anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający wysłał link do oferty na komunikatorze, płatność tylko BLIK, czy to prawdziwa oferta?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:106930527
#2 Obserwator

https://allegro.lokalniepay.pl/oferta/170171222047685085611023803403424440952  
czy ten link do oferty jest bezpieczny?

Dostałem od pana z Facebooka, aczkolwiek porównałem inne linki z ofert z allegro lokalnie, i różnią się.

Nie jestem pewny czy jest bezpieczny zakup.

oznacz moderatorów
1 262 ODPOWIEDZI 1 262
Client:120611985
#7 Wielbiciel

400 było 

oznacz moderatorów
Client:107211226
#1 Nowicjusz

Nie mam jak napisać do allegro bo nawet nie mam potwierdzenia zakupu ani nic mam tylko wyciąg z konta proszę o pomoc to nie było mało pieniędzy 

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jak kupiłaś przez podstawiony link, stronę, zostałaś oszukana i kasa zeszła a płatność za pomocą BLIKa, to nikt nie pomoże kasy nie odzyskasz bo ja już wypłacili, powinno się to zgłosić na policje.

oznacz moderatorów
Client:109820199
#7 Wielbiciel

No niestety tak bylo

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie da sie odzyskać kasy, niestety.🤗

oznacz moderatorów
Client:109828139
#9 Pomysłodawca

Bardzo mi przykro,ale zgłoś to na policję bo allegro niewiele ci pomoże,oni mają swoje sposoby na takich oszustów,taki oszust zawsze zostawia jakieś ślady,a jeśli go znajdą to być może odzyskasz swoje pieniądze.

oznacz moderatorów
marcin15nr9
#7 Wielbiciel

Prośba czy link nie jest trefny ?  ktoś bardziej fachowy pomoże ? 

https://allegrolokalnie.id768104.buzz/aukcja/312313ab2de04-e3db-46a5-9981-0d6ed8fc5b29

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Tak, to oszustwo.

oznacz moderatorów
marcin15nr9
#7 Wielbiciel

dziękuje ratujesz mi 1000 zł

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Proszę, dobrze ze w porę zapytałeś.😁

oznacz moderatorów
chabello
#7 Wielbiciel

Można złapać taką osobę. Ja czasami jak mi się nudzi to wyszukuje takie oferty które od razu widać że są oszustwami , udaje że chce kupić, gość wysyła mi na maila link do allegro lokalnie, wchodzę wpisuje blik- on w tym czasie podchodzi do bankomatu i wpisuje na nim kod a mi w aplikacji wyskakuje adres bankomatu pod którym stoi- niestety nie trafiłem jeszcze miasta w którym mieszkam. Procedura:

1. Wpisujesz kod blik na fałszywej stronie i wyskakuje Ci adres bankomatu ale wiadomo że nie akceptujesz ( znasz adres gdzie znajduje się oszust 

2. Piszesz do typa żeby dał Ci 5-10 min w zależności jak daleko jesteś od bankomatu- zawsze piszą że spoko i nie ruszają się z miejsca więc jakoś wybitnie inteligentni nie są 

3. Podjezdzasz pod adres i wpisujesz blika na stronie 2 raz obserwujesz kto podchodzi pod bankomat w tym momencie

4. Łapiesz typa i dalej robisz z nim co uwazasz

oznacz moderatorów
chabello
#7 Wielbiciel

Ogólnie to rozpracowanie tej ,,ekipy,, jest banalnie proste. Mając takie możliwości jak ma policja, że może dojechać w każde miejsce w Polsce w dużym mieście w ciągu 10 minut. Po sposobie komunikacji wnioskuje że są osoby raczej młode w wieku 16-20 parę lat, pewnie wpadli na genialny sposób zarobku gadając na discordzie i grając w CS. Wystarczyloby złapać jedna osobę a ta wskazała by resztę. Nie jest to nawet jeden dzień rozpracowywania a kilka godzin.Niestety nikt tym tematem się nie interesuje bo proceder jest zbyt mało nagłośniony i zbyt mały.

oznacz moderatorów
marcin15nr9
#7 Wielbiciel

Skala tego procederu mnie przeraziła - wczoraj sprawdziłem 4 ofert na **piiip** i wszystkie działają tak samo. Nawet opisów wysyłanych do mnie nie chce się im zmienić?:(. Eliminację prowadzę już pisząc ze pojadę po odbiór osobiście i odrazu cisza lub nawet inwektywy pisane lecą. Dziwie się ze Policja się nie pochyli nad tematem ...... 

oznacz moderatorów
schlanda
#7 Wielbiciel

Dobrze było trafić na to forum. Czytam i mi się oczy otwierają:)

Jesli jest taka możliwość to proszę o sprawdzenie tego linku: https://allegrolokalnie.pl-71391.buzz/aukcja/3123176a5fbd7-ecb2-4a97-9c65-91a525548863 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@schlanda @Oszustwo. 

oznacz moderatorów
schlanda
#7 Wielbiciel

dzieki. Analizuje od 2h i próbuje się doszukać dlaczego to oszustwo. Link w miarę prawidłowy. 
co jest podejrzane to dochodząc do płatności jest możliwość tylko Blika. Płatność kartą “chwilowo nie dostępna”

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@schlanda tu nie ma co analizować - wystarczy spojrzeć na link. 
Prowadzi on do strony o adresie:

pl-71391.buzz

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@schlanda nie mamy czego tutaj sprawdzać, bo ta strona jest fałszywa. Jedyne i właściwe adresy naszych serwisów to allegro.pl oraz allegrolokalnie.pl 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Client:36068400
#7 Wielbiciel

Czy ten link jest prawidłowy bo nie jestem pewna? Wydaje mi się po przeczytaniu instrukcji jak rozróżnić że jest okay ale pewności nigdy nie za wiele.

https://allegrolokalnie.id94712894.buzz/aukcja/312310492bcdb-099b-4298-9721-c386363127ce 

Plus zdjęcie jak link wygląda z wiadomości e-mial 

Screenshot_20241111_210654_edit_538056831771544.jpg

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz

@Client:36068400 Jest to oczywiście fałszywy link, czego nie rozumiesz w instrukcji?