudełku. Materac został rozpakowany z oryginalnego opakowania. Czy sprzedawca ma prawo do odrzucenia zwrotu w takim wypadku ?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

xyz96
#21 Demiurg#

@pozdro60000 Łóżko od tego samego sprzedawcy kupione oddzielnie, czy w tym samym zakupie, razem z materacem? 

Możesz zgłosić zwrot bez podania przyczyny całego zamówienia, jeśli nie minęło 14 dni od odebrania przesyłki. 

Jeśli jednak chcesz złożyć reklamację na produkty, możesz to zrobić także po 14 dniach. Przy reklamacji sprzedawca będzie musiał na swój koszt dokonać wymiany towaru, który ma wymiary niezgodne z opisem aukcji. Jeśli chcesz, możesz poprosić Allegro o ponowne otwarcie Dyskusji tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=65a29468-5e40-4672-a8d6-e0a1f77e6d3a&subjectId=5d429015-5... w której poprosisz Allegro o pomoc przy reklamacji. 

Przy reklamacji sprzedawca nie może odmówić zwrotu lub wymiany ze względu na to, że materac został rozpakowany. Przy zwrocie bez podania przyczyny w ciągu 14 dni także nie może odmówić zwrotu po wyjęciu materaca z folii, o ile nie napisał w aukcji, że jest to produkt higieniczny, który nie podlega takim zwrotom. 

oznacz moderatorów

pozdro60000
#7 Wielbiciel#

Łóżko zamówione u innego podmiotu, u stolarza spoza allegro. Problemem jest tutaj tylko i wyłącznie materac który nie ma deklarowanej szerokości. 

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@pozdro60000 W tej sytuacji możesz materac zwrócić bez podania przyczyny, o ile nie minęło 14 dni od jego otrzymania. Wyjęcie z opakowania nie powinno być żadnym problemem. Zgodnie z przepisami masz prawo zapoznać się z towarem, a w tym celu musisz go wyjąć z opakowania. Możesz go też reklamować ze względu na niezgodność wymiarów także po 14 dniach, wtedy sprzedawca może towar wymienić na swój koszt na zgodny z opisem lub zwrócić wszystkie koszty pod odesłaniu, także koszt odesłania. Masz wyżej link do ponownego otwarcia Dyskusji, gdyby pojawiły się problemy. 

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@pozdro60000 
Problemem jest tutaj tylko i wyłącznie materac który nie ma deklarowanej szerokości. 
Przy materacach zwykle podawana jest deklarowana tolerancja wymiarów (zwłaszcza w przypadku standardowych rozmiarów z typoszeregu). Bywa podawana w [%] albo w [cm]. Jaka była podana w tym przypadku ?

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

pozdro60000
#7 Wielbiciel#

Na aukcji brak jakiejkolwiek informacji na ten temat

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Przeczytaj warunki zwrotu? z materacami jest jakiś problem, kurierzy nie chcą odbierać po rozpakowaniu. Nie wiem czy nie będziesz musiał reklamować.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@LEW433 Co? Kurierzy muszą odbierać po wyjęciu z opakowania i włożeniu towaru w to samo lub inne opakowanie. Nikt nie oddaje towaru bez żadnego opakowania. Wprowadzasz w błąd. 

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

To włóż materace z powrotem w to samo opanowanie, powodzenia, i żeby gabaryt był ten sam😀

oznacz moderatorów