Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam na allegro jest sprzedawca który sprzedaje retro gry problem jest jednak w tym że wystawia je po masakrycznie wysokie ceny od np.5000 zł aż po nawet 100000 zł chodzi tu o to że jako znawca wiem że jest to bardzo zawyżona cena i przedmioty które sprzedaje są ok wartości nie więcej niż 500zł bo kilka już udało mi się takich jak ma dostać za kilkaset zł nie wiem co z tym zrobić bo większość ludzi bierze go za przykład co przyczynia się do psucia polskiego rynku retro gier głównie chodzi mi o to czy to w ogóle legalne
@muzyk_sg wolny rynek, może wystawiać za ile chce 😉 to chyba dobrze że ceny rosną ale pewnie nie dla Ciebie jako kupującego 😄
Od kiedy to wyznacznikiem cen jest oferta wystawiona a nie taka w której są transakcje ?
A czemu miałoby to być nielegalne? Mamy swobodę działalności gospodarczej i każdy może wystawić produkt, za ile mu się podoba. Wyjątkiem są produkty objęte ceną urzędową.
@muzyk_sg Moze ale nikt rozsądny nie kupi.
@muzyk_sg nie wiem czy to legalne, trzebaby zapytać się centralnego regulatora cen. Przecież jak każdy by ustalał ceny jakie chce to bułki kosztowały by po 1000 zł. Każda
@Halfrunt myślę że jak by chodziło o pieczywo i nagły wzrost cen u wszystkich to była by to zmowa cenowa i wkroczył by urząd, ale jak jeden sprzedawca wystawia coś drogo to se może po to jest konkurencja, najwyżej nie sprzeda 😄
@Halfrunt Gdyby bułki były po tysiaku, o nikt by nie kupił, i by się zeschły 🐭
@SpeedyGonzalezz i wtedy bulka tarta bylaby po dwa tysiaki buhahahahaha :))
@muzyk_sg I kupowalbys bulke za 1000zeta ??? Ja bym upiekl sobie sam.....a to : nie wiem czy to legalne :))))) serio??? ale masz problemy 😂 🤣 ok wolny rynek ot co - nie pasi nie kupujesz ..a ze ktos liczy ze trafi leszcza to inna historia...ok cos tam mam wystawie za banke ..hmm a moze nawet za gruba banke ..pomysle:))))))
Prawo podazy i popytu tzn ze towar jest wart tyle ile ktoś jest gotów za niego zapłacić.
Co to za gry za 5000 albo 100000 zł? Z ciekawości pytam 🙂
Gry w Big Boxach np. może kojarzysz Hugo Kangurka Kao Croca Kapitana Pazura itp.
To linki do tych ofert z jego konta
HUGO TROPIKALNA WYSPA 1 I BIG BOX PL - Stan: nowy 10000 zł - Sklepy, Opinie, Ceny w Allegro.pl
Wolny rynek, mogą wszystko w pogoni za pieniądzem. Mamy przypadki wzrostu cen mieszkań, bo kredyt 0%, mamy wzrost cen żłobków, bo "babciowe", a teraz inne chciwe świnie podnoszą ceny rzeczy potrzebnych powodzianom. Ludzie są chciwi ponad wszelkie granice... A wiesz, że świnia, która nie lata, to zwykła świnia?
To jest normalna zasada rynkowa, że kredyt 0% zwiększy cenę mieszkań, politycy o tym doskonale wiedzą (bo nie są debilami) i wprowadzają to dla wyborców, którzy zasad rynkowych nie znają i myślą, że dobrze oraz aby zrobić dobrze deweloperom, którzy im się pewnie za to odwdzięczą. Z babciowym i 800+ jest tak samo. Jeśli chodzi o przedmioty dla powodzian to tu niestety też działa rynek i nie da się tego uniknąć, zbyt mała liczba potrzebnego na rynku towaru powoduje wzrost cen, tak było i będzie. Świniami są z pewnością politycy, którzy pomogą powodzianom robiąc wiele wałów 🙂
Może zwyczajnie ich nie ma. I czeka na nową dostawę. Zdejmując ofertę straci pozycjonowanie. Nie mówiąc już o usuwaniu ofert z zakończonych. W ten sposób i tak nikt nie kupi, a w międzyczasie liczy na nową dostawę. Paskudna taktyka. Ale niestety od kiedy allegro powprowadzało takie cudowne zmiany w wyszukiwarkach to wielu sprzedawców stanęło przed wyborem dopasowania się na brzydkie sposoby lub niesprzedania wcale. Wyszukiwarki działają jak chcą, pokazują co chcą. Sytuacje gdzie np stare gazetki nie sprzedawały się wcale przez rok, a potem zeszły prawie wszystkie w tydzień lub na ofertę nikt nie wchodził przez rok, a potem w dzień kilka zapytań; albo kilka dni zero ruchu, a potem kilka sprzedaży w kilkanaście minut już nikogo nie dziwią....Każdy walczy o wyświetlenia.
Może ich nie mieć, albo może czeka na propozycje kupna i domaga sie zapłaty tylko blikiem...
A potem płacz i szukanie pomocy...
@muzyk_sg To prawo sprzedawcy > on ustala cenę w aukcji > jeszcze by tego brakowało, żeby to kupujący narzucał cenę sprzedaży > nie pasuje to nie kupuj > zamiast bezpodstawnie skarżyć
Jak byś poszedł do sklepu i zaproponował obsłudze, że kupisz telewizor, który 5000 za 1000 zł to by Cię "zabili śmiechem"
Ok tylko tyle że ja nie chce tego kupić chodzi mi tylko tyle że odkąd on pojawił się na allegro wszyscy się nim wzorują bo np. ktoś se znalazł w piwnicy grę której już nie potrzebuje to postanawia ją sprzedać patrzy na allegro na tego cene i ma gały jak 5 zł po czym wystawia taką oferte myśląc że to naprawdę jest wart kilkanaście tysięcy zł a niestety tak nie jest
Przedstawiłeś przykład z telewizorem to ja ci powiem jak wyglądało by to w ten sposób jak robi ten sprzedawca na allegro
Powiedzmy że ten telewizor kosztuje tak jak podałeś 5000zł no to idę go sprzedać do lombardu i mówię no to tak powiedzmy może cena 20000 nie ze względu na wartość tylko na moje widzi mi się
Siedzę w kolekcjonerstwie Retro Gier kawał czasu i dobrze wiem że jego ceny są nieodpowiednie do tego co on wystawia kiedyś gdy jeszcze go nie było ceny gier które wystawia nie przekraczały 1000zł
Istnieje tylko JEDEN odbiorca dla którego jest wystawiana ta aukcja i nikt inny ma tego nie kupić stąd ta szalona cena. Chodzi o paragon czy fakturę na pokrycie wydanej kasy. Chwyt stary jak świat.
@muzyk_sg No nie wszyscy sie na nim wzoruja - Ty nie.... ..przyklad z lombardem kompletnie do bani chyba ze nie wiesz co to za instytucja :))) Nie szukaj problemow na sile 🙂 kazdy ma prawo dac cene jak chce i nie wypada uwazam tego komentowac ..To jest JEGO PRAWO...za to posmiac sie mozesz zawsze 🙂 Milego dnia :)))