Dzień dobry wszystkim,
Czy ktoś z Was spotkał się ostatnio z problemem podczas generowania plików szablonu do masowego wystawiania ofert?
U mnie system regularnie zgłasza błąd techniczny, ale co ciekawe – dzieje się tak wyłącznie przy próbie wyboru kategorii związanych z metalami lokacyjnymi, a konkretnie, gdy wybieram złote sztabki (Kolekcje i sztuka -> Produkty inwestycyjne -> Złoto). Dla innych, standardowych grup towarowych pliki eksportu generują się i pobierają bez żadnego problemu.
W przypadku złotych sztabek system po prostu wyświetla komunikat
"Nie udało się nam utworzyć pliku z szablonem. Prawdopodobnie wystąpiły problemy techniczne. Spróbuj ponownie później."
Próbowałem już standardowych rozwiązań: czyszczenie cache, tryb incognito, zmiana przeglądarki – nic nie pomaga, błąd po stronie platformy występuje za każdym razem.
Czy moderatorzy Allegro mogliby przekazać to zgłoszenie bezpośrednio do działu IT/developerów? Wygląda na to, że kategoria produktów inwestycyjnych (złota) ma jakiś wewnętrzny błąd w konfiguracji narzędzia do generowania szablonów.
Z góry dziękuję za pomoc i weryfikację tematu!
@VOSTBERG_GOLD Wyślij proszę zrzut ekranu z komunikatem, który Ci się pojawia.
W złoto masz odpowiedź:
przedmioty w kategorii Produkty inwestycyjne (z wyłączeniem podkategorii Złom złota i srebra) – możesz sprzedawać na Allegro, gdy:
masz odrębną umowę z Allegro w ramach programu Strefa Kolekcjonera
została przez Ciebie zgłoszona chcęć sprzedaży w tej kategorii i spełniasz kilka warunków.
Dziękuję za odpowiedź. Mam specjalną umowę i sprzedaję już w tej kategorii. Moje pytanie jest natury technicznej i dotyczy eksportu za pomocą pliku eksportu, a nie tego, jak mogę zacząć sprzedawać w tej kategorii.
Dla mnie, jako firmy handlującej sztabkami złota i monetami, kluczowe jest posiadanie możliwości szybkiej zmiany cen produktów poprzez plik eksportu. Wynika to z faktu, że ceny złota zmieniają się bardzo dynamicznie, przez co wartość całego asortymentu ulega jednoczesnej i szybkiej zmianie. Łatwiej jest mi wyeksportować towar z prawidłową ceną niż ręcznie edytować każdą pozycję. Taki eksport chciałbym przeprowadzać dość często, być może nawet raz na godzinę.
Przy okazji mam kolejne pytanie: czy mogliby Państwo podpowiedzieć, czy na Allegro istnieje możliwość automatycznej zmiany cen w taki sposób, aby plik ładował się automatycznie z mojego zewnętrznego zasobu internetowego?
Na ten moment są to jednak pytania na przyszłość. W pierwszej kolejności zależy mi na tym, aby Allegro w ogóle mogło wygenerować plik eksportu. Obecnie nie mam możliwości wyeksportowania istniejących, utworzonych już pozycji, ani nie mogę zrobić eksportu szablonu w kategorii tych produktów. Dlatego na początek moim celem jest rozwiązanie tego problemu, abym mógł w ogóle zacząć pracować na szablonach Allegro.
Na moje, to formularz blokuje wystawienie dla każdego, aby tylko podmioty mogły sobie wystawić przez API, albo ręcznie, ale to już moderator sprawdzi, czy rzeczywiście
Czyli dobrze myślałem. Tak samo w przypadku kategorii, które nie mają wymogu kodu EAN, w przypadku pliku csv jest on obowiązkowy. Tak tu można jedynie poza plikiem dodawać w tej kategorii ręcznie, albo przez API
@VOSTBERG_GOLD dzięki za cierpliwość. W przypadku kategorii objętych restrykcjami nie ma możliwości wygenerowania pliku szablonu.