Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłam towar jako nowy, otrzymałam używany (widoczne ślady).
Powiadomiłam sprzedawcę o zaistniałym problemie, dołączyłam zdjęcia po 15 minutach od odebrania paczki.
Sprzedawca twierdzi, że w tym czasie uszkodziłam towar.
Odmawia przyjęcia zwrotu, allegro umywa ręce twierdząc, że to nie jego sprawa.
Czy mogę liczyć po odesłaniu towaru na pokrycie szkody przez pok ?
@lill_y5 możesz zgłosić problem z transakcją. Tam przedstaw swoją racje a sprzedawca przedstawi swoją. Ja na twoim miejscu zgłosiłbym reklamacje a nie chcęć zwrotu.
Reklamacje mi odrzucił za negatywny komentarz
Kultura pełną gębą, zachowanie iście proponowane i opisane w ustawie konsumenckiej oraz kodeksie cywilnym
@lill_y5 "Reklamacje mi odrzucił za negatywny komentarz "
brawo, jako sprzedawca też bym odrzucił, za takie zachowanie
polskie przysłowie mówi: "jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie"
i jeszcze bym podał takiego Kupującego do sądu
polecam art 191 kodeksu karnego
Nie wzbogaca się cudzym kosztem wysyłając używany towar w ofercie wystawiony jako nowy.
@lill_y5 W jaki sposób odrzucił reklamację? Odrzucił w dyskusji Allegro? No to masz problem załatwiony oznacz teraz dyskusję jako nierozwiązaną i dostaniesz możliwość złożenia wniosku o odszkodowanie z Protect.
Prawidłowo to komentarz powinien być po zakończeniu sporu a nie na początku ale to nie powód żeby sprzedający tłumaczył tym odmowę uznania reklamacji. Co na to Allegro?
Allegro umywa ręce i zakończyło spór jako rozwiązany na korzyść sprzedającego, pomimo zdjęć z widocznymi wadami bez możliwości wznowienia, ani zwrócenia się o allegro protect. Nie ma takiej opcji po zamknięciu, nie można zaznaczyć takiej opcji.
@lill_y5 masz tam możliwość ponownego otwarcia dyskusji, zrób to i oznacz jako nierozwiązaną.
Ponownie zamknięto dyskusje. Sprzedawca pisze: "odrzucam", Allegro: "nie możemy kwestionować decyzji sprzedawcy" i zamyka dyskusje. Można więc wysłać szrot i problem ma ten, co to zamówił.
@lill_y5 w takim przypadku istotnym jest z jakiego prawa korzystasz. Czy z odstąpienia od zakupu czy reklamacji. Sprzedający nie ma prawa odmówić przyjęcia zwrotu w ramach odstąpienia od umowy, natomiast jeżeli doszło do pomniejszenia wartości towaru w wyniku użytkowania przez kupującego, może pomniejszyć kwotę zwrotu. Widzę, że zgłosiłaś zwrot w ramach reklamacji, natomiast w dyskusji poinformowałaś, że odstępujesz od umowy. W takim przypadku powinnaś odesłać towar do sprzedawcy. Złożenie wniosku do Allegro Protect jest dostępne po 14 dniach od zakupu.
@lill_y5 tu masz mój wątek, gdzie allegro wypłaciło pieniądze z pok - gdzie reklamowany towar był sprawny,
może dlatego, że osoba kupująca nie zaczęła od wystawienia negatywa, tylko w sposób kulturalny i metodyczny przedstawiała swoje racje (towar zwrócony był w stanie idealnym i do tego bez wad).
Są w polskich przepisach procedury jak należy postępować w w/w sytuacjach:
- złóż reklamację na niezgodność towaru z umową
- określ swoje roszczenie
- odeślij towar
- czekaj na odpowiedź w terminie ustawowym
a nie negatyw
następnie bzdurne wykluczające się roszczenia i nie odesłanie produktu
cyt:
Widzę, że zgłosiłaś zwrot w ramach reklamacji, natomiast w dyskusji poinformowałaś, że odstępujesz od umowy.
Dziękuję za złote rady. Może problemu by nie było gdybym otrzymała towar nowy, a nie używany, bo takiego nie zamawiałam.
Jak mam zwrócić towar w stanie idealnym i bez wad, skoro w takim go nie otrzymałam.
Paczkę miałam nadać natychmiast ? Przecież w momencie zlecenia zwrotu paczki - otrzymałam automatyczną info dot. zwrotu, że środki nie zostaną mi po zwrocie zwrócone z tyt. odstąpienia, bo sprzedający nie wyraża na to zgody.
Mój błąd polegał na tym, że nie przeczytałam negatywnych komentarzy dot. sprzedawcy, gdzie klienci pozostali bez towaru i bez zwrotu pieniędzy 😞
@lill_y5 to ty określasz, z jakiego prawa korzystasz. W tym przypadku lepszym rozwiązaniem było skorzystanie z reklamacji. Gdzie otrzymałaś komunikat, o którym piszesz? Sprawdziłam i w ofercie nie ma ograniczenia zwrotu. Jak dokładnie brzmiał komunikat, który ci się wyświetlił?
obecnie masz dwie możliwości: odesłać towar do sprzedawcy w ramach odstąpienia lub skontaktować się z nami przez formularz i poprosić doradcę o wznowienie dyskusji.
@Syrena_zT Teraz dopiero to kupującej tłumaczysz? Dlaczego nie było wyczerpujących informacji, pouczeń na stronie składania wniosku zwrotu lub reklamacji?
Napiszcie gdzieś podczas korzystania z zakładek że ze zwrotów lub reklamacji może korzystać tylko użytkownik posiadający dyplom SGH, no ostatecznie Collegium Humanum może być.
Bo jeśli nie mają dyplomów to normalni maluczcy narażeni sa na szykany zarówno ze strony sprzedających jak i Allegro.
A czytałem gdzieś że nadmiar dymków i popupów jest na stronach?