anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zwrot towaru kod zwrotu

mark730
#2 Obserwator#

Witam,

zakupiłem 4 sztuki towaru, który został do mnie wysłany w dwóch oddzielnych paczkach do paczkomatu.

Z pewnych względów byłem zmuszony towar zwrócić w całości. Aby uzyskać kod zwrotu musiałem paczki odebrać po czym wygenerowałem kod do zwrotu całości. Kod zwrotu otworzył tylko jedną skrytkę w paczkomacie do, której włożyłem obie paczki ale do sprzedawcy dotarła już tylko jedna co za tym idzie dostałem tylko połowę zwrotu.

Jak mam tę sprawę wyjaśnić? bo sytuacja wynikła z winy systemu allegro/ inpost. Przy zwrocie zakupionego towaru dostarczonego w kilku paczkach generowanie kodu zwrotu powinno powodować że zwrot będzie również w w takiej samej formie jak dostawa.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

xyz96
#21 Demiurg#

@mark730 Skąd wiesz, że dotarła tylko jedna paczka? Sprzedawca może to udowodnić? Jeśli nie, domagaj się zwrotu całej kwoty, masz dowód odesłania towaru. Jeżeli nie odda, poproś o pomoc Allegro w Dyskusji; https://allegro.pl/dyskusje/nowa

Jeżeli mimo to nie odda, zamknij po 14 dniach Dyskusję jako nierozwiązaną i złóż wniosek o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących; https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/wybor-zamowienia

oznacz moderatorów

mark730
#2 Obserwator#

Sprzedawca że dostał jedną. Ja też nie bardzo mam jak potwierdzić, że wysłałem dwie. Może monitoring w paczkomatach obejmuje skrytki i widać co się wysyła.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@mark730 Tak, monitoring może potwierdzić, że nadałeś dwie paczki. Sprzedawca ma jakiś dowód, że otrzymał jedną, jakiś protokół? Jeśli nic nie ma, powinien Ci oddać całą wpłatę.

oznacz moderatorów

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@xyz96   Ma dowód odesłania jednej paczki a nie dwóch.

@mark730  Dlaczego sprzedawca wysłał w dwóch paczkach skoro Ty całość zmieściłeś do jednej skrytki ?  Miałeś jeden kod więc trzeba było zapakować całość do jednej paczki.

xyz96
#21 Demiurg#

Nie, ma dowód odesłania towaru, to mogła być 1 paczka w skrytce, mogło być i 10.

oznacz moderatorów

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@xyz96 

Nie słyszałam o multiskrytce nadawczej szczerze mówiąc.  Jeden numer jedna paczka a nie 10.

mark730
#2 Obserwator#

Problem w tym, że były to duże i cięzkie paczki a całość załatwiłem pod paczkomatem (odebranie, generowanie kodu i wysyłka) Nie noszę w kieszeni rolki stretchu a dostając dwie paczki sądziłem, że będę mieć do dyspozycji dwie skrytki.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@mark730 jeden kod = jedna paczka, jeden zwrot 😞  czemu nie spakowałeś w jedną paczkę ? pisz reklamację do inposta niech szukają i oddadzą Ci drugą paczkę zapewne leży na magazynie !!!

________
Κώστας
oznacz moderatorów