anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zwrot

igiziom007
#7 Wielbiciel#

Cześć

Mam pytanie - skorzystałam z formularz zwrotu ponieważ dostałam towar używany i niedziałający który w opisie miał być NOWY. Nie jest to kupione od os prywatnej. Przy zwrocie można było wybrać powód, więc zaznaczyłam że paczka cała, ale towar uszkodzony więc muszę go REKLAMOWAĆ i odesłać, rozwiązując tym samym umowę. Sprzedawca wysłał mi kolejny raz ten sprzęt którego ja nie chce. Na dodatek w tym samym kartonie, co za 1szyn razem który był klejony już nie wiem który raz, z tą samą instrukcja obsługi która już nie jedno przeszła. Rozpoczęłam dyskusje na allegro że sprzedawcą że chciałam odstąpić od umowy i  nie chcę kolejnego bubla zamiast pieniędzy. Sklep jak mantrę powtarza że skorzystałam z formularza reklamacji i tak została sprawa rozpatrzona - jako reklamacja i że to ich ostateczne stanowisko. Co mogę zrobić w takiej sytuacji skoro zaznaczyłam jasno zwrot towaru.

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

kostas11
#21 Demiurg#

@igiziom007 stary zapis nie mający mocy prawnej i jak zwykle allegro wprowadza w błąd, tu masz obowiązującą ustawę od 1 stycznia 2023 r.

Art. 43d. Naprawa lub wymiana towaru niezgodnego z umową
1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego naprawy lub wymiany.
2. Przedsiębiorca może dokonać wymiany, gdy konsument żąda naprawy, lub przedsiębiorca może dokonać naprawy, gdy konsument żąda wymiany, jeżeli doprowadzenie do zgodności towaru z umową w sposób wybrany przez konsumenta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy. Jeżeli naprawa i wymiana są niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy, może on odmówić doprowadzenia towaru do zgodności z umową.

Art. 43e. Obniżenie ceny towaru albo odstąpienie konsumenta od umowy
1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:
Sprzedawca nie naprawi, nie będzie mógł, nie chce itp.

________
Κώστας
oznacz moderatorów