Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
kupiłem od osoby prywatnej karte graficzną za cene 3000zł.
Karta jest nowa, ma 13 dni, ze sklepu od niego dostałem fakture na 2400zł o czym nie poinformował w opisie aukcji, że cena aukckji jest niezgodna z fakturą. Teraz w wypadku gwarancji lub problemów z kartą nie otrzymałbym nawet takiej kwoty za którą za nią zapłaciłem.
Czy mogę w tym wypadku żądać od sprzedawcy z allegro lokalne odstąpienie od umowy i zwrotu przedmiotu a jak tak to na jakiej podstawie ponieważ czuje się oszukany i chciałbym mu tą karte odesłać
dodam, że jego zakup był na firmę a nie osobe prywatną. Czy to w ogóle legalne, że on to sprzedaje teraz drożej niż to co na fakturze jako osoba prywatna?
Ma prawo tak sprzedać ale że nie minęło pół roku od zakupu powinien rozliczyć to z US.
@Ledividel Ten sprzedawca z Allegro Lokalnie to sklep, który dał Ci fakturę na 2400 zł, a za towar zapłaciłeś 3000 zł? Jeśli tak, możesz się domagać korekty faktury do kwoty 3000 zł.
Jeśli jednak sklep sprzedał towar sprzedawcy z Allegro, a ten sprzedawca sprzedał towar Tobie i dołączył swoją fakturę ze sklepu, nie możesz z tego powodu domagać się zwrotu wpłaty. Możesz jednak, w przypadku wad towaru, składać reklamację z rękojmi bezpośrednio do sprzedawcy z Allegro. Rękojmia trwa 2 lata - w tym czasie sprzedawca odpowiada za wady przedmiotu. W przypadku zwrotu w ramach reklamacji z powodu wad będzie Ci więc musiał oddać 3000 zł + koszty wysyłek.
Nie musisz więc korzystać z żadnych gwarancji.
ale sprzedawca jest osobą prywatną. Od niego miałbym dochodzić rękojmi na kwotę wyrównującą fakture? trochę to jakby bez sensu? czyli sklep miałby mi oddać w razie awarii 2400zł bo na tyle jest faktura a sprzedawca z allegro 600zł ponieważ od niego kupiłem za 3000?
@Ledividel Tak, prywatny sprzedawca odpowiada za towar z rękojmi przez 2 lata i od niego żądasz w przypadku zwrotu towaru w ramach reklamacji pełnej kwoty, czyli 3000 zł + zwrotu kosztów wysyłek reklamacyjnych. Żaden sklep nie ma nic do tego. Nie myl gwarancji z rękojmią. Nie musisz w ogóle korzystać z żadnych gwarancji.
A takie jeszcze pytanko, bo poformowałem o tym sprzedawce a on twierdzi, że wyłączył możliwość rękojmi o czym poinformował w opisie aukcji. Czy to znaczy, że to szwindel perfekcyjny? Czy mogę mieć nazwijmy to [edycja] te jego "wyłączenie z rękojmi"?
@Ledividel Jeżeli w aukcji widzisz zapis o całkowitym wyłączeniu rękojmi, to tak, wtedy reklamacji z rękojmi nie złożysz. Jeżeli w aukcji takiego zapisu nie ma, możesz z rękojmi reklamować przez 2 lata. Pamiętaj jednak, że wyłączenie rękojmi jest bezskuteczne wtedy, gdy sprzedawca o wadzie wiedział i ją przed kupującym zataił.
jakie **piiip**ol**e prawo w **piiip**olo**m Państwie, trzeba uciekać jak najszybciej.
Przed ucieczką (a najlepiej w ciągu 14 dni od zakupu) nie zapomnij złożyć deklaracji PCC-3 i rozliczyć podatku od takiego zakupu.