anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy jesli kupilem przedmiot przez Allegro Lokalnie ...Proszę o pomoc

mard92
#3 Debiutant#

Witam, kupiłem przedmiot przez Allegro Lokalnie,

niestety dopiero po zapłacie za produkt zrobiłem research w internecie i okazało się, że sprzedawca trochę skłamał w ofercie pisząc, że przedmiot jest nowy bo w internecie były zdjęcia nowego produktu, który miał zabezpieczenia i na etui ładującym do słuchawek i na kablu. W produkcie tego sprzedawcy takich plomb/zabezpieczeń nie było, sprzedawca nie miał również dowodu zakupu o czym dowiedziałem się po wpłacie, 
także mimo "pseudo-nowego" przedmiotu nie miałbym nawet możliwości reklamowania go, prosiłem na wszystkie sposoby o jakis wyciag z konta na potwierdzenie zakupu ze sklepu tego produktu czy cos, ale nie dało rady.
Summa Summarum stwierdziłem ,że wystąpie od sprzedawcy o zwrot wpłaty za przedmiot, ten przedmiot był od osoby fizycznej, ale jeszcze nie został wysłany, więc powiedziałem, że wycofuje się z kupna z racji tego, że doszło do przekłamań w opisie aukcji, fakt- mogłem wcześniej zrobic rozpoznanie w internecie czy sprzedawca mówi prawde. 

MOJE PYTANIE: 

Czy z racji tego, że sprzedawca był osobą fizyczną i zgodzil się na forum dyskusji allegro lokalnie, ze zwroci pieniadze ktore zaplacilem miec pewnosc, ze dostane zwrot>? w ostatecznosci z Allegro? z góry dziękuję!

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

kostas11
#21 Demiurg#

@mard92 podaj konto i czekaj na przelew, potem pisz my nie wiemy co czy sprzedawca zrobi przelew czy nie, na lokalnie nie da się cofnąć prze Payu więc musi wypłacić i przelać na Twoje konto to chwilę potrwa 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mard92
#3 Debiutant#

dzieki wielkie za odp!!!
bardzie chodziło mi czy jako osoba fizyczna musi mi zwrocic pieniadze, bo z przedsiebiorcami to tak jest, ale czy z fizyczna to nie wiedzialem, dzieki wielkie!

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@mard92 nie musi, ale jak się zgodził to nie powinien robić problemu 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Vryko
#18 Luminarz#

Jeśli towar nie zgadzał się z opisem, to powinien. Bo zawsze masz prawo do reklamacji, nie ma  znaczenia, czy zakup od firmy czy  od sprzedającego prywatnie. Ale na tym badziewnym Lokalnie bywa róznie. W razie problemów, skorzystaj z  drogi, którą pokazał Ci xyz96.

kostas11
#21 Demiurg#

@Vryko widzisz kolejna patowa sytuacja, skąd kupujący wie że nie jest nowy 

który miał zabezpieczenia i na etui ładującym do słuchawek i na kablu.

usunięcie naklejki z ładowarki i kabla nie świadczy że jest używany, czy to reklamacja czy zwrot przed wysyłką bo kupujący się waha ?

Ciężko tu radzić nie mając na forum sprzedawcy zdjęć itp.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mard92
#3 Debiutant#

Poniekąd nawet bym się zgodził, ale skoro sprzęt  był nowy to jakiego argumentu uzyc by tu mozna na zdjecie wszystkich mozliwych naklejek? np. z kabla do ładowania, ze słuchawek i z etui ładującego?

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@mard92 Jeśli sprzedawca uznał Twoją reklamację (bo nie jest to zwrot bez podania przyczyny) ma obowiązek zwrócić Ci wszystkie koszty, także koszt odesłania rzeczy. Jeśli tego nie zrobi, otworzysz spór, w którym pomoże Ci pracownik Allegro, a w ostateczności wystąpisz o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących.

oznacz moderatorów

mard92
#3 Debiutant#

HEJ, dziekuje za odpowiedz,

sprzedawca jeszcze rzeczy nie wyslal, a ja wystapilem do niego z prosba o zwrot z racji tego, ze przeklamal ogloszenie, produkt nie byl nowy, jak sam zakladal.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@mard92 No więc musi oddać pieniądze, zachowaj korespondencję. Gdyby nie oddał, spór i wniosek do POK.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@xyz96 towar nie wysłany, dyskusja otwarta, sprzedawca zgodził się oddać kasę 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@kostas11 Zgodził się panisko. Łaski nie robi. Jeśli towar niezgodny z opisem, to ma oddać, a nie się łaskawie godzić.

oznacz moderatorów

mard92
#3 Debiutant#

moja mała wina też w tym, że nie wiedziałem do końca jak wygląda nowy towar, dopiero research zrobilem po wpłacie pieniędzy, niemniej fajnie,ze zaraz po przelewie sie szybko ogarnalem, ze ten sprzet nie jest nowy,
chociaz z drugiej strony myslalem ,ze zdjecie moze stanowic tylko podgląd na produkt ukazany w srodku pudełka, dla mnie NOWY to NOWY, z plombami itp, dla mnie juz po otwarciu pudełka sprzęt nie jest nowy, ponadto, jak na nowy sprzet mozna nie miec gwarancji czy dowodu zakupu :D? nawet jesli ktos dostal go od kogos na urodziny, to powinien ewentualnie powiedziec ,ze jak sie cos stanie to odeslac i on zareklamuje czy cos, dla mnie ewidentnie dziwna sprawa. 

oznacz moderatorów