Witam kupiłem od osoby prywatnej słuchawki, sprawa ciągnie się już 2 tygodnie sprzedający po mojej wizytacji w salonie Ispot i zapłaceniu 50 złotych ze swojej kieszeni za sprawdzenie przedmiotu dopiero zakceptowal zwrot. Na dodatek ja mam opłacić koszty wysyłki powrotnej czy to jest normalne? Bo chyba jest coś z tym systemem nie tak. Jak można sprzedać przedmiot nieoryginalny, i teraz ja jako osoba kupująca muszę ponosić wszelkie koszty.
@kols11 reklamacja osoba prywatna to rękojmia, wysyłasz na reklamacje a sprzedawca po uznanej oddaje Ci koszt odesłania za towar i koszty wysyłki 🙂
W informacji w „dyskusji” dostałem taką odpowiedź: Sprzedający zgodził się na zwrot - proszę zatem o odesłanie słuchawek. Koszt zwrotu pokrywa kupujący.
@kols11 czyli nie reklamowałeś ? a szkoda bo przy zwrocie - odstąpieniu niestety Ty pokrywasz koszty odesłania 😞
@kols11 W przypadku odstąpienia od umowy, koszt zwrotu pokrywa kupujący.
@kols11 Mam wrażenie, że "koledzy" ci tutaj nie pomogą. Oni natomiast chętnie wytkną ci błędy, jakie popełniłeś.
Moderacja też - po łebkach "odstąpienie od umowy to zwrot na twój koszt".
Myślę, że należałoby się zastanowić nad zmianą decyzji z odstąpienia od umowy na reklamację. Taka zmiana jest prawnie możliwa, na razie kopiuję ci informację od AI:
Zmiana decyzji z odstąpienia od umowy (zwrotu) na reklamację (z tytułu niezgodności towaru z umową) jest możliwa, jeśli towar jest wadliwy. Reklamacja pozwala żądać naprawy lub wymiany. Należy pisemnie poinformować sprzedawcę o zmianie podstawy prawnej, najlepiej przed ostatecznym zwrotem środków lub w przypadku wykrycia wady po odesłaniu.
Moja rada - nie poddawaj się, poczytaj, działaj 🖐👍 Pozdrawiam.