anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro lokalnie - nielegalne kopie materiałów objętych prawem autorskim

Client:124251910
#7 Wielbiciel#

Allegro Lokalnie staje się miejscem, gdzie kwitnie handel nielegalnymi kopiami materiałów objętych prawem autorskim. Kursy online, e-booki, narzędzia cyfrowe, licencjonowane programy, gry — wszystko to można znaleźć wystawione za grosze przez osoby, które nie mają żadnych praw do ich dystrybucji.

Co robi Allegro? Przeważnie nic. Zgłoszenia naruszeń pozostają bez odpowiedzi, a konta sprzedających działają dalej. W efekcie uczciwi twórcy tracą dochody, a oszuści spokojnie zarabiają na cudzej pracy.

To nie tylko łamanie prawa – to systemowe wspieranie kradzieży. Brak kontroli i reakcji ze strony platformy sprawia, że Allegro Lokalnie aktywnie przyczynia się do rozpowszechniania pirackich treści.

przyklad który obserwuje już od dłuższego czasu….

IMG_0732.png

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

pecela
#18 Luminarz#

@Client:124251910 

Niestety, ale w większości przypadków jest to legalne. Prawo unijne pozwala na odsprzedaż zakupionego oprogramowania, bez względu na postanowienia licencyjne (oczywiście mowa o odsprzedaży oryginalnego produktu). Nie ma tu znaczenia, czy produkt jest fizyczny, czy cyfrowy.

A jeżeli chodzi o zgłoszenia, to prawo wymaga, aby zrobił to podmiot uprawniony. Dopóki właścicielowi praw autorskich nie przeszkadza sprzedaż kopii jest de jure legalna.  W przypadku gry ze screena zgłoszenie musi pochodzi od Cenegi (polski dystrybutor) lub Rockstar Games (wydawca).

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

W tym przypadku jest to masowy handel (masowe rozpowszechnianie), a dam sobie rękę uciąć, że sprzedawca nie oddaje procentu dla producenta. Z tego co zdążyłem się zorientować to właściciel musi zrzec się prawa własności intelektualnej - a takowego nie znalazłem. 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Client:124251910 zapewniam, że wskazany wyżej formularz działa i moja koleżanka widzę, że wyczerpująco odpowiedziała.

Przykro mi, że masz takie obserwacje, natomiast na nie wpływu już nie mamy.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Client:124251910 Zapewniam, że każde zgłoszenie ofert naruszających zasady jest weryfikowane. Jeśli weryfikacja potwierdzi nieprawidłowości, podejmujemy odpowiednie działania. 

Oferty do weryfikacji możesz zgłaszać pojedynczo przez link widoczny pod opisem lub zbiorowo przez formularzJednorazowo możesz zgłosić do 1000 ofert. Każda nasza interwencja musi mieć konkretne podstawy, dlatego zawsze wyczerpująco uzasadnij swoje zgłoszenie. 

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Gdyby podany przez Panią formularz działał w jakikolwiek sposób to zapewne bym nie napisał posta. Pochyliłem się nawet nad tematem i położyłem swoje pieniądze by wykupić i wylicytować dwa produkty celem zgłoszenia - w zamian zostały nałożone na mnie ograniczenia. Brawo Allegro!

oznacz moderatorów