Cześć wszystkim, potrzebuję podpowiedzi, jak technicznie pokierować sprawą, aby sprawnie skorzystać z Allegro Ochrona Kupuących.
Kupiłem sprzęt od osoby prywatnej. Towar okazał się niezgodny z opisem – w ofercie deklarowano kartę 64GB, w rzeczywistości jest 16GB, co udowodniłem zrzutami z systemu. Złożyłem reklamację z rękojmi.
Sprzedawca formalnie odrzucił reklamację. Jego dowodem jest to, że wrzucił screen swojego własnego zamówienia z **piiip**s z dopiskiem 64G, twierdząc, że taki kupił i to zamyka sprawę. W Dyskusji od kilku dni jest pracownik Allegro, który uznał argumentację sprzedawcy za niemerytoryczną i zachęcił go do zorganizowania wysyłki sprzętu w celu fizycznych oględzin tego sprzętu. Sprzedawca zignorował to polecenie i całkowicie przestał odpowiadać w dyskusji.
Biorąc pod uwagę ten pat, mam do Was trzy pytania:
Kiedy dokładnie otworzy mi się droga do Allegro Ochrona Kupujących? Czy musi minąć 14 dni od daty zakupu, czy 14 dni od momentu założenia Dyskusji?
Co dokładnie i gdzie muszę kliknąć? Skoro sprzedawca wpisał w dyskusji magiczne słowo "odrzucam", to czy system sam mi podsunie wniosek AOK, czy muszę poprosić moderatora o specjalne oznaczenie dyskusji jako nierozwiązanej?
Czy do tego czasu mam po prostu milczeć i czekać na pojawienie się formularza, czy muszę wykonywać jeszcze jakieś kroki w samej Dyskusji?
Z góry dziękuję za pomoc i instrukcje krok po kroku!
@Client:27776488 najpewniej po 14 dniach od rozpoczęcia dyskusji allegro zapyta czy problem został rozwiązany.I od tego momentu powinna pojawić się propozycja skorzystawszy z wniosku AOK
@Client:27776488 udostepnienie formularza zgłoszenia do Allegro Ochrona Kupujących zależy od przebiegu sprawy. Jeżeli Twoja sprawa nie zostanie rozwiązana i taką opcję zaznaczysz w czacie reklamacyjnym, wniosek zostanie automatycznie udostępniony. W niektórych przypadkach doradca z uwagi na przebieg sprawy może zaprosić Cię do wcześniejszego wypełnienia wniosku. Zachęcam do czynnego udziału w czacie. W razie gdyby sprzedający dalej nie odpowiadał wezwij nas do pomocy.
To znaczy? Co mam teraz zrobić? Z tego co rozumiem oraz z tego co wynika z czatu, za bardzo nie wiem co dalej mam zrobić. Ani co napisać. Próbowałem się komunikować ze sprzedawcą oraz dać wszystkie szczegóły oraz dowody, ale od samego początku sprzedawca za bardzo nie chciał dyskutować.
W sensie czy mam coś teraz jeszcze zaznaczyć?
Więc prosiłbym o radę.
Dziękuję
@Client:27776488 poczekaj proszę do 14 października, w dyskusji pojawi się automatyczna wiadomość z pytaniem, czy udało się rozwiązać problem, zaznacz proszę, że nie. Wtedy pojawi się kolejna wiadomość z linkiem do formularza Allegro Ochrona Kupujących.
Nie mam niestety możliwości przyspieszenia tego procesu.
Rozumiem,
bardzo uprzejmie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
@Client:27776488 cieszę się, że mogłam pomóc!
W razie dalszych pytań, pisz śmiało, pomożemy 🙂