Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak sprzedać na Allegro złote i srebrne monety ze swojej kolekcji?
Okazjonalna sprzedaż więc na AL, ale czy dobrze przemyślałeś tą sprzedaż?
....oczywiście, że okazjonalna, od czasu do czasu, ale nie rozumiem o tym "czy dobrze przemyślałeś" - jakie mogą być problemy?? Dziękuję
Nie wiem czy to dobre miejsce na sprzedaż, taką. Poczekaj są tu tacy co tym handlują, oni lepiej znają temat i zapewne się wypowiedzą.🤗
A gdzie można te rzeczy "bezboleśnie" wystawić i sprzedać?? Proszę o radę. Dziękuję
@grawikus Po pierwsze, sprzedaż złota podlega różnym regulacjom i ograniczeniom. Po drugie, jest mało prawdopodobne, żeby nieznany początkujący sprzedawca uzyskał dobre ceny. Lepiej dać w komis profesjonalnej firmie
Do żadnego komisu nie oddam, bo tam psie pieniądze
Ze sprzedażą złotych monet to może być problem ze względu na przepisy ,według których tylko monety wybite do 1800 r. nie są uznawane za inwestycyjne . Monety zlote inwestycyjne mogą być sprzedawane tylko przez uprawnione podmioty . Srebrne możesz samemu wystawiać ale musisz pamiętać o dyrektywie DAC7 i limitą jakie się z tym wiążą . Jako że to też nasza branża w razie potrzeby możemy zawsze coś doradzić.
Jak sprzedać w strefie inwestycyjnej i jak się tam znaleźć? Jakie warunki, umowy i inn. trzeba mi spełnić, aby swobodnie sprzedać to co mi jest niepotrzebne.
Trzeba być firma i mieć zezwolenie na handel złotem inwestycyjnym. To nie jest takie proste jak i bezpłatne i raczej przy obecnych cenach zlota jak i prowizjach tu na portalu lepiej takie monety sprzedawać bezpośrednio ,komuś co ma cheć zainwestować w takie walory . Srebro możesz sobie okazyjnie sprzedawać ale ze swojego doświadczenia wiem że tu to jedynie stare i rzadkie pozycję można jeszcze sprzedać z zyskiem ,reszta niekoniecznie bo po odliczeniu kosztów wystawienia ,prowizji często można wyjść na zero , chyba że samemu się wcześniej kupiło po dobrych pieniądzach . Wszystko zależy czego chcesz się pozbyć i z jakiego okresu są to pozycje.
Szczerze miałam komplecik malutkich złotych. Wystawiłam raz na allegro, parę miesięcy nic. Zdjęłam na jakiś czas. Próbowałam wystawić drugi raz okazało się, ze nie mogę wystawić bez należenia do jakiejś tam strefy kolekcjonera. To była tylko jednorazowa sprzedaż. Wystawiłam u konkurencji, sprzedały się w 2 dni. Zero problemów. Allegro nie zyskało około 150 zł prowizji xD. Ich strata.
Racja! Allegro chrzani i wydziwia.
Traci klientów i kasę
Proszę o podanie nazwy konkurentów, też tam sprzedam.
B dziękuję
Na zwykłym O.. poszły. Az sama w szoku byłam, że tak szybko zeszło.
O.....L....X ?
No, akcja sprzed pół roku wiec chyba za wiele się nie zmieniło.
@grawikus a to są monety inwestycyjne czy kolekcjonerskie, daj kilka przykładów i napisz za ile byś wystawił ?
Prywatny nie uzyska dobrych cen jak renomowane sklepu numizmatyczne, czasem lepiej im dać zarobić, niż samemu walczyć, zapłacisz prowizję allegro, dołożysz do pakowania i wysyłki, paczka zaginie będziesz w plecy, kupujący zarzuci Ci podróbki wejdzie protect obciążą Cię i zostaniesz bez monet i kasy, nie straszę ale musisz se to skalkulować 🙂
Moje monety kolekcjonerskie mogą być tak inwestycyjne, jak i kolekcjonerskie. Proszę wejść na srtonę allegro lokalnie - jeszcze wisi kilka
Sprzedam tylko temu kto zechce osobiście otrzymać lub mogę mu dostarczyć ostatecznie sam!
...wystawione na lokalnym
Proszę o zaprzestanie nękania mnie przez Allegro i umożliwienie mi swobodnego sprzedawania tego, co uważam za stosowne. Mieszkam w wolnym kraju i takie bolszewickie działania mnie zwyczajnie przypominają czasy komuny!!
Natychmiast proszę się opamiętać i odblokować moje konto GRAWIKUS, które mam od 20 lat.
Mie macie nawet szacunku do swoich starych i wiernych klientów, którzy przez te 20 lat solidnie wzbogacili ALLEGRO.
Sprzedaje rzeczy, które mi pozostały po moich przodkach!! I tylko! Nie robię tu żadnych ani przekrętów ani interesów.
Z wyrazami szacunku GRAWIKUS.