Dzień dobry,
co mogę zrobić w sytuacji, gdy z powodu nie wysłania towaru w terminie, dokonałam "Zwrotu". Zgodnie z informacją otrzymaną od bota Allegro, jeśli zwrot był dokonany przed wysyłką, sprzedawca miał dokonać zwrotu środków w terminie 7 dni. Natomiast zamiast tego sprzedawca nagle wysłał towar, mimo zgłoszonego zwrotu i odstąpienia od umowy. Sprzedawca nie odpowiadał na wcześniejszy kontakt. Nie chcę tego towaru po terminie. Co mogę z tym zrobić ? Nie odebrać paczki ?
Zależy czym zamawiane i czy nie wysłał czy tylko Allegro poinformowało po swojemu. Allegro nie informuje o nadaniach w punktach/boxach. Dla nich paczka jest nadana dopiero w momencie wyjęcia jej przez kuriera. Czyli realnie w skrajnym przypadku mogła 3 dni poleżakować np. w boxie, a Ty miałaś status nienadana. Generalnie powrót nieodebranej darmowy jest tylko w INPOST oraz w ONE BOX. Każdy inny powrót jest płatny. Więc jeśli to był np. jakiś DHL, DPD, Orlen, Pocztex to lepiej odebrać i wykonać darmowy zwrot. O ile oczywiscie paczka była w smarcie.
Kolejnym problemem jest to, że największe firmy ze względów technicznych nie mają jak wycofać tak anulowanych paczek. Tam też często paczka jest wysyłana i wtedy to już wina ich systemu....
Każdy operator pocztowy ma ustawowy obowiązek umożliwić wycofanie przesyłki przez nadawcę (oczywiście pod warunkiem że nie została doręczona, co w przypadku paczkomatu jest umieszczeniem jej w maszynie docelowej). Co do kwestii technicznych to nie mogą być one przeszkodą do realizacji obowiązków wynikających bezpośrednio z ustawy.
@Client:102132407 podstawowy błąd allegro to zmiana statusu na nadany w momencie odbioru paczki np z maszyny / punktu / przez kuriera prawdopodobne jest że nadane było np w paczkomacie tego samego dnia lub kolejnego i sobie lezało aż łaskawie operator wyciagnął paczkę i wrzucił na auto i nagle paczka została wysłana... skoro złożyłaś odstąpinei to nie odbierasz paczki ona sobie wróci sama skąd wyszła, poinformuj sprzedawce o tym fakcie wiadomością w centrum wiadomości przez allegro. Wg ustawy i parawa obowiązującego w PL sprzedawca ma do 14 dni na zwrot środków od odstąpinia od umowy, regulamin allegro może twierdzić co innego ale prawa nie stanowi
@Client:102132407 Sprzedawca mógł nie zauważyć zwrotu, ponieważ zamówienie mogło być już w realizacji. W tej sytuacji najlepiej odebrać przesyłkę i ją zwrócić.
Skontaktuj się również ze sprzedawcą w tej sprawie i opisz sytuację.
@N_Nitka28 nie powinno się nawet teraz tej paczki palcem tknąć. Skoro status nadania wskoczył po odstąpieniu nie wnikając w to z jakiego powodu to zawartość nie jest własnością kupującego i odbierając kupujący naraża się na zarzut przywłaszczenia oraz gdyby odebrał paczkę z towarem uszkodzonym na zarzut zniszczenia towaru lub na odpowiedzialność majatkową za zwracaną paczkę z towarem jako nadawca i zwrot paczki oraz odpowiedzialność za stan zwrotu będą po stronie kupującego. Oświadczenie woli padło nie ma co grzebać bo sie jeszcze coś niecelowo rozwali i dopiero będzie syf prawny.