Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem ubranie od Sprzedającego (towar sprzedawany jako nowy). Ponieważ to dla mojego syna to napisałem zapytanie do sprzedającego czy można zwrócić gdy nie pasuje. Odpisał ze można, wiec zamówiłem i zapłaciłem. Kamizelka poszła do paczkomatu, chwile poczekała na odbiór, syn przymierzył i okazało się że nie pasuje. Operacja trwała 8 dni do czasu zakupu (20.03.2025) do czasu powiadomienia ze nie pasuje i prośbę o podanie danych do zwrotu towaru (28.03.3035). Sprzedający odpisał ze 8 dni "przymierzania" to za długo i nie przyjmuje zwrotu. Nie ustaliliśmy ile jest czasu na sprawdzenie i zwrot, nie określił tego. Napisał mi że nie musi zwracać (pomimo że taką mieliśmy umowę) i mam pisać do Allegro Lokalnie. Z kim pisać o pomoc, kogo powiadomić z Allegro Lokalnie?
Marek
Formalnie jak był to prywatny sprzedawca to nie ma obowiązku przyjmować zwrotu ,chyba że była to firma.
@markus_int przyjęcie zwrotu przez prywatnego sprzedawcę to dobrowolne działanie, nie zmusisz go a jak mieliście umowę to pozostaje sąd, allegro nie zmusi go w żaden sposób 😞
@markus_int prywatny sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia odstąpienia. To prawo przysługuje kupującemu tylko w przypadku zakupu konsumenckiego. Załóż ze sprzedawcą dyskusję i spróbuj się z nim porozumieć w tej sprawie. W razie potrzeby możesz wezwać nas w dyskusji poprzez [poproś o pomoc allegro].
tak zrobiłem i liczę ze Allegro wesprze w tej kwestii obie strony, będzie doradzać, mediować lub po prostu rozsadzi, bo mam nadziej nie jest tylko do brania prowizji 😉