anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zgubiona przesyłka kupiona przez Allegro Lokalnie

Client:65117150
#7 Wielbiciel#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 
Kupiłem na allegro lokalnie laptopa za cenę 4800zł, czułem się bezpiecznie kupując ponieważ było napisane, że podlega ona Allegro Protect i że w razie czego dostanę zwrot pieniędzy. Paczka została wysłana 3 listopada, odebrana od przez kuriera 6 listopada i to ostatnia informacja jaka jest w systemie o niej. Dzwoniłem wielokrotnie do dpd, które szukało tej paczki, koniec końców ustalili że paczkę "zgubił kurier" i będzie pociągnięty do odpowiedzialnośći. Rozpocząłem dyskusję na allegro, w sprawie zaginięcia mojej paczki, dostałem informację, że allegro nie zabezpiecza mnie od sytuacji kiedy przewoźnik zgubi przesyłkę i sprzedający ma złożyć reklamację do DPD (przesyłka była ubezpieczona na 5000zł).
Ale tutaj nie rozumiem jednej rzeczy, dlaczego to sprzedający który dostał już pieniądze ode mnie, ma dostać jeszcze pieniądze z reklamacji DPD? Co jeżeli sprzedający nie wyśle mi tych pieniędzy z powrotem? Czy podwójnie zarabia na tym? Czy jednak chroni mnie jakieś prawo, które mówi, że powinien zwrócić mi te pieniądze? 

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:65117150 reklamację zgłaszał sprzedający, ponieważ to on jest nadawcą przesyłki, a ponieważ nie zrzekł się prawa do roszczeń za przesyłkę, to on ma prawo do złożenia reklamacji. W dyskusji obecny jest pracownik Allegro, który pomoże rozwiązać tę sytuację, na razie poczekajmy na decyzję przewoźnika, nie zamykaj proszę dyskusji. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A dlaczego składał sprzedający reklamację do DPD- prywatny sprzedajacy czyli należy rozumieć że bierze odpowiedzialność za niedostarczoną przesyłkę, a skoro bierze to ma dostarczyć niezwłocznie towar kupującemu, kupującego nie obchodzi że została zagubiona.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:65117150 Tak właściwie to Ty powinieneś składać reklamację do przewoźnika. Przy zakupie od osoby prywatnej niebezpieczeństwo zgubienia lub zniszczenia paczki przechodzi na kupującego z chwilą wydania przesyłki kurierowi przez sprzedającego. 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Ja złożyłem też reklamację, ale asystent allegro w dyskusji polecił mi abym zrezygnował z reklamacji, bo sprzedający też złożył.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Kto złożył reklamację jako pierwszy? 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Ja jako kupujący złożyłem jako pierwszy

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Czy przy składaniu tej reklamacji przewoźnik wymagał oświadczenia o zrzeczeniu się roszczeń od nadawcy?

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Nie, nigdzie nie było takiego oświadczenia.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Trochę to dziwne. W mojej opinii jeśli Ty jako pierwszy składałeś reklamację do przewoźnika to właśnie ona jest wiążąca. Nie można dwukrotnie przez dwie różne osoby składać reklamacji dotyczącej tego samego. 

oznacz moderatorów