Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Kupiłem na allegro lokalnie towar, ale wadliwy niezgodny z opisem. Uzgodniłem zwrot towaru ze sprzedającym, ale nie wiem teraz co robić? Poprosić sprzedającego o adres i numer paczkomatu i potem samemu opłacić paczkomat? Jednocześnie podać numer konta do zwrotu należności? Proszę o pomoc.
Zazwyczaj odsyła się na swój koszt, a później sprzedawca, jeśli uznaje reklamację to ten koszt zwraca. Najlepiej więc uzgodnić z nim adres paczkomatu i spytać czy zwróci koszty.
zwróci, tylko co robić teraz. poprosić o adres i numer paczkomatu, a potem samemu gdzieś wpisać nadanie przesyłki? jak to jest krok po kroku?
Samemu odesłać przez stronę paczkomatow, albo poprzez np. serwis furgonetka.pl lub apaczka.pl, będzie trochę taniej.
Na allegro lokalnie nie da się niestety wygenerować kodu zwrotu i zwrócić przesyłki tak jak na zwykłym allegro.
czyli teraz poprosić sprzedającego o adres i numer paczkomatu, wejść na stronę paczkomatu i wysłać towar?
@marcuss16 tak 🙂
@marcuss16 A jak to uzgodniłeś -ten zwrot a co jak nie odbierze ?
@marcuss16 zwrot zawsze kosztowo należy do kupującego więc uzgadniasz z nim adres / formę wysyłki i warunki zwrotu przez panel wiadomości allegro, nagrywasz pakowanie i pakujesz jak cegłę by broń boże się nic nie uszkodziło w transporcie oraz wysyłkę np jak wkładasz paczkę do paczkomatu (możesz sobie też jakiś charakterystyczny element na paczce nanieść np czerwoną taśmą zakleić naleić mała naklejkę / zrobić znaczek kolorowym markerem żeby ci potem nie wmawiał że to paczka od ciebie a zawartość inna tylko żeby się ten element na filmiku znalazł). Odsyłasz w umówiony z nim sposób na swój koszt bo mówisz o zwrocie a nie reklamacji. W przypadku tej drugiej wymagasz pokrycia kosztów odesłania na reklamację na podstawie kwitu nadania z kwotą za przesyłkę po uznaniu reklamacji. Jak paczka do niego dojdzie to on robi ci przelew na nr konta i dane wskazane mu w wiadomości od ciebie przez allegro ma na to nie więcej niż 14dni od odebrania paczki, aczkolwiek kc mówi bez zbędnej zwłoki / niezwłocznie. Odsyłasz i czekasz, możesz też do paczki dopakować kartkę z formularzem odstąpienia i tam podac dane kontaktowe i nr konta.