anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający wysłał link do oferty na komunikatorze, płatność tylko BLIK, czy to prawdziwa oferta?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:106930527
#2 Obserwator#

https://allegro.lokalniepay.pl/oferta/170171222047685085611023803403424440952  
czy ten link do oferty jest bezpieczny?

Dostałem od pana z Facebooka, aczkolwiek porównałem inne linki z ofert z allegro lokalnie, i różnią się.

Nie jestem pewny czy jest bezpieczny zakup.

oznacz moderatorów
1 161 ODPOWIEDZI 1 161
Qwertyuiophwdp
#7 Wielbiciel#

Witam czy to oszustwo
https://allegrolokalnie.pl-730594.cfd/oferta/nowe-jacuzzi-ogrodowe-bestway-maldives/oLj7yhAittuW9HdWnJKITYQFB 

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

@Qwertyuiophwdp  tak, oszustwo. To nie jest strona Allegro a podróba.

oznacz moderatorów
Qwertyuiophwdp
#7 Wielbiciel#

Dziękuję

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

Ten link nie ma nic wspólnego z Allegro czy Allegro lokalnie. 

oznacz moderatorów
Client:136085858
#1 Nowicjusz#

Zostałem oszukany przez panią Marie która wystawiła jacuzzi na sprzedaż na fb a kazała mi się przekierować na wasza stronę aby zakupić towar. Płatność poszła 2 razy i nie mam ani pieniędzy ani towaru 

20250703_175037.jpg

Screenshot_20250707_181539_Messenger.jpg

• Screenshot_20250708_010946_Messenger.jpg

Screenshot_20250708_011009_Messenger.jpg

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

@Client:136085858

Zdjęć nie widać, masz za niską rangę.

Ale na pewno nie był to zakup na Allegro, tylko na stronie wyglądającej jak Allegro. Niestety ale z kasą możesz się pożegnać, szanse na jej odzyskanie są bliskie zeru.

A następnym razem nie klika się przypadkowe linki oraz czyta w apce bankowej co się potwierdza (tego oszuści nie są w stanie podrobić, liczą na akceptację BLIK-a bez sprawdzania czy choćby przeczytania).

Co najwyżej możesz zgłosić sprawę na policję.

Wszystkie dane na stronie na której dokonałeś "zakupu" były fałszywe. Pani Marta albo nie istnieje, albo jej dane zostały skradzione. 

oznacz moderatorów
NipponShorty
#16 Inspirator#

1.XTB to platforma na krypto waluty - o pieniądzach zapomnij. Możesz to zgłosić na policję ale za wiele pewnie z tym nie zrobią.
2.Nie dokonałeś zakupu na platformie allegro tylko przez przesłany link od nieznajomego (swoją drogą produkt wystawiony 70% taniej niż cena rynkowa ta bardzo Ciebie zaślepiła że postanowiłeś im dwa razy kasę przelać?)
4. Obudźcie się ludzie i sprawdzajcie co robicie.

oznacz moderatorów
Client:70184239
#7 Wielbiciel#

Witam

Poszukuję osób, które być może tak jak ja  zostały oszukane i okradzione.

Na Marketplace znalazłam ogłoszenie dotyczące sprzedaży ciągniczka-kosiarki.

Nawiązałam kontakt ze sprzedającym ,napisałam, że jestem zainteresowana ofertą i zapytałam czy na pewno sprzedający jest z pobliskiej miejscowości, w której mieszkam.

W odpowiedzi sprzedający napisał, że rzekomo jego żona się pomyliła i nie wpisała w ogłoszeniu prawidłowego miejsca zamieszkania., którym są Police. Dlatego wystawia ogłoszenie na ALLEGRO LOKALNIE i koszty dostawy bierze na siebie. Przesłał mi link do ogłoszenia.(https:\\allegrolokalnie.fs-21d-sa.xyz\aukcja\na-sprzedaz-kosiarka-traktorek-mtd-minirider-76-rde-973247) Weszłam w to ogłoszenie ,sprawdziłam, wszystko grało, ogłoszenie było ubezpieczone, więc dokonałam przelewu -900 zł ,po tym jego ogłoszenie znikło .Do chwili obecnej nie ma z nim kontaktu, przestał odpowiadać na fb na moją konwersację i usunął to ogłoszenie na Allegro również. 

