Błędnie podane parametry sprzedawanych produktów

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
W wyszukiwarce podaje się parametry które mnie interesują.
Wyszukiwarka je pokazuje lecz sprzedawcy umyślnie podają inne przez co ich oferty również się pokazują a nie są celem wyszukiwania.
Obecnie przeglądam wykładziny PCV sprzedawane w m2.
Niestety sprzedawca zaznacza w ofercie m2, a gdzieś w treści pisze że cena dotyczy 10cm bieżącej szerokości. A powinien zaznaczyć jako sztuka.
Zgłosiłem do Allegro i napisałem do sprzedawcy niestety ogłoszenia nadal widnieją.
Wcześniej przy wyszukiwaniu innych przedmiotów, też trafiałem na podobne niewłaściwe opisy. Jest to męczące gdyż muszę przeglądać najpierw zapis w treści czy jest inaczej niż w opcji a dopiero przedmiot.
Czy nie można coś z tym zrobić ?
Przykładowy sprzedawca https://allegro.pl/oferta/wykladzina-pc-maxima-eko-562-03-szer-2m-deska-10662357970
Paramerty: Jednostka sprzedaży m2
w treści 1 sztuka = 10 cm długości wykładziny
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Podzielam twoje zdenerwowanie, bo też kupuję na Allegro. Niemniej jako sprzedający polecam wszystkim kupującym zapoznanie się ze stanowiskiem portalu w kwestii wyświetlania cen jednostkowych.
Tu jest oficjalna informacja, a tu przykładowa wymiana opining na AG w tym temacie.
Rozumiem, że cena może być podawana przez sprzedającego w jednostkach dowolnych, ale musi być przeliczana na jednostki porównywalne w danej kategorii. W twoim przykładzie system powinien wyliczyć cenę za m2 i sortować według niej. Niestety system nie spełnia tego wymogu. Nie twierdzę, że nikt nie wykorzystuje tej ulotności do podbicia atrakcyjności swojej oferty. Nie jest to jednak wina wszystkich sprzedających.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie zrozumiałeś. To sprzedawca podaje źle parametr.
Ma on do wyboru m2, sztuki, paczki.
Jeżeli sprzedaje w m2 to zaznacza m2.
Jeżeli sprzedaje na cm to powinien zaznaczyć sztuka - dlatego że ta 1sztuka to 10cm x 2m , o której sam w treści pisze
cytat:
1 sztuka = 10 cm długości wykładziny
- 1 szt = 10 cm x 200 cm
- 2 szt = 20 cm x 200 cm
- 3 szt = 30 cm x 200 cm
Więc jest to błąd sprzedawcy który poinformowany przeze mnie o błędzie nic z tym nie zrobił. Zatem robi to z pełną premedytacją.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dobrze cię rozumiem i wiem że jest problem. Sposób podawania cen jest uregulowany w rozporządzeniu.
W przypadku towarów sprzedawanych luzem (należy przez to rozumieć towar, który nie jest pakowany, lecz jest odmierzany w miejscu sprzedaży detalicznej) uwidacznia się cenę jednostkową.
§ 4. 1. Cena jednostkowa dotyczy odpowiednio ceny za:
4) metr kwadratowy – dla towaru przeznaczonego do sprzedaży według powierzchni;
Tak więc sprzedawca powinien podać cenę 1m2. Tylko jak mógłbyś kupić 2.5 m2?
Tak jak sugerujesz zrobił sprzedawca na tej ofercie. Cena jest za 1m2.
"- kupując 1 m²- wybierz 1 sztukę a otrzymasz wykładzinę o wymiarach 0,33m x 3m"
Ale niestety w parametrach podał: "Jednostka sprzedaży paczka"
I tak źle i tak niedobrze.
W niektórych kategoriach Allegro pozwala na zgodne z rozporządzeniem prezentowanie cen. Przykład:
Choć nie zawsze to się udaje:
Dlaczego tak jest tylko w artykułach spożywczych?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem a dopiero potem coś napisz.
Jeszcze raz Ci napiszę
Co sprzedawca zamieścił w treści ogłoszenia i w jaki sposób należy zamawiać. Scren poniżej.
Więc nie sprzedaje na metry tylko na sztuki - czy to nie jest dla ciebie zrozumiałe ?
A skoro sprzedaje na sztuki to powinien w opcjach zaznaczyć parametr: sztuka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Skąd wiesz że nic z tym nie zrobił. Zobacz sobie tutaj posty sprzedawców odnośnie katalogu allegro. Wiele jest zgłaszane i nie poprawiane lub poprawiane w taki sposób, że psuje aukcje u kogo innego. Allegro twierdzi ze to dla Twojego dobra. A chlew w aukcjach taki, ze skarpetek można 3 godziny szukać xD. Sam też masz pod aukcją przycisk "zgłoś błąd w katalogu" i prawdopodobnie zgłoszenie potraktują tak samo jak to od sprzedawcy czyli zapomną, ze było...

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jak widzę chlew to też sami robicie.
Jakbyś przeczytał pierwszy post to byś wiedział że napisałem do sprzedawcy i nic nie zrobił bo jest to nadal.
Napisałem dwa razy do Allegro i też nic nie zrobili.
Twój i twojego poprzednika post nic nie wniósł tylko jak piszesz chlew.