Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Chciałbym wyjaśnić kwestie skorzystania z Allegro Protect w przypadku zakupu od osoby prywatnej. Chce kupić karte graficzna i procesor - chciałbym wiedzieć jak będzie wygladac kwestia gdy przedmiot będzie:
1. Z wada ukrytą
2. Przedmiot uszkodzony
3. Przedmiot nieprawidłowo zapakowany i uszkodzony w transporcie.
W ogłoszeniach zauważyłem, że sprzedający zamieszcza klauzulę określająca, że nie przyjmuję zwrotów z powodu sprzedawania jako osoba prywatna.
Nie sprzedajacy zawieszają prawo do zwrotu, takie jest PRAWO. Tak na Allegro działa Allegro Protect dla zakupów od sprzedających prywatnych, ale zakup przez Allegro. Masz także pomoc Allegro dyskusja itd., nie ma tylko zwrotów bez podania przyczyny ale niektórzy wyłączają reklamację z tytułu rękojmi. Jakby uszkodziła się transporcie to zależy kogo wina , sprzedającego >źle zapakowany i tu jest jego odpowiedzialność, ale jak zaginie albo uszkodzi przesyłkę przewoźnik to już większy problem> ty musisz składać reklamację u przewoźnika.
Czyli jak zakupie i okaże się, że przedmiot jest uszkodzony lub ma ukrytą wade mogę skorzystać z Dyskusji i wsparcia allegro w rozwiazaniu problemu. Oczywiście mówimy o ogłoszeniach w których sprzedający określa, że przedmiot jest sprawny. Wątpliwe aukcje typu przedmiot nie testowany, stan nie znany, nie są wgl. brane pod uwage. Rozumiem, że sprzedający nie daje gwarancji jak producent na nowy przedmiot. Ja nastawiam się na tzw. "gwarancje rozruchowa" - jak będzie działać 2tyg to znaczy, że jest wszystko w porządku.
Tak, tak to działa. Ale masz doświadczenie w montażu takich rzeczy?
Tak oczywiście. Mam tez możliwość sprawdzenia i przetestowania (określenia czy jest przedmiot sprawny). Ale niestety u siebie, a nie u sprzedajacego
Nie mają mocy ale mogą i zwracają jakby były problemy z reklamacją, oczywiście jak przedstawisz dowody.
@kacper10714 tzn że jak zakupisz i się przedmiot okaże uszkodzony to allegro nie ma mocy sprawczej by podważyć odrzuconą przez sprzedawcę reklamację, mogą mu na kant zadu skoczyć bo jak ktoś sprzeda okazjonalnie i nawet mu nałożą zwrot kasy z AP to nie zapłaci więc co robi allegro? np będziesz musiał iść wycenę naprawy zrobić w serwisie i przedłożyć papier pokazujący że uszkodzenie było od zakupu/ albo ile naprawa
Rozumiem.
@kacper10714 w przypadku sporu o AP z sprzedawcą prywatnym obowiązuje KC kodeks cywilny a nie ustawa konsumencka a to oznacza że jak się sprzedawca zaprze jak świnia to ty w sądzie musiałbyś mu udowodnić że kupiłeś uszkodzoną rzecz już w momencie sprzedaży; allegro nawet jak na prywatnego nałoży karę z ap to do sądu nie pójdzie i na taką karę nie uzyska tytułu wykonawczego w sądzie i ich windykacyjna firemka se może nachodzić co najwyżej i dzwonić do sprzedającego
AP to rekompensata i Allegro może wypłacić z własnej woli a nie żadnego KC.
@LEW433 to uzasadnij na jakiej podstawie koszty rekompensaty są potem przerzucane na sprzedających? doliczane im do rachunku co nieraz było widać
Nie muszą i nie jest to standardem doliczanie do rachunku, a pokaż gdzie Allegro piszę na na tej twojej podstawie obciążają konto sprzedającego?
@LEW433 w dyskusji masz adnotację np przyznaliśmy zwrot z AP i info nie oczekujemy zwrotu tej kwoty od sprzedającego, z odwrotnym zwrotem się nie spotkałem w dyskusji a;e na maila owszem przychodziły maile pt doliczono ci zwrot z ap do rachunku; bzdura z palca wyssana allegro może sobie robić prezenty z ap za swoje bo obciążać sprzedawcę musieliby mieć wyrok sądowy
Ale to proste, zgodnie z twoimi radami, idziesz do sądu jak się nie zgadzasz. Mają takie prawo sprzedający, sąd.
@LEW433 misiu żeby firma firmie mogła cokolwiek wymusić zapłatę to ta firma musi iść do sądu normalnie leżysz z KC i kwiczysz, wygra w sądzie uzyska tytuł wykonawczy i nakaz zapłaty i wtedy komornik ściąga to co robi allegro to jest bujda na resorach. Jakby trafiło na sprzedawcę który zawieszenie dostałby za nie uregulowanie ap to by allegro w sądzie na kopach przerypało bo musieliby udowodnić prawidłowe naliczenie ap czyli co przyznać się że podważyli wycenę obniżenia zwrotu lub decyzję reklamacyjną? szczęścia życzę
Kwicz i wyraźnie napisałem że jak nie chcecie i nie zgadzacie się z AP idźcie do sadu a ty tu ciągle kwiczysz i nic nie robisz i leżysz.😛
@kacper10714 wyglądać będzie tak jak nie wyśle lub paczka zniknie u przewoźnika to powinni ci oddać całość ewentualnie się czasowo powkurzasz, jak będzie spór o to czy jest wada ukryta / reklamacja / uszkodzenie itp to całości nie dostaniesz tylko jakiś kwotowy zwrot
Jeszcze tylko jedno pytanie. A co jak kupię przedmiot, ja testuje (lub uruchamiam) i okazuje się, że jest uszkodzone - a w tresci ogłoszenia jest ze 100% sprawne. Czy podlega to pod punkt mówiący o zwrocie jak cos nie jest zgodne z ogłoszeniem. W ogloszeniu jest sprawne, a stan faktyczny nie sprawne - dla mnie jest to niezgodność z opisem sprzedawanego towaru.
To skladasz reklamacje z tytulu niezgodnosci towaru z umowa (niesprawny) i odstapienie z art 27ustawy konsumenckiej powoduje to niewaznosc umowy zwracasz towar sprzedawca kase