anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający wysłał link do oferty na komunikatorze, płatność tylko BLIK, czy to prawdziwa oferta?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:106930527
#2 Obserwator

https://allegro.lokalniepay.pl/oferta/170171222047685085611023803403424440952  
czy ten link do oferty jest bezpieczny?

Dostałem od pana z Facebooka, aczkolwiek porównałem inne linki z ofert z allegro lokalnie, i różnią się.

Nie jestem pewny czy jest bezpieczny zakup.

oznacz moderatorów
1 260 ODPOWIEDZI 1 260
tomo_plw
#7 Wielbiciel

Proszę o kontak [edycja] też zostałam oszukana , zgłosił pan to na komendę?

oznacz moderatorów
tomo_plw
#7 Wielbiciel

Bardzo

Prosze o kontakt [edycja]. 

oznacz moderatorów
olbrychowski
#1 Nowicjusz

https://allegrolokalnie.szybkieaukcje12221.shop/?id=D2h85OnHEoIjF9k7h53AdEg3ON0Mm3 

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz

To scam taki że aż w oczy wali...

#1 Nowicjusz

jakim cudem

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz

@olbrychowski Przecież ten link to nawet nie prowadzi do serwisu allegro lokalnie, więc czego nie rozumiesz?

Moderatorka Allegro Gadane

@olbrychowski ta strona podszywa się pod Allegro Lokalnie. Adres ofert na Lokalnie wygląda np. tak:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/wrangler-texas-stretch-nowe-spodnie-jeansy-w36-l32-rmx?navCategoryId=254260
Nie ma żadnych dodatkowych słów po frazie allegrolokalnie. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Client:46339543
#7 Wielbiciel

Witam

Chciałbym się poradzić czy link, który dostałem do aukcji jest legitny: 

https://allegrolokalnie.pl-oferta2235254.shop/oferta/MSI-GeForce-RTX-2060-8GB-Super-Ventus-GDDR6 

oznacz moderatorów
la_nika

@Client:46339543 nie to nie jest legitny link z Allegro, to strona, który podszywa się pod Lokalnie, nie dokonuj tam proszę żadnych transakcji. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Client:46339543
#7 Wielbiciel

Dzięki, tak coś mi nie pasowało i chciałem się upewnić. Ponieważ nie udało się znaleźć produktu przez wyszukiwarkę. Przy takich próbach oszustwa wtopa jest gdy dokonamy zakupu przez taki link czy samo wejście w niego może przynieść jakieś konsekwencje?

oznacz moderatorów
Skwirell
#7 Wielbiciel

zapraszam do kupna

Oferta była na **piiip** po wymianie korespondencji otrzymałam propozycję na zakup przez allegro z wysłaniem linka na pocztę lub sms . Po przejściu na stronę ( łudząco podobna do allegro lokalnie ) i opalceniu przedmiotu tylko z możliwością płatności blik , nie otrzymałam żadnego potwierdzenia na @ . Przy ponownym wejściu na stronę pojawiła się informacja o możliwości oszustwa . Czekam właśnie by zgłosić sprawę na komisariacie . Zmieniłam hasła do konta . Obawiam się czy tyle wystarczy aby moje konto było bezpieczne . 
oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Skwirell Jeśli nie 'logowałeś się' na tej podrobionej stronie to nie masz się czego obawiać.

Co do zgłoszenia na policji - niestety ale nie nastawiaj się na odzyskanie pieniędzy bo w praktyce będzie to graniczyło z cudem.

oznacz moderatorów
Skwirell
#7 Wielbiciel

Link przekierował mnie do strony bez logowania bez aplikacji z wyborem paczkomatu i możliwością zapłaty tylko blik ( bez karty bez Apple Pay ) przekierowało mnie na stronę banku gdzie loguje się przez Face ID  . Zmieniłam hasła do logowania ale dalej mam obawy czy moje konto jest bezpieczne .  Zgłoszę na policję mimo wszystko, choć  już tu czekam 3 h:) . Piszesz że to nic nie da ale jakoś ktoś te pieniądze musiał wybrać . Posiadam screeny aukcji nr telefonu tej osoby .. 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Skwirell @Ten schemat oszustwa działa już dobre dwa lata - to są zorganizowane grupy przestępcze - nawet jeśli uda się złapać sprawców to do odzyskania pieniędzy będzie jeszcze bardzo daleka droga.
Dziennie - codziennie  jest tu po kilka takich tematów i niestety jeszcze nie słyszałem żeby komukolwiek udało się odzyskać pieniądze. 

oznacz moderatorów
CWIK21
#7 Wielbiciel

Zapłaciłem za meble blikiem a niedostałem potwierdzenia z allegro o wpłacie kasa mi zeszła z konta 

A sprzedajoncy twierdzi że nic nie dostał i żebym jeszcze raz zapłacił za meble proszę o wyjaśnienie sytuaci

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@CWIK21  nic nie wpłacaj, to oszustwo, jak wpłacisz drugi raz to stracisz podwójnie, bo to co już bliknąłeś przepadło bezpowrotnie😔

oznacz moderatorów
NipponShorty
#16 Inspirator

@KOGIEL_T już nawet na meble ludzie dawają sie blikowac 🙄

oznacz moderatorów
la_nika

@CWIK21 przykro mi, ale na Twoim koncie nie ma takiego zakupu. Czy link do oferty otrzymałeś na komunikatorze? Najprawdopodobniej była to strona, która tylko udawała Allegro Lokalnie, w tej sytuacji możesz zgłosić tę sprawę policji. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Papayo
#7 Wielbiciel

Dostałem taki link wszedłem I nic więcej na szczęście nie zrobiłem 

https://allegrolokalnie.kategorie-inne-582753.sbs/aukcja/mac-mini-m4-256-16-850984

Tylko dziwię się że tak łatwo zrobić kopię allegro 

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Papayo

Pierwsza lepsza osoba od tworzenia stron internetowych jest w stanie coś takiego zrobić.

A Allegro może zrobić tyle co ty, czyli praktycznie nic.

oznacz moderatorów