Po tym zorientowałam się, że zostałam oszukana, prawdopodobnie ten oszust wykorzystał również szatę graficzną Allegro, aby jego ogłoszenie było wiarygodne. Proszę o pomoc, być może ktoś jeszcze został oszukany przez niego tak jak ja oraz mam nadzieję ,że Allegro sprawdzi czy takie ogłoszenie faktycznie zostało zamieszczone.

Proszę o odpowiedź.

oznacz moderatorów
wojtekmarchewka
#11 Animator#

"Weszłam w to ogłoszenie ,sprawdziłam, wszystko grało"

@Client:70184239 jak mogło "grać" jak zapłaciłaś 1/10 cen nowego, a używane zaczynają się od 3000-7000zl?  Czy to nie dało do myślenia? Za tyle to kupuje się, dobre używane kosiarki spalinowe, a nie traktorki 😔

Nic nie da zebranie ekipy (nie jesteś pierwsza i ostatnia). Możesz zgłosić na policję, ale odzyskanie pieniędzy, praktycznie nie możliwe.

Allegro nie sprawdzi, bo strona jest fałszywa i tylko udaje Allegro, strona na której kupiłaś to .xyz

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Byłam na Policji. 

Doradzili mi ,aby napisać o sprawie właśnie tu , ponieważ być może ktoś tak jak  ja został oszukany i złożył już doniesienie na Policję lub pozew do Sądu , dlatego napisałam o sprawie. Jeśli chodzi o cenę traktorka  nie orientuję się w tym, ale po wejściu w ogłoszenie było wszystko ok. Ogłoszenie było ubezpieczone dlatego dokonałam przelewu. 

Allegro w tym przypadku również zostało oszukane bo oszust się pod nich podszył.

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

@Client:70184239 takich osób jest setki jak nie tysiące.

Tu masz wątek 

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Dziękuję.

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@Client:70184239 na przyszłość nauczka żeby patrzeć co się potwierdza w aplikacji, pewnie wypłata w bankomacie lub zakup krypto, sprawdź potwierdzenie 😞 o kasie zapomnij 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Client:70184239 strona została już zablokowana. Niestety padłaś ofiarą oszustwa. W tej sytuacji możesz sprawdzić w potwierdzeniu płatności gdzie zostały wysłane pieniądze. Koniecznie zgłoś sprawę na policji i w banku. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Na Policji byłam ,ale po co zgłaszać incydent w Banku?

oznacz moderatorów
g_rajnert
#12 Orędownik#

Bo płacąc mogłaś podać na tacy gościowi swoje dane do logowania i hasło do bankowości elektronicznej. Dla bezpieczeństwa zmień hasło do bankowości.

oznacz moderatorów
Client:74846239
#7 Wielbiciel#

Otrzymałam na messenger taki link

https://allegrolokalnie.dom-i-ogvod-y938c6.rest/?id=CMoK56Eeh9KKoma58jHDH1kg18OHBA 

Czy nie jest to podejrzane? Mogę to gdzieś zgłosić? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Client:74846239 tak, to próba wyłudzenia Twoich danych i pieniędzy, więc nie podawaj tam żadnych danych osobowych i nie klikaj w żadne przyciski. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Client:74846239
#7 Wielbiciel#

Zrozumiałam to po wejściu w to. Jedyne co kliknęłam to zaczęłam dyskusję. Co powinnam teraz zrobić? Pierwszy raz mam doczynienia z czymś takim 

oznacz moderatorów
damzak22
#7 Wielbiciel#

https://allegrolokalnie.pl-kategorie-polecane532.icu/?id=jjmH1feNdfaO3a4IKi0eb5M392igb9  Uwaga oszust proszę o blokadę  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów