Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, od niedawna sprzedaję na allegro i wszystko szło bezproblemowo paczkomatem ale dzisiaj klient kupił produkt przez "Allegro Przesyłka polecona". Jak mam to wysłać ? pójść na pocztę polska i wypełnić druk jakbym nadawał zwykła paczkę ? Czy jakoś generuję etykietę jak inpost ? Akurat zaczynam kiedy są zmiany w dostawach allegro i jestem zagubiony lekko.
@Mapark Od czerwca te allegro przesyłki "kupujesz" od serwisu. Nie ma możliwości nadania takiej przesyłki na poczcie. Musisz mieć umowę z pocztą, konto na elektronicznym nadawcy, a wtedy generujesz etykiety do nadania. Bez umowy i konta EN nic nie zrobisz, więc sugeruję wysłać klientowi towar inną formą wysyłki na własny koszt i chwilowo wyłączyć opcję allegro polecony, do czasu podpisania umowy z pocztą i stworzenia konta w EN
@Mapark Dlaczego udostępniasz kupującym przesyłki, które nawet nie masz pojęcia jak nadać? W dzisiejszych czasach to najprostsza droga do złapania negatywów co na starcie gdy zaczynasz, może mieć kolosalne znaczenie 😕
W tej sytuacji jak pisze @mikeza musisz nadać drożej, standardowo, pokrywając różnicę samemu jeśli nie chcesz aby kupujący marudził.
Oczywiście wyślę standardowo, myślałem że to będzie bezproblemowo jak inpost, nie spodziewałem sie czegoś takiego. Dziękuje za odpowiedzi
@mikeza @konto zamknięte Przesyłka polecona poczty polskiej kosztuje 5,90 a Allegro przesyłka polecona kosztuje 6,99 to nie bedę musiał dopłacać do przesyłki nawet ? czy jakoś zle patrzę na cennik poczty polskiej. https://cennik.poczta-polska.pl/usluga,krajowy_przesylka_polecona.html
@Mapark Jeszcze przeczytaj jakie gabaryty ma format S 🙂
@Mapark Bo prywatnie na poczcie płacisz bez vaty a od allegro mamy 6,99 zł brutto czyli 5,90 + 23 % Vat ważne dla firm bo musimy doliczyć Vat 😞
1. jeśli masz w cenniku "Allegro Przesyłka polecona" ( i innych allegro pocztowych) powinieneś mieć umowę z pocztą żeby mieć dostęp do EN do drukowania kwitów adresowych
2. polecony możesz wysłać jako zwykłą przesyłkę poczty polskiej ale do ustalenia ceny musisz sprawdzić jaki format ma twoja przesyłka i jaką ma wagę
przykład:
FORMAT S to przesyłki o wymiarach:
MAKSIMUM - żaden z wymiarów nie może przekroczyć: wysokość 20 mm, długość 230 mm, szerokość 160 mm i waga maksimum do 500 g to koszt ekonomicznego = 5,9 zł
ale
FORMAT M to przesyłki o wymiarach:
MAKSIMUM - żaden z wymiarów nie może przekroczyć: wysokość 20 mm, długość 325 mm, szerokość 230 mm i waga maksimum do 1000 g to koszt ekonomicznego = 6,3 zł
a w formacie L to już koszt ekonomicznego = 15,6 zł
@interzakupy_2006 jednym słowem do S i M guzik można włożyć . 2 cm wysokość i mierzą miarką żeby przypadkiem o 1 milimetr nie przekroczyć 🙂
@Mapark E tam, pitolicie. Jak masz umowę z Pocztą to nie obowiązując gabaryty na list polecony, byle przesyłka była do 1 kg i mieściła się w granicach rozsądku, czyli np karton na buty a nie kawał pleksi o wymiarach metr na metr. Nikt tego nie weryfikuje i wysyłasz na umowę co tylko chcesz, w granicach rozsądku, jako list polecony za 6,20 zł korzystając z umowy.
A jeśli masz tylko ten jeden list do nadania i nie masz umowy to idziesz na Pocztę i płacisz po normalnych stawkach, od 5,9 poprzez 6,30 do 15,60 za list polecony w zależności od gabarytu.
@PHUABIB2 przy umowie przymykają oczy na gabaryty, ale jak pójdziesz z ulicy nadać, to gwarantuję Ci, że będą mierzyć linijką. Już nie raz widziałem takie akcje 🙂
@mikeza tez tak właśnie pisałem, że jak wejdziesz z ulicy to różne masz ceny. Ja mam umowę, ale tez wysyłam sporo normalnie oklejając własnymi znaczkami znaczkami, a od 2 lat nie zmieniam kopert i wiem doskonale jak koperta jest w jakim gabarycie, a i tak raz w tygodniu mi mierzą na Poczcie, czy to właściwa opłata.
Zajmuję się handlem znaczkami, więc temat znaczków, listów, gabarytów, mam w małym palcu, często Panie z okienka czekają na mnie, żebym im określił, czy znaczki które klient nalepił na list są jeszcze w obiegu, czy już są wycofane i czy mogą to wysłać czy też nie.
@PHUABIB2 nie do końca masz racje, przesyłka R ma podane wymiary, tak jak napisałes do 1kg, ale maksymalna grubośc 60mm, szerość jak powierzchnia naklejki chyba 100 mm
@AptekaNatolinska to jest tylko w teorii i dla klienta z ulicy. Jak nadajemy na umowę to te gabaryty nazwijmy to są umowne 🙂
w przypadku pocztex kurier jest podobnie, nikt za bardzo nie patrzy na gabaryt paczki, no chyba, że jest już ewidentnie zbyt duża i ciężka.
I to jest duży atut poczty w porównaniu np. z DPD, tam potrafią doliczać opłaty z kosmosu, a nawet dodawać wyimaginowaną wagę paczki, czy jej wielkość. To dosyć częsta praktyka. wysyłasz paczkę 1kg, a na fakturze masz nagle 5kg itp.
@mikeza U mnie trochę kręcą nosem jak paczka nie jest prostopadłościanem, ale faktycznie po wielu latach bycia stałym klientem wiele uchodzi płazem 🙂
Ja piszę z własnego doświadczenia, z tego, co najdę na umowę, w większości są to listy polecone, czasami coś większego i nie miałem reklamacji czy zwrotów. Wiadomo, że nie próbowaniem wysłać namiotu czy tez plandeki do Tira listem poleconym w ramach umowy, bo raczej by nie przeszło 🙂
@Mapark 5,9 i 6,99, które przywołujesz to ceny na umowie bezpośredniej z przewoźnikiem lub przy zleceniu nadania poprzez Allegro. Jak pójdziesz na Pocztę i będziesz chciał wykupić list polecony to ceny masz takie:
https://cennik.poczta-polska.pl/usluga,krajowy_przesylka_polecona.html
Biorąc pod uwagę co sprzedajesz, wychodzi gabaryt L, a i to nie wiem czy nie przekroczysz.