Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem słuchawki Apple Airpods i okazały się podróbkami mimo zapewnień sprzedającego.
Nie dostałem pomocy od Allegro.
Składasz reklamację wówczas, masz zakup od prywatnego, dyskusja była?
Kupiłem te słuchawki z Allegro lokalnie. Rozpocząłem dyskusję. Pracownik Allegro nadzorował dyskusję i ponaglał sprzedającego który się nie odzywał, potem dostałem info że w ciągu 2 dni dostanę zwrot kosztu zakupu. potem że nie może bo nie ma ekspertyzy. Udałem się do serwisu Apple gdzie takową wykonałem i dostałem to na wydruku. Przesłałem Wam z kontaktem do serwisu. Dostałem takie info: "Rozumiem, że może być Pan niezadowolony, że otrzymał Pan produkt niezgodny z umową. Niestety nie jestem w stanie potwierdzić tej sytuacji, w związku z tym jeszcze nie mogę zaakceptować Pana wniosku Allegro Protect. Sugeruję, aby zgłosił Pan brak oryginalności słuchawek na policję. Następnie proszę przesłać dokumenty potwierdzające konfiskatę towaru przez policję (postanowienie o zatwierdzeniu zatrzymania rzeczy oraz spis i opis rzeczy zatrzymanych). Powyższe dokumenty pozwolą mi rozpatrzyć wniosek ponownie."
Allegro w ten sposób wspiera złodziei i oszustów. Zostałem przez Was po prostu oszukany.
O ile złodziej jest złodziejem czy oszustem ale po co ALLEGRO PROTECT jak nie działa?
Z tymi pięknymi hasłami o bezpiecznych zakupach to już historia, niestety.
Rozumiem ale najpierw prowadzę dyskusję i dostaję info o zwrocie ...póżniej wypłacimy ale po ekspertyzie, a na koniec mimo dostarczenia ekspertyzy ...dostaję info że i tak nie dostanę.
Sprawa jest prosta. Zwłaszcza że wcześniej pisaliście że doliczycie to do rachunku sprzedającego.
Gdzie tu problem żeby tak zrobić?. A tak kupujący tylko ryzykuje?
@biomechanikus problem jest taki że allegro to nie sąd a konsultant nie rzeczoznawca. Ty musiałbyś wygrać w sądzie cywilnym sprawę dotyczącą: 1 udowodnienia że sluchawki są nieoryginalne, 2 wykazać że celowo sprzedawca wprowadza cię w błąd odnośnie oryginalności słuchawek a nie np kupił kiedyś poużywał i odsprzedaje myśląc że to oryginały, 3 by zgłosić art 286 oszustwo ta sam procedura co w punkcie 2 czyli by go skazano musialby prokurator wykazać że on wiedział że są nieoryginalne. Będzie ciężko policja zawiadomienie oczywoście przyjmie i zabezpieczy słuchawki powinni ci dać kwit potrzebny do ap o zajęciu przedmiotu. Odnośnie obarczenia sprzedawcy kosztami to kupiłeś u prywatnego więc to nie firma allegro nie wolno ingerować w reklamacje między osobami prywatnymi dotyczących umów kupna / sprzedaży bo by ich sąd z uokikiem i rzecznikiem zlinczowali allegro nie jest strona umowy.
To po co przeciągacie mnie po kolejnych etapach skoro i tak na koniec jest POLICJA.
Po co ta informacja że otrzymasz zwrot jak dostarczysz dokument z serwisu?
Zapraszacie złodziei i oszustów. To jak wygląda sytuacja jest sprawą Waszych wewnętrznych procedur i przepisów. Może piszcie do ogólnej informacji. JEŚLI KUPIŁEŚ KOPIE LUB PODRÓBKĘ NIE OCHRONIMY CIĘ BO SIĘ NIE WTRĄCAMY...
@biomechanikus Napisali Ci przecież, że wymagają zgłoszenia na policji - więc idź to zgłoś, przekaż potwierdzenie zgłoszenia i wtedy wniosek AP ruszy dalej.
Allegro zabezpiecza się przed wyłudzaniem pieniędzy to chyba zrozumiałe 🙂
Udaj się na Policję i niech Allegro Ci wypłaci.
@biomechanikus tak jak napisaliśmy w wiadomości e-mail, abyśmy mogli dalej procesować Twój wniosek o rekompensatę z Allegro Protect potrzebujemy dokumenty potwierdzające konfiskatę towaru przez policję (postanowienie o zatwierdzeniu zatrzymania rzeczy oraz spis i opis rzeczy zatrzymanych). To nie oznacza, że wniosek został odrzucony.
Chyba nie specjalnie rozumiecie co napisałem. Ciąg logiczny jest taki.
1. Zgłosiłem
2. Sprzedający został poinformowany a przynajmniej dostawał info o tym że to podróbka i się nie odniósł i nie odezwał.
Na tym etapie dostałem info że do 2 dni po 15 listopada dostanę zwrot a SPRZEDAJĄCY zostanie obciążony kwotą.
Potem dostałem info od Was że jednak nie dostanę zwrotu bo nie mam ekspertyzy.
Robię ekspertyzę fatygując się do serwisu i wysyłam do Was skan z informacją.
