anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem ze zdjęciami w ofercie - bezsensowne łączenie z katalogiem

ArmorPC
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry.

Od jakiegoś czasu borykam się z nagminnym problemem usuwania przez allegro ofert ze względu na zdjęcia jakie są w katalogu produktów allegro. 

Sprzedajemy sprzęt elektroniczny, głównie branża IT. Mamy swoje produkty na miejscu ale korzystamy też połączenia allegro bezpośrednio z hurtownią. Zanim wystawimy ofertę z hurtowni na allegro to jest ona przez nas redagowana, zdjęcia są starannie przygotowywane itp. Oferta jest wystawiana w takim stanie na allegro. Mija może pół godziny (czasem pół dnia) i przedmiot jest połączony z katalogiem - ok. W katalogu są zdjęcia, które odbiegają od tego jaki produkt przedstawiają.

Przykład:

wystawiam dysk twardy SSD np: Samsung i w ofercie mam 3 zdjęcia  bo tyle wystarczy. Jest tylko jeden kod EAN itp. Mija jakiś czas i w zdjęciach mam bałagan! jest 16 zdjęci i nie koniecznie przedstawiają one ten dysk bo jest tam tylko laptop lub jakieś logo. 

Dostaję maila, że zdjęcie zostało usunięte i standardowa regułka o naruszeniu regulaminu itp. 

Edytuję aukcje, usuwam błędne zdjęcia (w samym opisie ich nie ma - są tylko w miejscu gdzie można powiększyć miniaturkę). Mija znów losowy czas i zdjęcia wracają! 
Sprawdzamy już każdą aukcję, każda aukcja jest redagowana jeszcze raz po wystawieniu, poświęcamy na to sporo czasu ale dalej jest bałagan. 

Pisałem przez formularz kontaktowy w tamtym tygodniu i cisza - zostałem olany, zero informacji, brak odpowiedzi.

Sytuacja zaczyna mnie przerastać bo nigdy nie wiem jaka oferta następna wyskoczy, jaka będzie usunięta i jakie losowe zdjęcia będę miał w ofercie. Pomijam fakt, że w katalogu są błędne informacje ale z tymi zdjęciami to jest przegięcie. Jakim cudem mam w ofercie np: dysku, zdjęcia laptopa innej marki albo nawet garnka co też miało miejsce. 
JEST GDZIEŚ JAKAŚ OPCJA aby zablokować opcję automatycznej aktualizacji zdjęć przedmiotu po wystawieniu? 

Przykład takiej aukcji: https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-990pro-1tb-gen4-0x4-nvmemz-v9p1t0bw-16927269267
Dwa ostatnie zdjęcia nie są naszego autorstwa ... 

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ArmorPC nie ma takiej opcji do zaznaczenia. Jeśli w ofercie zostały dodane zdjęcia, których nie powinno tam być możesz zgłosić błąd w produkcie lub edytować ofertę i usunąć z niej zdjęcia. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

resistdj
#11 Animator#

2 dni temu zgłosiłem wam około 50 ofert błędnie połączonych z katalogiem oraz w niewłaściwych kategoriach. Dziś wszedłem z ciekawości sprawdzić czy pojawiło się coś czego szukam, oczom mym pięknym ukazały się te same oferty błędnie połączone z katalogiem oraz w niewłaściwych kategoriach. Jaki więc jest sens zgłaszania wam czegokolwiek skoro i tak jest coraz większy śmietnik?

oznacz moderatorów

ArmorPC
#7 Wielbiciel#

Przecież napisałem, że mimo edycji ofert i usunięciu niechcianych zdjęć to po jakimś czasie są one znów widoczne. Jedną ofertę można edytować kilka razy dziennie, a i tak system znów powiąże to z katalogiem, który należy do allegro i w którym to są złe zdjęcia produktów. I tak koło zatacza okrąg w tej sytuacji. Nie podała Pani żadnego rozwiązania 😕

A ja otrzymuję wiadomości e-mail "usunęliśmy zdjęcia z twoich ofert". Proszę przekazać problem do działu, który jest odpowiedzialny za katalog i odkładając kawkę na bok niech to ogarną ... 🙂 

oznacz moderatorów

Client:80340374
#14 Krzewiciel#

@la_nika czy @ArmorPC pisze prawde ? 

Przecież za oferte odpowiada sprzedawca więc skąd pomysł by się w to wtrącać z nieswoimi fotkami ? Czy wezmiecie odpowiedzialność za wszystkie niejasności wynikajace z dodania zdjęć ?

