Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, zakupiłem kilka używanych gier na konsole i na opakowaniach były naklejone plomby z napisałem "produkt higieniczny po zerwaniu nie podlega zwrotowi".
Oczywiście żeby sprawdzić czy w ogóle jest tam gra i w jakiej kondycji płyta zerwałem ta pseudo plombę.
Moje pytanie czy sprzedający (firma) może odmówić mi zwrotu płyty w takiej sytuacji?
@Slavko_krk Tak skoro zabezpiecza to pewnie odrzuci, więc zanim odeślesz i narazisz się na koszty podpytaj, to jaka plomba i co na niej pisało nie ma znaczenie 😞
Art. 38. 1. Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem
przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do
umów:
9) w której przedmiotem świadczenia są nagrania dźwiękowe lub wizualne albo
programy komputerowe dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, jeżeli
opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;
Tak może odmówić.
Jeżeli produkt audiowizualny (gra komputerowa) była dostarczona w opakowaniu zaplombowanym (zafoliowanym) to w momencie zerwania plomby/folii kupujący traci uprawnienia do odstąpienia od umowy. Ustawodawca nie określa jak ma wyglądać plomba oraz czy dotyczy to produktu nowego czy używanego.
Dzięki temu zostało właściwie całkowicie ukrócone cwaniactwo niektórych kupujących polegające na pograniu w grę przez 14 dni czy też obejrzenie filmu i zwrócenie produktu sprzedawcy z informacją "nie pasuje mi".
@gierland @kostas11
To chyba nie widzieliście prawdziwego januszerstwa. W moich rodzinnych stronach był gość, co sobie kupił zgrzewarkę do folii, po czy zamawiał filmy, gry, programy, podmieniał płytki, po czym po zafoliowaniu zwracał to sprzedawcy. Nie ma szans, rozróżnić, czy folia jest oryginalna.