Dostaję info od Was że jednak muszę iść na Policję i sporządzić jeszcze dokument konfiskaty a wtedy rozpatrzycie wniosek ponownie.
Idąc tym tropem to nie mam gwarancji że go rozpatrzycie pozytywnie a ja nie będę miał ani tych podróbek ani kasy. Może np jeszcze będę potrzebował Ekspertyzy z oddziały w USA?...nie wiem.
Główny problem jest taki, że takie informacje powinniście pisać na początku a nie przeciągać kupującego po kolejnych stopniach załatwiania sprawy żeby odzyskać kasę.
Kolejna sprawa to że nie rozumiecie podstawowych wartości jaką jest OCHRONA KUPUJĄCYCH.
TO NA WASZEJ PLATFORMIE LUDZIE SPRZEDAJĄ KOPIE I PODRÓBKI I TO W WASZYM INTERESIE POWINNO BYĆ ŚCIGANIE TAKIEGO PROCEDERU A NIE PRZERZUCANIE TEGO NA KUPUJĄCYCH.!!!!
JAKBYM MIAŁ KOMIS CZY SKLEP I KTOŚ BY U MNIE KUPIŁ SŁUCHAWKI DO DO CHOLERY NIE ODSYŁAŁ BYM GO DO PRODUCENTA TYLKO ODDAŁ KASĘ I SAM TO ZGŁASZAŁ.
Wystarczyłoby zrobić informacje w formie na formularzu aukcji że jeśli sprzedajesz podróbki to możesz być ścigany prawnie. A potem to wdrożyć.
Na koniec. Część korespondencji jest w panelu dyskusji a część wysyłacie mejlem....to bez sensu ale to już najmniejszy problem.
Na dzień dzisiejszy ochraniacie złodziei.
@biomechanikus wszystko jest zrozumiałe, a pracowników rozpatrujących wnioski o Allegro Protect obowiązuje procedura. Jeśli masz do niej zastrzeżenia, zgłoś to w prowadzonej korespondencji e-mail. Oczywiście nie zgadzamy się na sprzedaż podróbek na naszej platformie, jednak pracownicy z zespołu Allegro Protect potrzebują odpowiednich dokumentów, aby móc rozpatrzyć wniosek, te przesłane przez Ciebie nie były wystarczające.
Jak nie były wystarczające jak sami zasugerowaliście że nie ma ekspertyzy. Więc ją zrobiłem. Co tu jest niewystarczające?
Nie rozumiem w czym jest problem? Allegro chce Ci oddać pieniądze ze swojej kieszeni - aby to zrobić chcą mieć pewność, że ta sytuacja faktycznie miała miejsce i nie jest to próba wyłudzenia wypłaty rekompensaty.
Idź to zgłoś, prześlij dokument do Allegro i załatwione.
Alternatywą jest brak zwrotu kasy.
NA KONIEC. JEŚLI DOSTANĘ GWARANCJĘ TUTAJ ŻE PO UDANIU SIĘ NA POLICJE ODZYSKAM KASĘ TO PÓJDĘ I ZGŁOSZĘ.
Jedyną gwarancję jaką tu uzyskasz to taką, że jak tego nie zgłosisz na policji to zwrotu z AP nie dostaniesz.
Czyli mam to rozumieć że jeśli zgłoszę na Policji to dostanę zwrot?
@biomechanikus nie rozumiesz pewnej rzeczy jak chcesz ochrony kupujących to kupuj od firmy wtedy chroni cię ustawa konsumencka, uokik, rzecznik etc a jak kupujesz od osoby prywatnej za nazwanie jej oszustem lub złodziejem publicznie bez prawomocnego wyroku system prawny ci nakopie do tyłka za pomówienie i oszczerstwo, jak nie chcesz mieć jazd z zakupami to kupuj od firm wtedy allegro ci jeszcze dywanik w dyskusji rozłoży i nosek wytrze a z prywatnym to chcesz idź do sądu załóż sobie powództwo z kc ponieś koszty i za dwa lata wróć się pochwalić wyrokiem. Pisanie gdybym miał komis czy firmę i sprzedał... płakałbyś tu jak bóbr po pierwszej grubszej akcji pt kupujący załatwił mnie oskarżając o nieoryginalność produktu bo miałby twój towar i na twój koszt allegro by mu jeszcze protecta wypłaciło
To nie jest korespondencja ze SPRZEDAJĄCYM. Tylko z Wami. Piszecie o ALLEGRO PROTECT ale jesteście bezradni. Na koniec zapytam tylko...
Po co pisaliście żeby zrobić ekspertyzę która warunkuje wypłatę skoro i tak to bez znaczenia?.
Od SPRZEDAWCY, w tym wypadku gościa który mi sprzedał te słuchawki zależy czy dostanę zwrot.... Jak na razie on może sobie sprzedawać co chce. Brawo.
Chyba też powinienem podziękować za "pomoc"
"
A teraz powinniście dać sprostowanie do cytatu powyżej.
TAK, DOSTANIESZ REKOMPENSATĘ TYLKO MUSISZ ODBYĆ 2 LETNIĄ ROZPRAWĘ SĄDOWĄ....może się uda. TRZYMAMY KCIUKI!