anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro ma prawa do zdjęć z katalogu Allegro?

irek1410
#8 Zapaleniec#

Allegro skasowało mi aukcje i dało upomnienie, za wystawienie aukcji z pliku, które automatycznie pobrały zdjęcia i opisy z katalogu produktów.

Uzasadnili to prawami autorskimi.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@irek1410 widzę, że otrzymałeś już odpowiedź od nas w sprawie o nr 29816826. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

irek1410
#8 Zapaleniec#

Dostałem.

Rozumiem, że zdjęcia i opisy w katalogu produktów nie są dostępne, do używania przez użytkowników Allegro w celu wystawiania aukcji?

A to co piszecie o korzyściach z katalogu dla sprzedających, to nie do końca prawda?

"Łatwiej wystawisz ofertę – jeśli podasz kod EAN, Markę czy Model, pobierzesz z Katalogu komplet danych o produkcie. Nie musisz samodzielnie robić profesjonalnych zdjęć ani tworzyć opisów. Wystarczy, że określisz swoje warunki sprzedaży oraz opcje dostawy."

Bo ja zrobiłem tak jak zaproponowaliście.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@irek1410 wyjaśniliśmy to w sprawie nr 29816826:
"Zdjęcia w katalogu produktów zostały udostępnione, aby ułatwić Sprzedającym wystawianie ofert w serwisie. To Sprzedający decyduje jednak o tym, czy z takich materiałów skorzysta w swojej ofercie. Należy w każdym przypadku upewnić się, że jest się w posiadaniu praw do korzystania z tych materiałów i sprzedawania produktu o danej marce. Prawa do materiałów posiadają bezpośrednio właściciele marki oraz ich przedstawiciele".

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

irek1410
#8 Zapaleniec#

To proszę poprawić informacje na stronie:

Katalog produktów Allegro - Dla sprzedających - Allegro.pl

W sekcji "szybsze" wystawianie, bo wprowadzają w błąd, sugerując, że 

"Nie musisz samodzielnie robić profesjonalnych zdjęć ani tworzyć opisów. Wystarczy, że określisz swoje warunki sprzedaży oraz opcje dostawy."

Powinniście jasno napisać, że nie można korzystać, ze zdjęć i opisów z katalogu.

I napisać również, kto ma prawa autorskie.

Bo jak inaczej je zdobyć.

Tak nawiasem mówiąc, kiedyś rzuciły mi się w oczy w aukcji innego użytkownika, pozycje katalogu, które skopiowaliście z mojej aukcji.

Muszę zrobić przegląd takich aukcji i zacznę zgłaszanie.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@irek1410 dziękuję za Twoją wiadomość! Przekażę sugestię zmiany artykułu do odpowiednich osób. Oczywiście, jeśli uważasz, że zostały naruszone Twoje prawa, zgłoś to do nas za pomocą tego formularza

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów