anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrota

simspson
#1 Nowicjusz#

Kupilem niespelna tydzień temu radio android do opla.

Radio nie spełnia moich oczekiwań bo nie może się dostroić i szumi na wybranej stacji.

Podjąłem zwrot  otrzymałem zwrot na jaki zwrócić oraz instrukcję jak ma wyglądać radio zwracane jeśli będzie odbiegać od nowego będą sami pomniejsCzc kwotę zwrot.

Moje pytanie :

Jak miałem spr produkt bez zamontowania w aucie ?

Czy sprzedający może pobrać sobie kwotę za szkody na radiu?

Dodam że w aukcji nie ma nic napisane  o pobieraniu pieniędzy za uszkodzenia 

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

Client:44052296
#21 Demiurg#

@simspson jak przedmiot nosi ślady użytkowania to sprzedawca może obniżyć kwotę zwrotu o tyle o ile zmniejszyła się wartość tego przedmiotu. Najlepiej wykonaj zdjęcia do ewentualnych późniejszych przepychanek.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@simspson  Radio można sprawdzić  zwyczajnie na stole. Trzeba tylko wykonać odpowiednią instalację: zasilanie 12V,  antenka,  głośniki. Trochę to kosztuje, może nawet więcej  niż kupione radio.

Niestety sprzedający będzie musiał sam sprawdzić  radio po zwrocie, jeśli nie ma opla to może odda radio do serwisu. Ile to może kosztować twoim zdaniem?

Jeśli chcesz uniknąć pomniejszenia kwoty zwrotu to cofnij zwrot,  a następnie wystaw  radio do sprzedaży  poprzez licytację.  Klienci ocenią jego wartość, może nawet dostaniesz więcej niż zapłaciłeś.

I jeszcze uwagi natury technicznej:  radio ma szumieć.  Jeśli szumi  to znaczy że kiepska antenka, a może sprawdzasz w garażu blaszanym?  Powodem są też często zakłócenia, moje radio często szumi gdy zatrzymam się na czerwonym świetle.

oznacz moderatorów

Client:107370536
#12 Orędownik#

"Jeśli chcesz uniknąć pomniejszenia kwoty zwrotu to cofnij zwrot,  a następnie wystaw  radio do sprzedaży  poprzez licytację."  - @br.

@simspson 

Kliknięcie "zwrot" jest lepszym rozwiązaniem, sprzedający anuluje zakup i ewentualnie zwraca ci całe pieniądze jeśli już zapłaciłeś. Następnie kupujesz ponownie to co uważasz za lepsze. Rozwiązanie jest proste, czytelne i nic nie kosztuje.

Spoiler
oznacz moderatorów

Agent051
#16 Inspirator#

@Client:107370536 doceniam twoją genialną pamięć do tego, co kto pisał wcześniej, ale w tym przypadku jest inna sytuacja. W tamtym wątku chodziło o wymianę nieużywanego  towaru, tu chodzi o rozgrzebane radio. 

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

@Agent051 Zdefiniuj "rozgrzebane": Raz uruchomione? Wyjęte z opakowania? Dotknięte gołą ręką? Wszystko to mieści się w "zwykłym zarządzie".*

Spoiler
*Wiem, że to pojęcie pochodzi ze starej ustawy. Dlatego jest w cudzysłowie.
oznacz moderatorów

Agent051
#16 Inspirator#

@Client:107370536 zamontowane i wymontowane z samochodu, nosi ślady użytkowania. Jeżeli kupującemu radio szumi i uznał że jest to wada, to powinien złożyć reklamację, a nie robić zwrot konsumencki. Doskonale wiesz czym jest zwrot konsumencki i jakie są prawa i obowiązki obydwu stron umowy.

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

@Agent051 

Wybacz, ale odnosisz się do treści, których we wpisie @simspson nie ma. On nie uznał, że szum to wada radia i nie chce tego reklamować. Uznał, że radio nie spełnia jego oczekiwań i postanowił je zwrócić. Może to zrobić nawet jeśli (tego też w jego wpisie nie ma) radio nosi jakieś ślady użytkowania.

I uwaga natury ogólnej: Na tym forum kupującym zawsze doradza się najmniej korzystne rozwiązanie ich problemów. A to założenie dyskusji i czekanie 14 dni nie wiadomo na co, zamiast złożyć wniosek do POK (Allegro Protect), a to złożenie reklamacji i ryzykowanie, że sprzedawca ją odrzuci zamiast po prostu zwrócić towar i odzyskać kasę. Obaj wiemy, dlaczego tak się dzieje i jaki związek ma z tym nazwijmy to struktura tutejszej społeczności.

@simspson 

Starannie sprawdź radio przed odesłaniem. Zrób zdjęcia i filmy, żeby mieć dowód, że przed odesłaniem było wolne od wad. Spakuj radio tak, żeby mogło bezpiecznie wrócić do sprzedawcy. Nie zapomnij o żadnych akcesoriach, które były do niego dołączone. Odeślij paczkę i śledź jej drogę do adresata. Jeśli mimo tego wszystkiego sprzedawca potrąci Ci coś z zapłaconej ceny złóż wniosek o rekompensatę z programu Allegro Protect: https://allegro.pl/dla-kupujacych/allegro-protect 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Client:107370536 a zacznijmy od tego czy na tym radiu faktycznie są ślady montażu?

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

@Client:44052296 

Oczywiście, że tego nie wiadomo, bo kupujący o tym nie wspomniał. Wiadomo tylko, że w instrukcji przesłanej mu przez sprzedawcę jest mowa o potrąceniu z ceny, jeśli wygląd radia będzie odbiegać od "nowego". Jaki jest cel takich zapisów łatwo się domyślić.

oznacz moderatorów

Agent051
#16 Inspirator#

@Client:107370536 w pierwszej kolejności powinieneś @simspson podesłać link do ustawy konsumenckiej, żeby zapoznał się jakie ma prawa i obowiązki. 

oznacz moderatorów

#12 Orędownik#

@Agent051 Ale do której ustawy link mam podesłać? Do tej, zgodnie z którą towar zakupiony w systemie wysyłkowym można sprawdzać tylko tak, jak to się robi w sklepie stacjonarnym? Czy do tej prawdziwej, w której nic takiego nie zapisano?

A tak przy okazji, jest jakiś nieformalny zakaz wzywania moderacji do tematów założonych przez kupujących? Bo wydaje mi się, że gdyby to sprzedawca potrzebował pomocy, to LEW albo Ziolko oznaczyliby moderatorów w minutę od założenia wątku.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Client:107370536     "...ewentualnie zwraca ci całe pieniądze..."

Właśnie o to "ewentualnie"  było pytanie.

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

Sprzedawca może pomniejszyć zwrot o koszty użytkowania lub zniszczenia a o takich sprawach informują przepisy oraz regulamin ,który powinieneś znać korzystając z serwisu.

oznacz moderatorów

Agent051
#16 Inspirator#

@simspson zgodnie z ustawą konsumencką, towar zakupiony w systemie wysyłkowym możesz sprawdzić, tak jak można zrobić to w sklepie stacjonarnym. Tam nikt nie pozwoli ci zamontować radia do samochodu. Jak uznałeś że źle działa, to powinieneś złożyć reklamację. 

oznacz moderatorów