Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Mam takie pytanie
Znalazłem interesujący rower z opcją kup teraz i płatność przy odbiorze. Jeśli się wbije na kup teraz, a przy oględzinach roweru, okaże się że stan techniczny odbiega od opisanego, to jak anulować transakcję w allegro lokalnie?
Wiadomo, że nie będzie płatności, ale żeby kupujący nie miał prowizji czy coś ?
Napisać do niego wiadomość przez panel allegro pt odstępuję od umowy zakupu ponieważ stan techniczny roweru przy oględzinach odbiega od opisanego w ofercie
Ja dziś będę jechał po ten rower, także na żywo będzie kontakt. To maila mam mu wysłać stojąc obok sprzedawcy?
@matiap możesz napisać zwyczajnie na kartrce papieru , pamiętaj oświdczenie musi zawierać Twoje dane wraz z nickiem .
Możesz masz neta w smartphonie ma być dowód na odstąpienie by sobie prowizję odzyskał najlepiej zostawić je w systemie allegro. Możesz na kartce spisać albo wypelnić ściągnięty z netu formularz odstąpienia od umowy ręcznie i wysłać mu zdjęcie dobrej jakości ja bym kartki ze swoim podpisem nie zostawiał
Obawiam się że kwestionowanie stanu technicznego przedmiotu nie pomoże do odzyskania prowizji. Wystarczy że napisze że się po prostu rozmyślił, sprawy osobiste, nieplanowane wydatki..
A odpowiedż napisz w apce Allegro - czat, albo "Anuluj zakup"
Dziękuję wszystkim za pomoc. Kliknąłem kup teraz, wieczorem będę jechał odebrać. Mam kawałek drogi, ale myślę że warto.
Pozdrawiam
@matiap Jest to zakup od prywatnego a pomyślałeś jak towar będzie nie taki i nie zapłacisz to co będzie? Nie płać i już > nie kupisz.
Czyli jednak jedziesz kupić ten kiepski rower.
A my tymczasem doradzaliśmy jak oszukać Allegro.....😡
Myślę że moderatorki czytają te wpisy i nie pozwolą na coś takiego. Prowizja będzie naliczona.
Czytaj ze zrozumieniem. Od początku pytałem, co zrobić jeśli kupię a na żywo okaże się że jest w złym stanie technicznym i jak wtedy anulować. Jeśli będzie ok, to biorę, dziękuję i wracam do domu. Prowizja to sprawa sprzedającego, obcej mi osoby
Jak jedziesz coś oglądać np, auto i ci się nie podoba, nawet jakbyś się umówił ze sprzedającym? a co Cię obchodzi prowizja jak towar jest niezgodny z opisem? czyli sprzedajacy może pisać nieprawdę w ofercie a ja mimo tego muszę towar kupić?🤔
Trochę inna sytuacja, bo tu mam kliknięty kup teraz, a kupując auto raczej tak nikt nie robi. W moim przypadku, klikając kup teraz, chciałem go zajlepac żeby mi ktoś nie sprzątnął i żeby dziecko nie było zawiedzione.
Jestem umówiony na wieczór na odbiór.
To był przykład, ale auta także są tak wystawiane. Zrobisz jak uważasz, najpierw zobaczysz a później podejmiesz decyzję. Ja jakby towar nie był zgodny z opisem był nie wziął. Sprzedający odpowiada za to co pisze w ofercie, za jej zgodność ze stanem faktycznym.
Kup teraz zagwarantowało mi rezerwacje, jeśli będzie ok tu kupię. I tego się trzymam. Pozdrawiam
Tylko, że w przypadku rowerów "zły stan techniczny" to moim zdaniem mocno subiektywna ocena.
Np. ja mam rower i pod tym względem jestem pedantem - jest zawsze czysty, zadbany, wyregulowany itp ale znam osoby z którymi jeżdżę i one już nie patrzą na to czy rower jest czysty czy zawalony błotem, porysowany itd. - jeździ? jeździ. i nie ma się czego czepiać ale ja to widzę już inaczej.
To co dla jednej osoby jest zadbane i w dobrym stanie dla innej już takie nie będzie - w pewnych granicach oczywiście.
@matiap A zmierzam do tego, że chociażby zwykła przyzwoitość nakazuje aby w razie gdyby rower Ci się nie spodobał napisać sprzedającemu zwykłą wiadomość przez allegro "Oświadczam, że odstępuję od umowy zakupu XXXX" - wtedy będzie to "anulowanie" zakupu (na lokalnie innej możliwości i tak nie ma aby taki zakup anulować) i sprzedający może odzyskać prowizję która może być wcale nie mała.
Co innego oczywiście jeśli rower będzie miał jakieś drastyczne wady których nie było w opisie - np. pęknięta rama, niesprawny amortyzator itp. itd. - wtedy bym się po prostu zawinął i niech się sprzedający już martwi co dalej skoro zmarnował tylko Twój czas.
A jak kupujący pojedzie, prześwietli ramę rentgenem okaże się bez pęknięć i rower będzie TIP - TOP. Na dodatek sprzedawca zaproponuje duży opust jak kupujący zakupi po za allegro. Takie odbiory osobiste nie służą niczemu dobremu tylko łamaniu regulaminu.
@krejzole nie ma innej opcji jak odbiór osobisty. Raz że sprzedawca nie udostępnia wysyłki, dwa że syn musi sprawdzić czy rower nie będzie za duży.
A właśnie wracamy, rower kupiony.
Czyli zakup na kup teraz i odbiór osobisty z udanym zakończeniem, bo syn bardzo się cieszy
🤗
Właśnie po to zadałem pytanie, żeby w razie rezygnacji, wybrnąć z tego jak należy.