Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Kupujący wybrał sposób zapłaty allegro kurier pocztex pobranie. Udostępniając tą formę płatności nie wiedziałem że konieczna jest dodatkowa umowa . Czy w tej sytuacji mogę wysłać po prostu przesyłkę nadając ją w placówce poczty polskiej i normalnie ją opłacić a w formularzu wysyłkowym allegro wprowadzić samodzielnie numer przesyłki? Nie chcę zawierać umowy ponieważ jest to jednorazowa wysyłka, z której nie zamierzam już korzystać. Została przeze mnie udostępniona tylko w wyniku mojej niewiedzy... Proszę o informację
Cześć, @mixhome. Zamówienie nadane w ten sposób nie będzie posiadało automatycznie aktualizowanych statusów przesyłki, przez co może negatywnie wpływać na Twoje wskaźniki jakości sprzedaży. Przed nadaniem paczki w ten sposób skontaktuj się z klientem, aby poinformować go o tym fakcie. Klient będzie mógł śledzić paczkę bezpośrednio na stronie przewoźnika, po tym, gdy udostępnisz mu numer przesyłki.
Możesz również poprosić klienta o anulację zamówienia i ponowny zakup z inną metodą dostawy. Dzięki temu zamówienie nie wpłynie negatywnie na Twoje statystyki.
Dziękuję za informację
@mixhome
Ewentualnie możesz nadać przez brokera (np. Apaczka obsługuje smarta i przesyłki z przedrostkiem Allegro, tylko trzeba mieć aktywną usługę Apaczka Smart (14 dni jest za darmo)).
Inną opcją jest wygenerowanie etykiety z poziomu własnego konta na e-nadawcy po zaimportowaniu zamówień z Allegro (trzeba powiązać konta i pewnie będzie trzeba ręcznie zmienić typ przesyłki z Allegro Pocztex na Pocztex). To powinno zapewnić aktualizację statusów.
Do założenia konta nie potrzeba umowy (tylko trzeba wejść w zakładkę "Dla Ciebie").
Dziekuję za pomoc:-)
Nie wiem czy w tej sytuacji ma to znaczenie ale kupujący nie posiada smart i za przesyłkę pobraniową przy odbiorze zapłaci dodatkowo 19,99. Czy mogę nadać przez apaczka?? Gdzie na stronie e-nadawcy mogę zintegrować przesyłkę z allegro?? W zakładce Dla Ciebie wypełniłem profil nadawcy. Terarz jestem w zakładce nadaj paczkę i nie widzę nigdzie możliwości zaimportowania danych allegro...
@mixhome
Owszem możesz nadać przez Apaczkę, jest integracja z Allegro. W tym celu po założeniu konta wchodzisz Koszyk zleceń/Importy (https://panel.apaczka.pl/import) i klikasz na Źródła zamówień (https://panel.apaczka.pl/importUstawienia). Klikasz w ikonę Allegro i łączysz konta.
W przypadku e-nadawcy, musisz założyć konto (zakładka Dla Ciebie i klikasz w "Nie masz konta? Zarejestruj się"), a nie utworzyć profil nadawcy. Po zalogowaniu będzie możliwość integracji z Allegro. W celu integracji wchodzisz w Ustawienia i Lista konta Allegro. Potem klikasz w taki mały plusik po lewej stronie). Następnie postępujesz wg kreatora.
Nie zapomnij ustawić nr konta w zakładce ustawienia -> ustawienia i dodać profil nadawcy (ustawienia -> Profile nadawcy).
Pamiętaj, aby po utworzeniu przesyłki, zamknąć zbiór i wysłać go do placówki (wyślij zbiór).
ps. W zakładce ustawienia, polecam zaznaczyć "Drukowanie opisu na przesyłkach", "Autouzupełnienie miejscowości po kodzie pocztowym", i opcjonalnie "Wydruk nalepki zwrotnej dla przesyłki Pocztex i Usługi Paczkowej" (ostatnia opcja umożliwia wygenerowanie etykiety zwrotnej do wskazanej przesyłki, płatnej przy odbiorze (w opcji bez umowy)). W sekcji Allegro warto zaznaczyć "Importuj tylko kompletne transakcje", dzięki temu importowane będą tylko zamówienia z wypełnionym formularzem opcji dostawy. Wyżej jest możliwość ustawienia opisu przesyłki (ja mam ustawione nick+nr aukcji (bo drukuje tylko 40 znaków).
ps2. W opcjach dodatkowych przesyłki masz możliwość deklaracja wartości lub ubezpieczenia. Te usługi wzajemnie się wykluczają (nie pamiętam, jak to się ustawia przy imporcie z Allegro i czy nie trzeba poprawić).
Poważnie? Żeby wysłać paczkę z alleco inaczej, trzeba przebić się przez takie krzaki? Macie tu wesoło!
Większość opcji ustawia się raz i nie ma konieczności ich zmiany. Potem leci się automatem.
Jak powiadał król "rzeczywistość powoduje u mnie zadziwienie".
Prowadzę swój sklep internetowy.
Opiekuję się sklepami internetowymi (SEO it.p.),
ale za takie debilizmy klient by mnie do sądu pozwał.
Integracja konta Allegro z kontem e-nadawcy ma zapewnić wymianę danych. E-nadawca pobiera z Allegro zamówienie z opcją wysyłki przez Pocztę Polską, a odsyła nr przesyłek.
Oczywiście da się wszystko zrobić ręcznie.
Dziękuję bardzo za szczegółowe wyjaśnienie. Mam nadzieję że uda mi się to ogarnąć:-)