anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Błąd techniczny: Nie można wygenerować pliku szablonu CSV dla złotych sztabek

VOSTBERG_GOLD
#7 Wielbiciel

Dzień dobry wszystkim,

Czy ktoś z Was spotkał się ostatnio z problemem podczas generowania plików szablonu do masowego wystawiania ofert?

U mnie system regularnie zgłasza błąd techniczny, ale co ciekawe – dzieje się tak wyłącznie przy próbie wyboru kategorii związanych z metalami lokacyjnymi, a konkretnie, gdy wybieram złote sztabki (Kolekcje i sztuka -> Produkty inwestycyjne -> Złoto). Dla innych, standardowych grup towarowych pliki eksportu generują się i pobierają bez żadnego problemu.

W przypadku złotych sztabek system po prostu wyświetla komunikat

"Nie udało się nam utworzyć pliku z szablonem. Prawdopodobnie wystąpiły problemy techniczne. Spróbuj ponownie później."

Próbowałem już standardowych rozwiązań: czyszczenie cache, tryb incognito, zmiana przeglądarki – nic nie pomaga, błąd po stronie platformy występuje za każdym razem.

Czy moderatorzy Allegro mogliby przekazać to zgłoszenie bezpośrednio do działu IT/developerów? Wygląda na to, że kategoria produktów inwestycyjnych (złota) ma jakiś wewnętrzny błąd w konfiguracji narzędzia do generowania szablonów.

Z góry dziękuję za pomoc i weryfikację tematu!

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@VOSTBERG_GOLD Wyślij proszę zrzut ekranu z komunikatem, który Ci się pojawia. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

VOSTBERG_GOLD
#7 Wielbiciel

VOSTBERG_GOLD_0-1781533695864.png

oznacz moderatorów

VOSTBERG_GOLD
#7 Wielbiciel

VOSTBERG_GOLD_2-1781533786872.png

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@VOSTBERG_GOLD 

Konsultuję sprawę, wrócę z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Client:74250890
#13 Ambasador

https://help.allegro.com/pl/sell/c/przedmioty-zakazane-i-dopuszczone-warunkowo#zloto-srebro-i-zlote-...

W złoto masz odpowiedź:

przedmioty w kategorii Produkty inwestycyjne (z wyłączeniem podkategorii Złom złota i srebra) – możesz sprzedawać na Allegro, gdy:

masz odrębną umowę z Allegro w ramach programu Strefa Kolekcjonera

została przez Ciebie zgłoszona chcęć sprzedaży w tej kategorii i spełniasz kilka warunków.

oznacz moderatorów

VOSTBERG_GOLD
#7 Wielbiciel

Dziękuję za odpowiedź. Mam specjalną umowę i sprzedaję już w tej kategorii. Moje pytanie jest natury technicznej i dotyczy eksportu za pomocą pliku eksportu, a nie tego, jak mogę zacząć sprzedawać w tej kategorii.

Dla mnie, jako firmy handlującej sztabkami złota i monetami, kluczowe jest posiadanie możliwości szybkiej zmiany cen produktów poprzez plik eksportu. Wynika to z faktu, że ceny złota zmieniają się bardzo dynamicznie, przez co wartość całego asortymentu ulega jednoczesnej i szybkiej zmianie. Łatwiej jest mi wyeksportować towar z prawidłową ceną niż ręcznie edytować każdą pozycję. Taki eksport chciałbym przeprowadzać dość często, być może nawet raz na godzinę.

Przy okazji mam kolejne pytanie: czy mogliby Państwo podpowiedzieć, czy na Allegro istnieje możliwość automatycznej zmiany cen w taki sposób, aby plik ładował się automatycznie z mojego zewnętrznego zasobu internetowego?

Na ten moment są to jednak pytania na przyszłość. W pierwszej kolejności zależy mi na tym, aby Allegro w ogóle mogło wygenerować plik eksportu. Obecnie nie mam możliwości wyeksportowania istniejących, utworzonych już pozycji, ani nie mogę zrobić eksportu szablonu w kategorii tych produktów. Dlatego na początek moim celem jest rozwiązanie tego problemu, abym mógł w ogóle zacząć pracować na szablonach Allegro.

oznacz moderatorów

#13 Ambasador

Na moje, to formularz blokuje wystawienie dla każdego, aby tylko podmioty mogły sobie wystawić przez API, albo ręcznie, ale to już moderator sprawdzi, czy rzeczywiście 

oznacz moderatorów

#13 Ambasador

Czyli dobrze myślałem. Tak samo w przypadku kategorii, które nie mają wymogu kodu EAN, w przypadku pliku csv jest on obowiązkowy. Tak tu można jedynie poza plikiem dodawać w tej kategorii ręcznie, albo przez API

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@VOSTBERG_GOLD dzięki za cierpliwość. W przypadku kategorii objętych restrykcjami nie ma możliwości wygenerowania pliku szablonu. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów