anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Użycie zdjęcia z katalogu Allegro jako miniaturka

MAMY ROZWIĄZANIE!
zamocowania_2018
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, dostałem taką wiadomość od użytkownika Allegro:

'proszę o usunięcie zdjęć naszego autorstwa (własność cyfrowa) które zostały wykorzystane bez naszej zgody'

na co odpowiedziałem:

'Dzień dobry, zdjęcie użyte w tej (i pozostałych aukcjach) zostało użyte z katalogu Allegro i zgodnie z regulaminem Allegro może być wykorzystywane przez każdego sprzedawcę wystawiającego dany przedmiot na Allegro. Zrzut ekranu w załączonym pliku.

Co innego jakbyśmy my na naszej własnej stronie/sklepie użyli Państwa zdjęcia beż Państwa zgody, to wtedy tak. Musielibyśmy usunąć ze względu na własność cyfrową.'

I dostałem znów wiadomość:

'to co Pan pisze nie tyczy się miniaturek jeżeli one są autorskie, proszę o zmianę lub te aukcje zostaną zdjęte w inny sposób i niestety konto dostanie ujemne punkty'

I teraz to już nie jestem pewien, bo nigdzie nie znalazłem takie zapisu odnośnie miniaturek. Poza tym - jak ktoś może ''rozróżnić'' przy dodawaniu produktu zdjęcie autorstwa kogoś innego? Mam przykładowo 15 zdjęć w katalogu Allegro i mogę każde wybrać i każde ustawić jako miniaturka. Przed chwilą to sprawdzałem.

Poza tym - jeśli ktoś dodaje produkt na Allegro z własnym autorskim zdjęciem i podpina ten produkt pod katalog Allegro to chyba godzi się na to że jego zdjęcie będzie widoczne w katalogu Allegro. A z katalogu mogą korzystać inni więc.... Mam rację czy mylę się ?

Proszę o pomoc zanim odpiszę coś niezgodnego z prawdą.

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20
bosek_2804
#12 Orędownik#

Posiadamy w firmie pokój fotograficzny do fotografii produktowej. Sprzęt i pensja dla osoby wykonującej te "obrazki" to spore pieniądze. 

Nie wyrażaliśmy zgody, aby Allegro handlowało lub rozdawało nasze dzieło objęte prawami autorskimi. Tu Allegro stosuje metodę "prostytucji" cudzym dziełem.

Czekamy na pierwszy precedens sądowy lub UOKiK. 

Wymusili od nas zajawki z białym tłem. Dostosowaliśmy się. 

Jak okazuje się, czasy internetu - co znajdziesz to Twoje. 

Tak nie powinno być. To jest smutne i poniżające. 

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#13 Ambasador#

@bosek_2804 jaki to jest koszt takich obrazków chce wiedzieć na przyszłość.

oznacz moderatorów
bosek_2804
#12 Orędownik#

Pensja pracownika 3000 netto co miesiąc.

Softboxy, tła, stół biały, żarówki 6000k, blenda, lampa pierścieniowa - 2000 zł jednorazowo.

Lustrzanka Sony A65 3400 zł jednorazowo. 

I co ?  My płacimy, ktoś sobie bierze za darmo. Fajne ? 

oznacz moderatorów
zamocowania_2018
#7 Wielbiciel#

No nie fajnie... Ale czy na pewno nie ma zapisu, że użytkownik dodający zdjęcia na bazy Allegro (Katalog) godzi się na używanie i udostępnianie tych zdjęć przez innych użytkowników ?

oznacz moderatorów
bosek_2804
#12 Orędownik#

Konto mamy od 16 lat. Nigdy nie podpisywałem aneksu do umowy. Czyli prawnie - Allegro łamie prawo. 

oznacz moderatorów
zamocowania_2018
#7 Wielbiciel#

Dlatego właśnie potrzebuje konkretnej odpowiedzi. Allegro dało jakiś czas temu opcję skorzystania z Katalogu, gdzie można wykorzystać opisy i zdjęcia tam się znajdujące (zamieszczone / utworzone przez innych użytkowników), co zrobiliśmy. Nic nie było i nie ma napisane odnośnie miniaturek.

I z jednej strony to fakt, ktoś się napracuje robiąc zdjęcia po czym okazuje się że są one do 'użytku' w katalogu Allegro, z drugiej zaś strony - skoro jest taka opcja to czemu nie skorzystać. Nie wydaje mi się, że łamiemy w jakiś sposób prawo.

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#13 Ambasador#

@zamocowania_2018 nie przejmuj się tym jak chcą to niech piszą do allegro w tej sprawie, choć to jest jednak chore bo ktoś wydaje pieniądze na robienie zdjęć produktów, a na allegro można sobie po prostu ich używać bez konsekwencji ale to przez katalog produktów, który nie zdaje egzaminu 🙂 

oznacz moderatorów
zamocowania_2018
#7 Wielbiciel#

''dawno, dawno temu znajdując swoje fotografie u innych sprzedających np na ich stronie internetowej, można było wysłać fakturę np na 1000 zł od zdjęcia. Szybko znikały takie "wziął sobie z google"

Z tego co wiem to dalej tak można 'załatwić' osobę która pobrała zdjęcie z wyszukiwarki i umieściła na SWOJEJ stronie. Tu pytanie dotyczy Allegro i ich narzędzia jakim jest katalog.

