anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot zakupu.

MAMY ROZWIĄZANIE!
zbigniewkisiel
#7 Wielbiciel#

Kupiłem na FV nowe dywaniki do samochodu. Jestem przedsiębiorcą prowadzącym usługi gastronomiczne. Czy mogę zwrócić zakup. Przesyłka nie została rozpakowana? Zbigniew

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13
komis-bell
#21 Demiurg#

@zbigniewkisiel Jeśli prowadzisz jednoosobową działalność gospodarczą i zakup nie jest powiązany z profilem prowadzonej działalności to teoretycznie tak - możesz zwrócić zakup ale o szczegóły najlepiej będzie zapytać samego sprzedającego.

oznacz moderatorów
zbigniewkisiel
#7 Wielbiciel#

Działalność prowadzę jako spółka cywilna. Zbigniew

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@zbigniewkisiel W takim razie decyzja o ewentualnym przyjęciu zwrotu należy już tylko do sprzedającego.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@zbigniewkisiel w takim przypadku Ustawodawca nie daje Ci uprawnień do jednostronnego rozwiązania umowy , pozostaje tylko dogadać się e sprzedawcą .

oznacz moderatorów
fox_paws
#16 Inspirator#

@mdrogeria @komis-bell Spółka cywilna nie jest spółką prawa handlowego. To spółka dwóch lub więcej jednoosobowych działalności gospodarczych, więc @zbigniewkisiel może zwrócić zakup.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów
zbigniewkisiel
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedź i pomoc wszystkim. Pozdrawiam. Zbigniew

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

Eh te spółki cywilne ... wałkowane od lat. 

@fox_paws nie wiem czy wiesz ale wpsólnikiem spółki cywilnej może być, np. spółka prawa handlowego 😉

oznacz moderatorów
fox_paws
#16 Inspirator#

@sl-aw-ek Status każdej spółki łatwo sprawdzić. Zazwyczaj są to osoby fizyczne prowadzące DG.

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@fox_paws łatwo? To gdzie to sprawdzisz? 

oznacz moderatorów
fox_paws
#16 Inspirator#

@sl-aw-ek CEIDG

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@fox_paws jeżeli dwie spółki Z o.o będą wspólnikami spółki cywilnej to jej NIP w ogóle nie będzie występował w CEIDG - spółka cywilna nie podlega wpisowi do CEIDG! 

REGON ... ale tam masz tylko nazwę - nie ma informacji o wspólnikach -  a moje doświadczenie mówi, że można zarejestrować spółkę cywilną z dowolną nazwą bez nazw czy nazwisk wspólników. 

Ja poszukam tego z czym kiedyś miałem styczność ale nie obiecuję. 

oznacz moderatorów
fox_paws
#16 Inspirator#

@sl-aw-ek W CEIDG są nazwiska wspólników.

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@fox_paws ale jeśli jednym ze wspólników jest cokolwiek innego niż osoba fizyczna nie ma o tym żadnej informacji w CEIDG - nie będzie tam wspólnika "fox sp. z o.o." będzie tylko informacja o osobach fizycznych.  Więc jak dotrzesz do informacji, że jednym ze wspólników jest osoba prawna bo o tym była mowa? Jej nazwiska tam nie będzie. 

oznacz moderatorów