Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć wszystkim. Zacznę od tego, że klient poprosił mnie o to, czy mógłbym kupić dla niego używaną kartę graficzną na allegro lokalnie i ją sprawdził (czy nie jest to podróbka, jak się sprawuje i wykonać testy). Zamówiłem na swoje konto i przed zakupem zapytałem się sprzedawcę czy karta jest sprawna i czy nie ma jakiś wad ukrytych. Kartę odebrałem i podłączyłem na testy.
Już przy pierwszym uruchomieniu wentylatory od karty chodzą jak kosiarka, jeden się zacina, a temperatura w spoczynku to 50 stopni, co nie jest normalne. Napięcia są tak niskie, że karta działa w porywach do 60% wydajności, karta jest ograniczona przez system zabezpieczeń. Starsze modele osiągają lepsze wyniki niż ten szajs. Wymiana termopadów i pasty na nic. Na 100% to pokoparkowy elektrośmieć.
Napisałem prośbę, o zwrot środków, a janusz biznesu twierdzi, że karta u niego była cicha i działała znakomicie. Zaproponowałem, że mu ją odeśle, jednak janusz nie chce jej z powrotem. Poprosiłem allegro o interwencję, jednak kazali mu jedynie odpowiedzieć na reklamacje. Janusz stwierdził, że reklamacje odrzuca, a to, że głośno chodzi to jej urok, a nie wada (serio), a poza tym wszystko u niego działa.
Karta leży na serwisie, bo diagnoza i naprawa przerosłaby cenę zakupu. Klient dostał inną sprawną kartę, dlatego że byłoby mi wstyd wciskać taki szmelc. Moje pytania są takie.
Dlaczego nie ma takiej możliwość na allegro lokalnie, że zgłaszam problem i sprzedający musi przyjąć zwrot, a ja odzyskuje środki? (tak jak na innych platformach)
Dlaczego nieuczciwi sprzedawcy na allegro lokalnie są bezkarni i mogą nadal sprzedawać?
Co mogę zrobić, aby odzyskać środki?
@Xoes bo na AL sprzedają prywatne osoby i nie muszą przyjmować zwrotów😉, jak chcesz ze zwrotem i z opiniami, to kup na Allegro.pl
@Xoes
Dlaczego nie ma takiej możliwość na allegro lokalnie, że zgłaszam problem i sprzedający musi przyjąć zwrot, a ja odzyskuje środki? (tak jak na innych platformach)
Inne platformy trochę naginają prawo w tej kwestii - zwrot w sensie odstąpienia od umowy przy takiej transakcji jest możliwy tylko za porozumieniem obu stron transakcji.
Dlaczego nieuczciwi sprzedawcy na allegro lokalnie są bezkarni i mogą nadal sprzedawać?"
Allegro nie jest sądem i nie ma możliwości rozstrzygnięcia kto ma rację.
Co mogę zrobić, aby odzyskać środki?
W dyskusji, po oznaczeniu jej jako nierozwiązanej Allegro powinno Ci udostępnić wniosek o rekompensatę z AOK.
Czyli tak z czystej ciekawości, oszust na allegro lokalnie będzie wysyłał puste paczki zamiast wystawionych rzeczy to allegro będzie czekało, aż służby go zamkną, a do tego czasu będzie oszukiwał ludzi?
@Xoes NIE, już @komis-bell Ci napisał, jak coś nie działa ,to składasz reklamację, potem prosisz Allegro o pomoc, bo jak by tak wypłacali każdemu kto powiedział, że karta chodzi za głośno, to ja bym kupował tylko na AL😉, kupił bym kartę 100% sprawną i napisałbym oddajcie kasę, bo śledź był krzywy😁
@KOGIEL_T Nie zrozumiałeś pytania. Nie chodzi mi teraz o moją sytuacje. Dajmy na to, że oszust postanawia wysyłać puste paczki zamiast sprzedawanych smartfów. Oszukuje setki osób i co dalej? Allegro nie jest sądem i czeka, aż policja zapuka do drzwi oszusta?
@Xoes już Ci tłumaczę, pierwszy klient zgłasza "pusta paczka", Allegro nie wie kto ma rację, bo może kupujący naciągacz, a może paczka była pusta, drugi klient pisze "paczka pusta", Allegro co raz bardziej zaczyna przyglądać się sprzedającemu, trzeci klient krzyczy "paczka była pusta!!!", Allegro blokuje kasę sprzedającemu i zawiesza mu konto do wyjaśnienia (to tak najogólniej, bo te procedury są trochę bardziej skomplikowane)