anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak Allegro Lokalnie chroni Kupujących

markus_int
#7 Wielbiciel#

Kupiłem ubranie od Sprzedającego (towar sprzedawany jako nowy). Ponieważ to dla mojego syna to napisałem zapytanie do sprzedającego czy można zwrócić gdy nie pasuje. Odpisał ze można, wiec zamówiłem i zapłaciłem. Kamizelka poszła do paczkomatu, chwile poczekała na odbiór, syn przymierzył i okazało się że nie pasuje. Operacja trwała 8 dni do czasu zakupu (20.03.2025) do czasu powiadomienia ze nie pasuje i prośbę o podanie danych do zwrotu towaru (28.03.3035). Sprzedający odpisał ze 8 dni "przymierzania" to za długo i nie przyjmuje zwrotu. Nie ustaliliśmy ile jest czasu na sprawdzenie i zwrot, nie określił tego. Napisał mi że nie musi zwracać (pomimo że taką mieliśmy umowę) i mam pisać do Allegro Lokalnie. Z kim pisać o pomoc, kogo powiadomić z Allegro Lokalnie?

Marek

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

mwmonety
#21 Demiurg#

Formalnie jak był to prywatny sprzedawca to nie ma obowiązku przyjmować zwrotu ,chyba że była to firma.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@markus_int przyjęcie zwrotu przez prywatnego sprzedawcę to dobrowolne działanie, nie zmusisz go a jak mieliście umowę to pozostaje sąd, allegro nie zmusi go w żaden sposób 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@markus_int prywatny sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia odstąpienia. To prawo przysługuje kupującemu tylko w przypadku zakupu konsumenckiego. Załóż ze sprzedawcą dyskusję i spróbuj się z nim porozumieć w tej sprawie. W razie potrzeby możesz wezwać nas w dyskusji poprzez [poproś o pomoc allegro]. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

markus_int
#7 Wielbiciel#

tak zrobiłem i liczę ze Allegro wesprze w tej kwestii obie strony, będzie doradzać, mediować lub po prostu rozsadzi, bo mam nadziej nie jest tylko do brania prowizji 😉

oznacz moderatorów