anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot w ramach allegro ochrona kupujących a późniejsze doręczenie towaru przez sprzedawcę

donek104
#8 Zapaleniec

Witam, w grudniu 2025 otworzyłem dysuksuje z powodu niedostarczenia zamówienia przez sprzedawcę. Sprzedawca nie odpowiedział w dyskusji. Po jakimś czasie złożyłem wniosek o zwrot środków z programu Ochrony Kupujących Allegro. Dostałem decyzję pozytywną. Środki wpłynęły do mnie na konto. W między czasie sprzedający dostarczył jednak do nas towar (zaraz po otrzymaniu przelewu od allegro). Zgodnie z informacją w decyzji dokonałem przelewu zwrotnego z numerem zwrotu z programu ochrony kupujących. Minęło już kilka tygodni. Sprzedający domaga się ode mnie zwrotu towaru lub zapłaty. Ja całą kwotę wpłaciłem do Allegro ponieważ towar tak czy siak potrzebowałem, skoro już doszedł chciałem go zostawić dlatego od razu dokonałem przelewu zwrotnego do allegro.

Na ten moment z mojej strony sprawa wygląda tak:

Towar dostałem, zapłaciłem całą kwotę. sprzedający prawdopodobnie nie dostał zapłaty. Posiadam potwierdzenie przelewu zwrotnego

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Pewnie allegro obciążyło sprzedawcę wypłata z AOK.

Teraz sprzedawca powinien zgłosić się do Allegro o zwrot pobranych przez allegro pieniędzy zwróconych przez Ciebie.

oznacz moderatorów

donek104
#8 Zapaleniec

Też tak przypuszczam ale dla pewności chciałbym usłyszeć odpowiedz od Allegro.  Moim zdaniem powinno się odbywać automatycznie tzn allegro powinno automatycznie przypisać pieniądze do konta sprzedającego jeśli dotyczyło to konkretnie tej sprawy, nie było by wtedy żadnego problemu

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@donek104 potwierdzam, rekompensata została doliczona do rachunku sprzedającego, poprosiłam już odpowiedni zespół o działnie w tej sprawie. Wrócę jeszcze z potwierdzeniem. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

la_nika

@donek104 sprzedający otrzymał korektę naliczonej opłaty. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

donek104
#8 Zapaleniec

Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam 🙂 

oznacz moderatorów