Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Mam taki dylemat, że nie jestem pewny czy konto jest prawdziwe, czy to nie jest próba oszustwa/wyłudzenia w dość nietypowy sposób. Przekręt idealny?
Z autopsji zawsze weryfikuję sprzedającego żeby nie wkopać się na minę, tak też zrobiłem w tym przypadku:
Orientuję się, że do wystawienia czegokolwiek na sprzedaż trzeba mieć najpierw zweryfikowane konto - sprawdziłem po loginie w sieci czy są jakieś skargi lub wzmianki, nie ma nic. Konto też nie jest nowe bo ma kilku letni staż.
Wiem, że najlepiej kupować na Allegro i tylko przez kup teraz bo Allegro protect, jasne natomiast... dostałem ofertę kupna na fakturę (jednoosobowa działalność gospodarcza (sprzedający) -> osoba fizyczna (kupujący)), wiem, że prawo mnie tutaj chroni (Art. 43d oraz 43e) i mogę żądać zwrotu / odstąpienia. Sprawdziłem firmę w CEIDG, wszystko jest ok, fakturę dostałem mailem (adres mail też wygląda na prawidłowy) jako .pdf, nie jest to zlepek zdjęc czy coś w tym stylu. Wszystkie dane na fakturze się zgadzają, jedyna uwaga to to, że firma nie figuruje w rejestrze VAT ale wiem, że nie zawsze musi i nie ma nr konta bankowego podanego w CEIDG i danych kontaktowych.
Jest to w pewnym sensie zielone światło ale czy na pewno?
Jest to możliwe, że konto było założone na kogoś innego lub kradzione, a ta osoba się podszywa pod firmę i przedstawiciela oraz podsyła lewe faktury np. z podmienionym nr. konta bankowego?
Czy mogę liczyć na pomoc prawa jeżeli to oszustwo?
Czy administracja może w jakiś sposób sprawdzić raz jeszcze konto i interweniować jeżeli to przekręt? (sprawdzając liczbe zgłoszeń konta czy coś..)
@xFeew Zakup poza Allegro jest niezgodny z naszymi zasadami. Jeśli zdecydujesz na to, nie uzyskasz żadnej pomocy w przypadku problemów transakcyjnych.
Tak, zdaje sobie z tego sprawę. Ale czy allegro może pomóc w jakiś sposób pomóc i zweryfikować czy konto należy do przedsiębiorcy czy jest to słup?
@xFeew Czy dobrze rozumiem, że mamy Ci pomóc w podjęciu decyzji o zakupie poza Allegro? Nie zrobimy tego.
Natomiast jeśli kupisz towar, składając u nas zamówienie, będziesz mógł skorzystać z Allegro Protect w przypadku problemów transakcyjnych.
@xFeew Twoja prośba o pomoc dotyczy sprzedaży poza Allegro, więc - co oczywiste - jej tu nie uzyskasz.
Chcesz się czuć bezpiecznie? Kliknij KUP TERAZ.
Kup coś od tej firmy i wówczas będzie pomoc Allegro a jak kupiłeś poza ofertami Allegro to nikt tu Ci z Allegro nie pomoże- to prywatna firma.
@nat_not dlaczego jest niezgodny? Przecież na allegro lokalnie jest możliwość wystawienia ogłoszenia bez opcji kup teraz i nie jest nigdzie napisane, że aby sfinalizować transakcję trzeba dodać opcję kup teraz. Nawet opisujecie takie ogłoszenia jako: "Sprzedaż bez gwarancji Allegro Protect", czyli można powiedzieć, że na zakup poza allegro (bez gwarancji Allegro Protect) wyrażacie zgodę.
Ewentualnie jest tu może ktoś kto był w podobnej sytuacji?
@xFeew prawdopodobnie jest to oszustwo. Oszuści w taki sposób działają - aby się uwiarygodnić wysyłają lewe faktury z danymi firmy z internetu. Często jest to firma, do której nie ma w internecie namiarów t.j. telefon. Jeśli jest to zadzwoń i zweryfikuj 🙂 To, że sprzedawca nie chce przeprowadzić transakcji przez allegro (kup teraz) też powinno być dla Ciebie ostrzeżeniem. Konto pewnie jest skradzione.
Dokładnie tak jest jak mówisz, zgłosiłem to do Allegro żeby zweryfikowali konto i zadziałali jakoś. Niestety konto i oferta ciągle jest aktywna.. no cóż.