Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące wpływu anulowanych zamówień na wskaźniki jakości sprzedaży.
Prowadzę sprzedaż półek wykonywanych na indywidualny wymiar. W dwóch zamówieniach klienci podali w wiadomości wymiary, które nie są zgodne z parametrami oferty. W związku z tym nie było możliwości realizacji zamówienia i byłem zmuszony je anulować oraz zwrócić środki kupującym.
Numery zamówień:
31e76f50-140c-11f1-8371-eb20ffae146d
b910fa70-15a9-11f1-a951-e74533f92a75
W obu przypadkach anulowanie nastąpiło z powodu błędnych wymiarów podanych przez kupujących, a nie z winy sprzedawcy.
Dodatkowo jestem nowym sprzedawcą i korzystam z Programu Powitalnego, w ramach którego prowizja od sprzedaży jest zniesiona, więc nie było również prowizji do zwrotu.
Chciałbym zapytać:
Czy istnieje możliwość, aby te anulowane zamówienia nie wpływały negatywnie na jakość mojej sprzedaży, ponieważ wynikały z błędu kupującego?
Czy można je w jakiś sposób oznaczyć lub wyłączyć z oceny jakości sprzedaży?
Zauważyłem również, że po tych anulowaniach w niektórych ofertach pole „Przewidywana dostawa” pokazuje dłuższy termin niż deklarowany przeze mnie czas wysyłki. Czy może to być powiązane z obniżeniem wskaźników jakości?
Będę wdzięczny za wskazówki, jak w takiej sytuacji postępować, aby podobne przypadki nie wpływały negatywnie na konto sprzedawcy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Cześć, @Volfario. Skonsultuję możliwość wykluczenia obu zamówień z Twoich wskaźników jakości sprzedaży i dam znać, gdy otrzymam odpowiedź.
Transakcje obecnie negatywnie oddziałują na wskaźnik terminowej wysyłki, a opóźnienia wpływają na przewidywany czas dostawy w Twoich ofertach.
Dziękuję za szybką reakcję i zajęcie się sprawą.
Będę wdzięczny za informację, gdy tylko otrzymają Państwo odpowiedź w tej kwestii.
Pozdrawiam serdecznie.
@Volfario, przekazałam zamówienia do wykluczenia z jakości sprzedaży - po nocnym przeliczeniu wyników nie będą już uwzględniane w statystykach.
Bardzo dziękuję za pomoc i zaangażowanie w sprawę.