anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rezygnacja z zakupu allegro lokalnie przy osobistych oględzinach roweru

matiap
#8 Zapaleniec#

Witam

Mam takie pytanie 

Znalazłem interesujący rower z opcją kup teraz i płatność przy odbiorze. Jeśli się wbije na kup teraz, a przy oględzinach roweru, okaże się że stan techniczny odbiega od opisanego, to jak anulować transakcję w allegro lokalnie?

Wiadomo, że nie będzie płatności, ale żeby kupujący nie miał prowizji czy coś ?

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

az1rael
#21 Demiurg#

Napisać do niego wiadomość przez panel allegro pt odstępuję od umowy zakupu ponieważ stan techniczny roweru przy oględzinach odbiega od opisanego w ofercie

oznacz moderatorów

matiap
#8 Zapaleniec#

Ja dziś będę jechał po ten rower,  także na żywo będzie kontakt. To maila mam mu wysłać stojąc obok sprzedawcy?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@matiap możesz napisać zwyczajnie na kartrce papieru , pamiętaj oświdczenie musi zawierać Twoje dane wraz z nickiem .

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Możesz masz neta w smartphonie ma być dowód na odstąpienie by sobie prowizję odzyskał najlepiej zostawić je w systemie allegro. Możesz na kartce spisać albo wypelnić ściągnięty z netu formularz odstąpienia od umowy ręcznie i wysłać mu zdjęcie dobrej jakości ja bym kartki ze swoim podpisem nie zostawiał

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Obawiam się że kwestionowanie stanu technicznego przedmiotu nie pomoże do odzyskania prowizji.  Wystarczy że napisze  że się po prostu rozmyślił, sprawy osobiste, nieplanowane wydatki..

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

A odpowiedż napisz w apce Allegro - czat,  albo "Anuluj zakup"

oznacz moderatorów

matiap
#8 Zapaleniec#

Dziękuję wszystkim za pomoc. Kliknąłem kup teraz, wieczorem będę jechał odebrać. Mam kawałek drogi, ale myślę że warto.

Pozdrawiam 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@matiap Jest to zakup od prywatnego a pomyślałeś jak towar będzie nie taki i nie zapłacisz to co będzie? Nie płać i już > nie kupisz.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Czyli jednak jedziesz kupić ten kiepski rower.

A my tymczasem doradzaliśmy jak oszukać Allegro.....😡

Myślę że moderatorki czytają te wpisy i nie pozwolą na coś takiego. Prowizja będzie naliczona.

oznacz moderatorów

matiap
#8 Zapaleniec#

Czytaj ze zrozumieniem. Od początku pytałem, co zrobić jeśli kupię a na żywo okaże się że jest w złym stanie technicznym i jak wtedy anulować. Jeśli będzie ok, to biorę, dziękuję i wracam do domu. Prowizja to sprawa sprzedającego, obcej mi osoby 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jak jedziesz coś oglądać np, auto i ci się nie podoba, nawet jakbyś się umówił ze sprzedającym? a co Cię obchodzi prowizja jak towar jest niezgodny z opisem?  czyli sprzedajacy może pisać nieprawdę w ofercie a ja mimo tego muszę towar kupić?🤔

oznacz moderatorów

matiap
#8 Zapaleniec#

Trochę inna sytuacja, bo tu mam kliknięty kup teraz, a kupując auto raczej tak nikt nie robi. W moim przypadku, klikając kup teraz, chciałem go zajlepac żeby mi ktoś nie sprzątnął i żeby dziecko nie było zawiedzione. 

Jestem umówiony na wieczór na odbiór. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To był przykład, ale auta także są tak wystawiane. Zrobisz jak uważasz, najpierw zobaczysz a później podejmiesz decyzję. Ja jakby towar nie był zgodny  z opisem był nie wziął. Sprzedający odpowiada za to co pisze w ofercie, za jej zgodność ze stanem faktycznym.

oznacz moderatorów

matiap
#8 Zapaleniec#

Kup teraz zagwarantowało mi rezerwacje, jeśli będzie ok tu kupię. I tego się trzymam. Pozdrawiam 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Tylko, że w przypadku rowerów "zły stan techniczny" to moim zdaniem mocno subiektywna ocena.
Np. ja mam rower i pod tym względem jestem pedantem - jest zawsze czysty, zadbany, wyregulowany itp ale znam osoby z którymi jeżdżę i one już nie patrzą na to czy rower jest czysty czy zawalony błotem, porysowany itd. - jeździ? jeździ. i nie ma się czego czepiać ale ja to widzę już inaczej.
To co dla jednej osoby jest zadbane i w dobrym stanie dla innej już takie nie będzie - w pewnych granicach oczywiście.

@matiap A zmierzam do tego, że chociażby zwykła przyzwoitość nakazuje aby w razie gdyby rower Ci się nie spodobał napisać sprzedającemu zwykłą wiadomość przez allegro "Oświadczam, że odstępuję od umowy zakupu XXXX" - wtedy będzie to "anulowanie" zakupu (na lokalnie innej możliwości i tak nie ma aby taki zakup anulować) i sprzedający może odzyskać prowizję która może być wcale nie mała.

Co innego oczywiście jeśli rower będzie miał jakieś drastyczne wady których nie było w opisie - np. pęknięta rama, niesprawny amortyzator itp. itd. - wtedy bym się po prostu zawinął i niech się sprzedający już martwi co dalej skoro zmarnował tylko Twój czas.

oznacz moderatorów

krejzole
#14 Krzewiciel#

A jak kupujący pojedzie, prześwietli ramę rentgenem okaże się bez pęknięć i rower będzie TIP - TOP. Na dodatek sprzedawca zaproponuje duży opust jak kupujący zakupi po za allegro. Takie odbiory osobiste nie służą niczemu dobremu tylko łamaniu regulaminu.

oznacz moderatorów

matiap
#8 Zapaleniec#

@krejzole nie ma innej opcji jak odbiór osobisty. Raz że sprzedawca nie udostępnia wysyłki, dwa że syn musi sprawdzić czy rower nie będzie za duży.

A właśnie wracamy, rower kupiony. 

Czyli zakup na kup teraz i odbiór osobisty z udanym zakończeniem, bo syn bardzo się cieszy 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

🤗

oznacz moderatorów

matiap
#8 Zapaleniec#

Właśnie po to zadałem pytanie, żeby w razie rezygnacji, wybrnąć z tego jak należy.

oznacz moderatorów