anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot towaru, który został zakupiony pół roku temu (wada ujawniła się 2 dni po zakupie)

Fwitkowski10
#7 Wielbiciel#

Witam wszystkich!

Pół roku temu zakupiłem używany procesor Intel Core i7-6700 na Allegro (nie Lokalnie) od sprzedawcy niebędącego przedsiębiorcą (ale oferujący SMART!). Jednak myślę że procesor jest uszkodzony, gdyż zakupiłem też wtedy komputer OEM Lenovo M700 (od innego sprzedawcy) z myślą o osadzeniu tam procesora. Jednak komputer po włożeniu procesora zachowywał się bardzo dziwnie - po 10 próbach resetu BIOS, komputer wstał. Chciałem zainstalować Windows 10, lecz próba uruchomienia instalatora kończyła się BSOD, jednak po którymś razie udało się 10-tke zainstalować. Jednak po paru godzinach, gdy chciałem uruchomić komputer, najzwyczajniej nie wstał - monitor nie dostaje sygnału (monitor oraz kabel są sprawne). Ponowne włożenie procesora czy reset BIOSu też nic nie dało. Testowałem procesor również z 2 innymi płytami głównymi (są sprawne, bo działają tam inne procesory bez problemu) oraz w marcu przetestowałem procesor u znajomego, gdzie ma taką samą platformę (6 gen Intel) i gdy włożyłem tam procesor to komputer nie drgnął. Minęło 90 dni od gwarancji sprzedającego. Czy mogę ten produkt reklamować? 

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

xyz96
#21 Demiurg#

@Fwitkowski10 Tak możesz reklamować, tylko nie powołuj się na żadną gwarancję, ale na rękojmię. Rękojmia jest obowiązkowa i trwa 2 lata w przypadku zakupu od osoby prywatnej. Złóż reklamację mailem, zapytaj gdzie odesłać wadliwy towar, domagaj się wymiany, naprawy lub zwrotu wszystkich kosztów. Pamiętaj, że to reklamacja z RĘKOJMI. Jeśli będzie problem z reklamacją i minęło 180 dni od zakupu, otwórz Dyskusję; https://allegro.pl/dyskusje/nowa w niej zgłoś reklamację i poproś tam o pomoc Allegro. Jeśli minęło 180 od zakup, poproś o pomoc Allegro przez ten formularz; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=65a29468-5e40-4672-a8d6-e0a1f77e6d3a&subjectId=5d429015-5...

oznacz moderatorów