Serio macie mało roboty ? Co chwile jakas zmiana "na lepsze" która stwarza problemy i teraz kolejne coś. 

oznacz moderatorów

Client:35386082
#15 Entuzjasta#

@ArmorPC ależ dostałeś rozwiązanie. Masz sprawdzić katalog produktów Allegro, i zgłosić zdjęcia do usunięcia. Masz za darmo poprawić ich Katalog Produktów, który jest automatycznie, bez kontroli zasilany zdjęciami i informacjami z różnych aukcji. I te informacje potem są doklejane do aukcji.
Dobrze mówię @la_nika? wystawcy mają Wam uporządkować Wasz Katalog Produktów?

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#11 Animator#

ten katalog to jest żart 

ja zgłaszam wam kilknascie dzienie błędów i odrzucaja 

a jak sie odwołuje chcą zrzuty ekranów 

absurd 

oznacz moderatorów

ArmorPC
#7 Wielbiciel#

Jakby mi jeszcze zgłoszenie błędu działało to byłoby rewelacyjnie. Nie mogę zgłosić błędy w katalogu bo "nie można zmienić danych podanych przez producenta", a nie ruszam parametrów tylko usuwam błędne zdjęcia ... . 

@la_nika - może warto odezwać się do kogoś kto ma tam "jakąś władzę" i za argumentować, że skoro katalog produktów nie działa to trzeba go wyje... usunąć aby nie wprowadzał użytkowników portalu błąd. Nie tylko sprzedawcy mają z tym problem ale również kupujący się gubią - sam wielokrotnie musiałem dopytać innego sprzedawcę o szczegóły ponieważ, w parametrach katalogu było jedno, a w opisie coś innego. I w 100% okazuje się, że  opis jest dobrze i obowiązuje to co jest w nim zawarte, a nie parametry katalogu. A jeśli już ten nieszczęsny katalog musi zostać to niech obowiązuje 2-3 zdjęcia produktu, a nie 16 i to błędnych. 

Tym asom, którzy teoretycznie siedzą nad tym katalogiem ktoś przecież płaci za pracę więc niech zrobią zebranie np. w czwartek (jeden owocowy czwartek można odpuścić) i niech ogarną ten katalog. Z tego co widzę tutaj w społeczności to wszyscy mają z nim problem więc masa ludzi traci czas aby to ogarnąć, a w tym czasie mogliby zająć się swoimi biznesami. 

Ogarnijcie to prosze.

oznacz moderatorów

Client:80340374
#14 Krzewiciel#

4 848 osób w zespole Allegro w 2021 r. Na koniec 2021 roku cały zespół Allegro.eu liczył 4 848 osób, czyli dokładnie o 1 559 więcej niż rok wcześniej. Oznacza to, że liczba wszystkich pracowników Allegro.eu w 2021 roku wzrosła niemal o połowę w porównaniu z 2020 r.

Według raportu rocznego na koniec 2023 roku w grupie Allegro zatrudnionych było 5.514 osób 

Mimo automatyzacji pracowników przybywa

@ArmorPC  Sami tworzą problemy które później starają sie naprawiać. Przecież praca musi być 🙂

oznacz moderatorów

ArmorPC
#7 Wielbiciel#

Ja nie mam już sił. 

Jednak jakby na to nie patrzeć to katalog wprowadza w błąd sprzedawców ale też głównie kupujących. 

Jak Biedronka wprowadzała w błąd klientów odnośnie swoich promocji (może około miesiąc temu było o tym mówione w mediach) to UOKiK przyłożył im karę 10% w wysokości rocznego dochodu - pies jeb... pieniądze bo ich stać tak jak allegro ale co najważniejsze biedronka musiała zmienić swoje niby promocje. 

Nic nie sugeruję ale jak się sprzedawcy zdenerwują to czasem ktoś z w/w instytucji może wziąć pod lupę ten nieszczęsny i nikomu nie potrzebny katalog.

Teraz wygląda to tak:

Pracownik: Szefie mam dobrą i złą wiadomość
Szef: zacznij od złej.
P: nie działa.
Sz: A dobra?
P: Mamy katalog produktów.
Sz: NARESZCIE!

<Śmiech przez łzy>

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ArmorPC podpytałam zespół zajmujący się katalogiem produktów, jak można uniknąć takich sytuacji w przyszłości. Otrzymałam odpowiedź, że jeśli oferty są wystawiane przez API, to zawsze zdjęcia będą zaciągane z katalogu (oferta, którą wskazałeś była wystawiona przez API), to zdjęcia to zawsze pobierane z Katalogu produktów. W takich sytuacjach niestety pozostaje ręczne usuwanie zdjęć z ofert lub wystawianie ofert korzystając z formularza Allegro. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów