Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy sprzedający na allegro lokalnie moze zawyzac koszt przesyłki do około 30 zl za list polecony????
Może co najwyżej doliczyć VAT (jak jest VAT-owcem) i prowizję Allegro. Może to wysyłka z zagranicy i stąd taka cena.
List polecony to usługa powszechna i jego cena zatwierdzana jest przez UKE.
Zadaj mu pytanie skąd taki koszt wysyłki ?
@kovboy77 ha... w tej ofercie https://allegrolokalnie.pl/oferta/skarb-kibica-20082022 jest zestaw hyba 30 stu egzemplarzy , a Poczta słono sobie liczy za przesyłki listowe powyżej 1 kg
@mdrogeria @kovboy77 właśnie sprawdzałem cenę dla poleconego grubszego niż 2 cm wychodzi 15,60 zł + pakowanie itp.
Jak nie pasi poszukaj gdzie indziej, sprzedawca podaje cenę wysyłki a Ty albo akceptujesz i płacisz albo nie i szukasz innej oferty 😄
Sprzedawca prywatny, wiec do ceny listu poleconego może doliczyć tylko prowizję Allegro (chyba że jest VAT-owcem, bo to tego nie trzeba mieć firmy).
Koszt przesyłki tyczy się samej przesyłki, a koszt pakowania powinien być wliczony w cenę towaru.
ps. Na drugim screenie cena jest już OK. List polecony priorytetowy w gabarycie L kosztuje 18,30 zł.
@kovboy77 Cena jest zależna od wielkości przesyłki i jej ciężaru > cena listu zatwierdzona przez UKE dotyczy tylko listu standardowej wielkości > im większy, grubszy i cięższy list > tym wyższa cena > to sprzedający ustala koszt przesyłki > nie ma narzuconych odgórnie ustaleń > jak za drogo >szukaj gdzie indziej.
UKE zatwierdza ceny przesyłek listowych i paczek wszystkich kategorii wagowych będących usługą powszechną. List polecony bez względu na wymiary i wagę (w granicach określonych w ustawie, po przekroczeniu których przesyłka nie może być nadana jako list) jest usługą powszechną (czyli regulowaną przez UKE).
Czym jest list, paczka pocztowa i przesyłka kurierska określa ustawa Prawo pocztowe.
List polecony priorytetowy gabaryt L kosztuje 18,30 zł.
18,30 zł netto i tylko Poczta jest zwolniona z VAT (brutto wychodzi 22,51 zł). Dlatego lepiej nadawać Pocztexem, gdzie cena usługi jest już z VAT-em.
@kovboy77 uzupełniając wszystko co było wczesniej powiedziane.... Cena zakupu to cena przedmiotu + przesyłki. Pasuje ? = kupujesz. Nie pasuje? = nie kupujesz. Proste.
Tak, tylko sprzedajacy wysyla najmniejszym rozmiarem list ktory kosztuje 6,80.
ale przyciąga klienta groszową ceną.
A dlaczego prywatny sprzedający nie może ustawić takiej ceny dostawy? Co mu to zabrania?
może ustawić jaką chce, nic komu do tego...
To jakiś język...własny?🤣
Tez mi sie tak wydaje. Jak wstawię fedex za 34,67 zł bo taka mam umowę albo tyle wycenia broker to kto to sprawdza i ma prawo podważać? A cz ktoś pamięta ze trzeba kupić karton kopertę lub foliopak?
a ja nie mam żadnych umów, wystawiam swoją kolekcję gromadzoną 40 lat, sytuacja życiowo-bytowa zmusza mnie do tego, czasami coś sprzedam i wuj komu do tego za ile wystawiam i ile chcę za przesyłkę
Moim zdaniem nie ma co tu debatować, może i tyle. Kasia rząd tyle daje że nie biadol.😐