anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem ze sprzedażą słuchawek na Allegro Lokalnie

emiallegro94
#8 Zapaleniec#

Hej, sprzedałem używane słuchawki do komputera na allegro lokalnie. Miały odpinany mikrofon. Po 2 dniach od dostarczenia typ pisze mi, ze niby nie było mikrofonu który był na zdjęciu ogłoszenia - oczywiście wysłałem z mikrofonem. Jest za dobrze przygotowany, ma rzekomy filmik wysłany mi w formie zdjęcia jak trzyma rozpakowane słuchawki w ręce itd typowo chce mnie oszukać. Boje sie, ze odeśle mi słuchawki bez mikrofonu i juz ich nie sprzedam albo w ogóle wyśle swoje stare, zepsute takie same jak moje... Co mogę z tym zrobić? Jak działa dyskusja jeśli nie dojdziemy do porozumienia? Zostanę czymś obciążony? 

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

az1rael
#21 Demiurg#

Art 286kk oszustwo a na przyszłość pakujesz nagrywasz działanie plus zawartość paczki

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@emiallegro94  Masz lekcję sprzedawania na Allegro.  Jeśli masz udokumentowane pakowanie i wysyłke, jakiś film, może świadków,  to mozesz zgłosić próbę wyłudzenia na policji.

Od Allegro na żadną pomoc nie licz, kupujacy zawsze ma rację, najlepiej negocjuj, albo od razu odeślij  kupujacemu pieniądze. Oczywiście masz prawo a nawet obowiązek  żądać zwrotu słuchawek, ale odeśle bez mikrofonu a ty zwrócisz mu koszt przesyłek i słuchawek.

Pisz tutaj co się dzieje, zawsze ktoś doradzi.

oznacz moderatorów

emiallegro94
#8 Zapaleniec#

Pytanie czy musze oddawać pieniądze i czy w razie dyskusji z allegro mogą mnie obciążyć jakimiś kosztami? Na razie stanęło na tym, ze chce mój adres - nie podałem

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Musisz rozpatrzeć reklamację. Czy allegro zdecyduje cię obciążyć to nikt nie wie ... może to zrobić może nie zrobić

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

To jest reklamacja, masz obowiązek reklamację rozpatrzeć, rozsądniej będzie podać adres do zwrotu.

Jeżeli nie przyjmiesz zwrotu słuchawek to sprzedający będzie miał i słuchawki i zwrot kasy od Allegro.  Lepiej podaj adres zwrotu a następnie napiszesz że kupujący  nie odesłał  kompletu więc reklamację odrzucasz.  Tylko tak masz szansę na jakiś trochę pozytywny wynik.

oznacz moderatorów

emiallegro94
#8 Zapaleniec#

Czyli lepiej podac adres i czekać aż zwróci i się jakoś z allegro kontaktowac czy czekać aż rozpocznie dyskusje? Na razie tylko pisze priv, nie widzę ani żadnej reklamacji ani dyskusji (chyba) nie wiem jak to dziala na lokalnie ale rozmowa priv to chyba jeszcze nie reklamacja?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@emiallegro94 nie musisz podawać adresu do odesłania, możesz rekalamcję rozpatrzyć na odległość, ale musisz ją rozpatrzyć i masz na to 14dni.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@emiallegro94 Nie możesz oskarżyć nikogo o oszustwo jak nie masz na to dowodów, tacy się zdarzają- nawet często, zawsze trzeba się zabezpieczyć przed wysłaniem, udokumentować. W dzisiejszych czasach jest tak kto więcej ukradnie to większy bohater, świat stanął na głowie.

oznacz moderatorów

emiallegro94
#8 Zapaleniec#

Nie chodzi o oskarżanie to mi nic nie da. Pytanie czy musze oddawać pieniądze i czy w razie dyskusji z allegro mogą mnie obciążyć jakimiś kosztami? Na razie stanęło na tym, ze chce mój adres - nie podałem

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Na tą chwilę niczego nie oddajesz. Jeśli jest lub będzie dyskusja Allegro to masz odpowiadać na  pytania czy zarzuty w ciągu 24 godzin, nie później.  Trzymaj się swojej wersji, słuchawka była kompletna.  Jeśli ma dowody niech przedstawi, gdy przedstawi to napiszesz, że na zdjęciach jest nie twoja przesyłka, albo że  zdjęcia sa tak zrobione żeby nie było widać mikrofonu.  Zakładam że naprawdę wysłałeś komplet.

