anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzony towar na Allegro lokalnie

Dawid1083
#7 Wielbiciel#

Witam serdecznie zakupiłem na AL maszynkę fryzjerską w aukcji było napisane że jej stan jest bardzo dobry i że działa tylko na przewodzie, zakupiłem produkt okazuje się że w ogóle nie działa jest uszkodzona. Sprzedawca w rozmowie początkowo chciał odebrać towar a po czasie gdy otworzyłem spór na allegro i dowiedział się że to jego dobra wola to zrezygnował ze zwrotu i zakończył spór. Zostałem oszukany przez niego i czy ja mogę w jakiś sposób oddać ten towar i odzyskać stracone pieniądze. Dodam jeszcze że rozmowa ze sprzedającym była zaraz po sprawdzeniu towaru w tym samym dniu odbioru. Proszę o pomoc i radę czy jestem w stanie coś ugrać 

oznacz moderatorów
28 ODPOWIEDZI 28

pecela
#17 Koryfeusz#

@Dawid1083 

Sprzedawca nie może nie przyjąć reklamacji (chyba że wykluczył w ofercie rękojmię), może ją co najwyżej odrzucić (to nie jest to samo).

I teraz od dnia zgłoszenia sprzedawca ma 14 dni na wydanie decyzji czy uznaje roszczenie, czy nie wraz z uzasadnieniem. Jeżeli nie wyda decyzji w tym terminie, to z automatu reklamacja zostanie uznana.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@pecela przecież napisał że składał reklamację została odrzucona a allegro zamknęło dyskusję = odrzucona reklamacja dla allegro wszystko jedno jak on napisał dyskusja zamknięta

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@az1rael 

OP napisał, że sprzedający nie przyjął od niego reklamacji, a nie że ją odrzucił. To nie jest to samo.

Sprzedawca nawet będąc osobą prywatną, ma obowiązek przyjąć i rozpatrzyć reklamację, o ile nie wykluczył rękojmi w ofercie.

A w skrócie: Zdanie "Odrzucam reklamację, towar działał w momencie wysyłki" =/= "Nie przyjmuje reklamacji, towar działał w momencie wysyłki". W drugim przypadku reklamacja nie będzie w ogóle rozpatrywana przez sprzedawcę, ani na korzyść kupującego, ani na korzyść sprzedawcy.

Kodeks cywilny mówi o ustosunkowaniu się do roszczenia kupującego w ciągi 14 dni. Ustosunkować, czyli wydać decyzję pozytywną lub negatywną, a nie nie rozparzać wniosku (nie przyjmuję, czyli nie rozpatrzę twojego wniosku).

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@pecela pisałem wcześniej że jak wykluczył rękojmię to nie musiał niczego rozpatrywać i nie było odpowiedzi czy wykluczył. Akurat ten sprzedający wydaje się kumaty np wiedział że może nie przyjmować zwrotów. Dwa przez allegro nic nie ugra dla allegro odrzucam i nie przyjmuję to widać to samo lub bardziej prawdopodobne kupujący użył innego doboru słów przedstawiając sprawę czyli sprzedawca mógł odrzucić on napisać nie przyjąć. Bez dodatkowych informacji możemy gdybać.

oznacz moderatorów

Dawid1083
#7 Wielbiciel#

IMG_1014.jpeg

IMG_1018.jpeg

IMG_1017.jpeg

 tak wygląda maszynka którą sprzedał mi sprzedawca podając informację że sprzęt jest w bardzo dobrym stanie, zardzewiałem akumulatory ostrze aż czarne i już wiadomo czemu sprzęt nie działał. I kto tu kogo wykręcił na pieniądze taki sprzedawca powinien mieć zablokowane konto i wstrzymana sprzedaż. Czy ja mogę zgłosić to gdzieś wyżej skoro spór nic nie pomógł ? Proszę o pomoc ?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Dawid1083 przyczyna nie działania maszynki to rozlane akumulatorki? Możesz jedynie wytoczyć mu powództwo cywilne w sądzie ale musisz udowodnić że takie wysłał a nie rozlaly się w transporcie

oznacz moderatorów

d_hrabia
#7 Wielbiciel#

To czy platforma sprzedażowa ze swoim programem Protect daje jakąkolwiek ochronę s takich przypadkach? Bo trochę jawi się tu obraz ochrony-widmo...

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@d_hrabia protect jest uznaniowy jak trafisz na konsultanta glupiego to wyplaci za paczke niewyslaną za pobraniem której nigdy nie oplacił kupujący a jak trafisz na takiego co zna przepisy to mozesz nie dostać bo tutaj w tym przypadku to jest słowo przeciwko słowu mogła się w transporcie zawartość zniszczyć

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@d_hrabia Gdy upłynie 14 dni od zakupu, będziesz mógł złożyć wniosek do Allegro Protect 
https://allegro.pl/allegro-protect/index

oznacz moderatorów