anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dostałem nie swoją paczkę

woozle
#8 Zapaleniec

W multiboksie była paczka z rzeczą, której nie kupowałem.

Ale UWAGA! Już ją rozpakowałem i dopiero wtedy zorientowałem się, że to nie mój przedmiot.

A jak to możliwe?

Kupiłem 2 książki u jednego sprzedawcy (nazwijmy go A) jako komplet oraz 2 inne książki u innego sprzedawcy (nazwijmy go B) ale każda jako oddzielny byt. Gdy przesyłki nadeszły to pojawiła się informacja o multiboksie i 3 przedmiotach.

Spodziewałem się więc 3 paczek, i były trzy, z tym że sprzedawca B wysłał obie książki w jednej paczce czyli moich przesyłek było w rzeczywistości dwie. 

No dobra, chcę oddać nienależący do mnie przedmiot. W środku jest elektronika, która wygląda na prawie nie używaną. Nie włączałem, nie używałem, nic poza obejrzeniem nie robiłem ale teraz dochodzi kłopot, że jeśli sprzedający wysłał przedmiot z jakimś mankamentem, to odbierający może mnie podejrzewać o manipulację.

Co zrobić?

Proszę mnie od razu nie pytać o nr przesyłki bo najpierw chcę mieć zapewnienie, że nie będę miał kłopotów.
Jeśli takie zapewnienia nie dostanę to przedmiot leci do kosza i sprawy nie było.

Obiektywnie przedmiot nie ma wielkiej wartości, dla mnie żadnej ale dla kupującego to może być rzecz wartościowa.

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@woozle nie będziesz miał żadnych kłopotów, bo nie ma ku temu żadnych powodów, ale jeśli nie podasz nam numeru przesyłki ciężko będzie nam pomóc. Jeśli nie chcesz podawać ich publicznie tutaj, napisz proszę do nas zgłoszenie tej sytuacji przez formularz kontaktowy: https://allegro.pl/pomoc/kontakt, a nasi pracownicy wskażą Ci co powinieneś dalej zrobić. 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

woozle
#8 Zapaleniec

Po namyśle stwierdziłem, że jednak podam numer. Przedmiot wygląda na rzecz potrzebną np. do szkoły, zaczyna się rok szkolny może jakieś dziecko na to czeka...

Przesyłka: AW003ZBPR7

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@woozle dziękuję, ale czy możesz sprawdzić, czy ten numer jest aby na pewno poprawny? Wyszukałam numer, który mi podałeś, ale to przesyłka zwrotna od Ciebie do Magazynu Allegro. 

Ola
oznacz moderatorów

woozle
#8 Zapaleniec

Tak, numer na pewno poprawny. Ten numer jest na naklejce z kodem paskowym i logo "one by
allegro".
Nie rozumiem. Jakiś nowy rodzaj oszustwa?
Na paczce jest jeszcze ręcznie napisany flamastrem kod, 8 znaków.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@woozle Proszę mnie od razu nie pytać o nr przesyłki bo najpierw chcę mieć zapewnienie, że nie będę miał kłopotów. Jeśli takie zapewnienia nie dostanę to przedmiot leci do kosza i sprawy nie było.

A wiesz co to przywłaszczenie ? a wiesz że mają kamery na automatach, a wiesz że system widzi jaka była i do kogo paczka wcześniej a potem włożone Twoje, bez problemu namierzą gdzie jest i kto ją wyciągnął 😄

woozle
#8 Zapaleniec

Spóźniłeś się z tym komentarzem.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@woozle tutaj niestety nie będziemy w stanie tego ustalić, ale dostawa była realizowana przez naszą usługę kurierską, więc napisz proszę do nas zgłoszenie i najlepiej dołącz zdjęcie etykiety z przesyłką, która nie powinna trafić do Ciebie: https://allegro.pl/pomoc/kontakt - nasi pracownicy wskażą Ci dalsze kroki. 

Ola
oznacz moderatorów

woozle
#8 Zapaleniec

Tylko w tym formularzu mam o wyboru 3 opcje i żadna nie jest adekwatna do tej sytuacji. Nie "Kupuję", nie "Sprzedaję" i nie jest to nic "Charytatywnego".

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@woozle zaznacz proszę, że jesteś kupującym i dalej w głównym polu opisz proszę tę sytuację tak jak tutaj. 

Ola
oznacz moderatorów

woozle
#8 Zapaleniec

Wysłałem

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@woozle 

Jeżeli chodzi o ewentualne problemy, to jak podała moderatorka od strony Allegro nie będziesz ich miał. Natomiast nikt ci nie zagwaratuje, co zrobi nadawca lub adresat.
I terez otwarcie przesyłki, której nie jest się adresatem, jest przestępstwem za które grozi do 2 lat pozbawienia wolności lub grzywna. Na twoją korzyść działa brak celowego działania, była to zwykła pomyłka z twojej strony, więc nawet jak coś, to skończyłoby się pewnie na niewielkiej grzywnie lub umożeniu.

oznacz moderatorów

woozle
#8 Zapaleniec

Nie strasz, nie boję się.
To Allegro i InPost wymusza na nas używanie kodów i numerków zamiast imienia i nazwiska. Miałem info o 3 przesyłkach, w boksie były 3. Na żadnej nie było mojego nazwiska. Nie będę odpowiadać za niezgulstwo (stare słowo) pracownika którejś z tych firm.

oznacz moderatorów