Nie później niż w ciągu 14 dni  musisz odnieść się do reklamacji, oczywiście odrzucasz, zakup wysłałeś kompletny, mikrofon  zagubił kupujący, a może zaginął w transporcie.

Kupujący dostanie propozycję odszkodowania z Protect, wtedy kupujący dostanie odszkodowanie lub nie dostanie. Po tym wszystkim mogą obciążyć cię kosztami albo nie obciążą.   Za wcześnie gdybać.

Ale jeśli masz wątpliwości lub czujesz się trochę winien to możesz od razu oddać pieniądze i problem zniknie.

Skoro nie podałeś adresu to tych słuchawek już kupujacy nie odeśle, nawet jeśli jeśli dostanie pieniądze. Ale możesz jeszcze podać adres.

oznacz moderatorów

emiallegro94
#8 Zapaleniec#

Nie pisałbym tutaj gdybym był winny 😕 Dzieki za informacje, dostane maila jeśli założy dyskusje lub reklamacje? 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Reklamację to chyba już złożył, bo skąd wiesz o tym wszystkim?

Jeśli założy dyskusję to powiadomi cię o tym Allegro mailem. Dla pewności sprawdź ustawienia w zakładce "Powiadomienia" na swoim koncie Allegro.

Musisz cokolwiek odpowiedzieć w dyskusji, chociażby  "dziękuję za zgłoszenie" Unikaj słów obraźliwych, oskarżeń...

oznacz moderatorów

emiallegro94
#8 Zapaleniec#

Myslałem że reklamacje sie ''klika'' jak zwrot, dyskusje itd A on tylko pisze na priv

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Nie na priv, ale przez Centrum Wiadomości Allegro. To jest ważne, liczy się, tylko rozmowy telef. można się wyprzeć, ale też może być nagrana.

oznacz moderatorów

emiallegro94
#8 Zapaleniec#

Nie widzę nic poza ''zwykłą'' rozmową z nim. Żadnych info o reklamacji czy dyskusji. Generalnie tylko tyle, ze gościu twierdzi ze ma ''twarde dowody'' i wysłał link do yt. Ja odp ze wysłałem towar kompletny, gdyby czegoś brakowało byłoby to napisane w ogłoszeniu. Zostało spakowane od razu po wykonaniu zdjęć na aukcje. Nie klikam w linki od obcych i nie lubie oszustów. Nie wiem totalnie jak z nim rozmawiac i co odpowiadać 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Nie rozmawiać po boku, nie dyskutować bez potrzeby.  Odpowiadać tylko na  rzeczowe pytania lub zarzuty na oficjalnej  stronie Allegro lub w dyskusji  i jedyna odpowiedź powinna być że przesyłka była kompletna.  Mozna ewentualnie sugerować czy paczka nie była uszkodzona i czy zgłaszał  jakieś uszkodzenia do przewoźnika.  W  InPost zawsze przy odbiorze jest pytanie czy są zastrzeżenia do przesyłki, więc czy on miał takie zastrzeżenia.

Takie jego podpytywania mają na celu wybadanie co on może uzyskać, oraz czy ty masz jakies dowody, haki na niego. Lepiej będzie jeśli nie dasz się teraz na początku wmanewrować w jakieś tłumaczenia, w jakies linki do YT, które na pewno nie dotyczą  tej sprawy. Oszczędzaj  informacje, zostaw na póżniejszy termin kiedy trzeba będzie odpowiadać w dyskusji. Jesli on ma jakieś argumenty, dowody niech ujawni  na stronie Allegro  a nie odsyła do jakichś  obcych stron.

oznacz moderatorów