anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot towaru niepełnowartościowego

mikey_wroc
#1 Nowicjusz#

Witam,

Mam pytanie - kupiłem kawę która okazała się albo podróbką albo jakąś złą partią. Sprzedawca już o tym wie bo w ostatnich dniach widzę wysyp u niego negatywów dotyczących dokładnie tej kawy.

Napisałem do sprzedawcy maila (na razie bezpośrednio/poza Allegro) że ja tez chcę to zwrócić z powodów które opisałem i zgodzili się na to abym oddał towar i oni zwrócą pieniądze.

Tylko co mam zaznaczyć bo robię zwrot chyba pierwszy raz - jako "odstąpienie" (i wtedy która opcja) czy jako "Reklamacja (wada/niezgodność towaru)" i tu wtedy też która opcja.

Nie chcę aby sprzedawca przez to że zaznaczę złe pole zadziałał jakoś inaczej.

Mi się wydaje że "odstąpienie" z powodu "towar inny niż zamówiony" ale wolę dopytać.

Dzięki!

Maciek

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

kostas11
#21 Demiurg#

@mikey_wroc złóż reklamację !!!! zaznacz ostatnie 😄  nie możesz odstąpić bo jak kawa otwarta to sprzedawca potrąci za zmniejszenie wartości 🙂

2332.png

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mikey_wroc
#1 Nowicjusz#

Dziękuję, nie byłem pewien bo z kolei zgodnie z Pl prawem może mi odesłać nową kawę a ja chcę zwrot środków na konto co zaznaczyłem.

jeszcze raz dzięki!

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@mikey_wroc tak masz rację przy reklamacji może Ci odesłać nową, ale jak będzie tak samo podrobiona to przy drugiej reklamacji, możesz odstąpić od umowy 🙂 Pewnie jest świadom co sprzedaje niech zgadnę Lavaza 😄

Ale jak odstąpisz to odpowiadasz za zmniejszenie wartości, a zgodnie z nowym prawem od 1 stycznia 2023 r. nie można odstąpić przy pierwszej reklamacji 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów