Czy jeżeli jako osoba prywatna dostałem telefon od kupującego, który napisał mi, ze przedmiot na początku działał a potem padł to czy mam obowiązek przyjęcia zwrotu towaru.
(Sprzedałem procesor)
@ksmv
Sprzedając jako osoba prywatna nie masz obowiązku przyjmowania od Kupującego oświadczenia o odstąpieniu od umowy bez podania przyczyny. Jeżeli Kupujący zwróci (odeśle) Ci towar w związku z wcześniejszym złożeniem takiego oświadczenia - to nie masz obowiązku go przyjmować.
Natomiast jeżeli Kupujący składa reklamację ( słowa mogące wskazywać na wadę produktu "na początku działał, a potem padł") i odsyła towar do sprzedawcy (nie czekając na jego wezwanie do odesłania reklamowanej rzeczy) - to robi to aby Sprzedawca mógł zapoznać się z rzeczą i rozpatrzyć reklamację.
Sprzedawca (nawet będący osobą prywatną) nie ma podstaw do nieprzyjęcia reklamacji .
Powinien ją rozpatrzyć w ciągu 14 dni od złożenia. Może ją uznać lub odrzucić.
@ksmv Tak, odpowiadasz za wady na podstawie rękojmi. Zamiast zwrotu pieniędzy możesz towar naprawić lub wymienić na swój koszt i zwrócić kupującemu koszt odesłania.
Jako osoba prywatna nie masz obowiązku przyjmowania tylko zwrotów bez podania przyczyny, gdy na przykład kupujący się rozmyślił, a towar nie ma wad.