To, że wykorzystuje czyjeś zdjęcie ja to rozumiem - ale nie pobrałem tego zdjęcia ze strony tej osoby, tylko z katalogu Allegro. Dobitnie ujmując - to Allegro 'dostarczyło' mi to zdjęcie, a ja je wykorzystałem.

oznacz moderatorów
bosek_2804
#12 Orędownik#

Cały czas właśnie winowajce wskazuję - nie osobę pobierającą, a serwis, który sam do łamania prawa autorskiego zachęca. 

oznacz moderatorów
zamocowania_2018
#7 Wielbiciel#

Nie wiem czy wypowie się tutaj jakiś pracownik Allegro, ale liczę na to.

oznacz moderatorów
julienail
Moderatorka
Moderatorka

@zamocowania_2018 Zgodnie z regulaminem (punkt 5.5) w momencie dodania zdjęć do oferty sprzedający zezwala Allegro na korzystanie z nich również w zakresie użyczania. Miniaturka to również część treści oferty, o której mowa w regulaminie.

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
zamocowania_2018
#7 Wielbiciel#

Dziękuje bardzo za konkretną odpowiedź.

oznacz moderatorów
MartynaSz3
#9 Pomysłodawca#

A z czym masz problem? Właściciel zdjęcia poprosił cię, żebyś nie wykorzystywał JEGO zdjęcia na miniaturce. Uczciwym działaniem będzie NIE wykorzystywanie zdjęcia. I masz tu jeszcze jakiś dylemat moralny? Regulamin Allegro nie stoi ponad prawem.

oznacz moderatorów
zamocowania_2018
#7 Wielbiciel#

O jakim prawie tu wspominasz? O jakich dylematach moralnych? W momencie dodania oferty do Allegro to jest JEGO zdjęcie, ale prawo do korzystania z tego zdjęcia mają WSZYSCY. To samo dotyczy się opisu towaru. Ja problemu z niczym nie mam. Sprawa w tym momencie jest jasna i prosta.

oznacz moderatorów
Client:80340374
#14 Krzewiciel#

Ogolnie ciężko sie to czyta. Takie niecne czyny pod parasolem regulaminu

Z jednej strony mamy sprzedawce który sie stara, poświeca czas i pieniądze na jak najlepsze przygotowanie swoich ofert, inwestuje w sprzet i fotografa by jego oferty sie wyróżniały i były zgodne z regulaminem. Po co ?

Z drugiej strony mamy sprzedawce który  chce sprzedawać ale nawet nie potrafi zrobić zdjęć oferowanego towaru, idzie na lątwizne i pod przykrywką "regulaminu" podbiera czyjeś zdjęcia\

Tak to ma wyglądać ? 

oznacz moderatorów
zamocowania_2018
#7 Wielbiciel#

Mamy narzędzie z którego korzystać mogą wszyscy.

Czy idziemy na łatwiznę ? Nie, korzystamy z opcji, które optymalizują pracę.
Czy robimy coś pod przykrywką ? Nie, działamy zgodnie z regulaminem, a nie pod jego ''przykrywką''.
Czy pobieramy czyjeś zdjęcia do własnego użytku? Nie, wykorzystujemy materiały które nam dostarcza narzędzie Allegro.

Nie byłem pewien odnośnie miniaturki - ale @julienail wszystko wyjaśniła.

oznacz moderatorów
Marcus855
#2 Obserwator#

Widzę kolego nadal nie rozumiesz. Regulamin Allegro łamie niejako prawo autorskie obowiązujące w Polsce, a zasłaniasz się nim cały czas bo nie masz innych merytorycznych i moralnych argumentów. Jeżeli sprzedawca byłby podobnej moralności jak Ty to zawsze może zamówić od Ciebie 50 oddzielnych zamówień za pobraniem i żadnego nie odebrać, lub zamówić i "znaleźć" coś co mu nie pasuje (np. zle zapakowany towar) w tym zamówieniu i wystawić do tego odpowiedni komentarz. Czy złamie tym prawo? Regulamin i opcja allegro pozwala na to przecież. 

oznacz moderatorów
zamocowania_2018
#7 Wielbiciel#

Schodzimy z tematu, pytanie nie było o to kto jaką ma moralność tylko czy zdjęcia z katalogu Allegro mogą być użyte jako miniaturki.

To czy regulamin Allegro łamie prawa autorskie czy nie - nie mi to rozstrzygać.

oznacz moderatorów
Marcus855
#2 Obserwator#

To tak samo jak napisałem w dalszej części swojego poprzedniego postu. Możemy być wszyscy "uczciwi" ale podsumowując fajnie jakby ten sprzedawca o którym piszesz trafił na ten wątek i wyciągnął z niego odpowiednie wnioski 😉 Pzdr

oznacz moderatorów