Kupilem pendrive 2tb firmy Lenovo. Nie używałem leżał i czekał aż zaczne szkolenia pentesterskie. Jak użyłem bez wiedzy to moje prywatne dane z pracy czy zdjęcia oraz różne cenne informacje ginęły. Po inspekcji okazało się że to chinskie oszustwo, wgrany mikrochip udający pamiec 2tb a rzeczywista po zbadaniu to ok 7,5 GB i wszystko co wrzuciłem ponad ta wielkość ginęło, bezczelne oszustwo.
@Client:104196407 złóż reklamacje do sprzedawcy. Możesz to zrobić w szczegółach zakupu.
Nie zdziwiła Cię tak duża pojemność pendrive'a w stosunku do niskiej ceny🤔
Zdziwiła.. ale ładny, legitny opis.. myslałem że nie bedzie przekrętu. Napisałem do sprzedawcy, wczoraj był aktywny więc istnieje jeszcze. Może się dogadamy..
Lenovo nie produkuje ani nie sprzedaje pendrive'ów. Kiepski początek szkolenia.
Nie zrobiłem researchu, do tego ma wejście usb C to Córeczka sobie używała do telefonu, potem ja przerzuciłem trochę danych.. I dopóki był podpięty dane były... Chińczycy są bezlitośni...Dziś w nocy na Kali Linux użyłem programu f3fix i wszystko się okazało...
Pojemność to jedno. Nie ma pewności, czy czasem nie było tam jakiegoś malware. A antywirus szkodnika w kontrolerze nie wykryje.
@pecela dokładnie
zrób inaczej
jeżeli opis był legitny jak piszesz - to skieruj się do producenta, osoby odpowiedzialnej za produkt - w ofercie musi być to podane
sprzedaż podróbek w Polsce jest prawnie zabroniona
jeżeli np: dystrybutor stwierdzi, że to wałek, zgłoś się do allegro po aok lub później na policję
pomijam już fakt samooceny - tani pendrive, dużo tańszy niż konkurencja i ktoś się na to łapie
może wg sprzedawcy miał 2terabity nie dwa terabajty? 2Tb ,a 2TB to różnica
@Client:104196407 w tej sytuacji powinieneś złożyć reklamację u sprzedawcy. Opisz sprawę i załącz zdjęcia potwierdzające występowanie wady. W ciągu 14 dni sprzedający powinien wydać decyzję reklamacyjną.
@Client:104196407 Z ciekawości - ile kosztował ten pendrive?