Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam wszystkich.
Problem jaki poruszę, to blokada środków po sprzedażowych, zgromadzonych na koncie Allegro Finanse, ze względu na bezprawie serwisu Allegro.
Problem chcę nagłośnić, ponieważ jest wiele osób, których w tej sytuacji odesłano z kwitkiem ...
I wiele osób może w tej sprawie wnieść skargę do np. Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej, Rzecznika Praw Konsumentów itd.
Przykład:
Sprzedawca na swoim koncie Allegro Finanse zgromadził 3000zł.
Aby te środki wypłacić, ma do tego dwie możliwości.
1-wypłata środków na rachunek bankowy
2-przekaz pocztowy
Jak wiadomo w Polsce nie ma obowiązku posiadania konta w banku, zatem nie można wymagać aby takie konto ktoś posiadał. Ja na przykład konto zlikwidowałem, bo nie korzystam, a opłacać musiałem co miesiąc.
Pozostaje mi w tym przypadku przekaz pocztowy i tu pojawia się problem.
Allegro ubzdurało sobie, że jeśli na koncie Allegro Finanse posiadamy w sumie zgromadzone ponad 800zł, np. 1000zł, to przekazu pocztowego wykonać nie możemy.
Pieniądze są zamrożone w "rękach" serwisu Allegro.
Jak tłumaczy zaistniałą sytuację serwis Allegro ?
- jest to ograniczone działaniami technicznymi.
- regulaminy, regulaminy proszę Pana ...
- ustawa o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu
..no więc podsumujmy :
Zawierając umowę z Allegro, nie opierałem jej o "działania techniczne", a o regulamin, który nigdzie nie zabrania wykonania przekazu pocztowego gdy na koncie Allegro Finanse mamy zgromadzone ponad 800zł.
Załącznik 7B
5.7. Pomimo zasady zawartej w art. 5.1. PayPro, na szczególne zlecenie Sprzedającego dokonuje automatycznej wypłaty środków zaewidencjonowanych w ramach narzędzia rozliczeniowego przekazem pocztowym, o ile wartość tych środków nie przekracza kwoty 800 PLN.
Załącznik 7a:
5.5. Użytkownik w ramach korzystania z instrumentu płatniczego, o którym mowa w artykule 5.1. może zlecić wypłatę:
c. przekazem pocztowym, o ile wartość tych środków nie przekracza kwoty 800 PLN.
Powyższy zapis regulaminu jasno informuje, że możemy wypłacić przekazem pocztowym do kwoty 800zł raz w miesiącu i nigdzie nie ma mowy o blokadzie takiej możliwości gdy suma pieniędzy na koncie Allegro Finanse wynosi np. 1600zł.
Ustawa o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu również nie blokuje takiej możliwości.
Zatem drodzy Allegrowicze - w kupie siła.
Na wielu forach spotykałem poruszany tego typu problem.
Allegro ma siedzibę w Poznaniu, dlatego składacie skargi do :
https://poznan.wiih.gov.pl/index.php/kontakt/adresy-e-mail/
Możecie również skorzystać z np. Rzecznika Konsumentów
https://www.poznan.pl/mim/main/-,p,8971,13526.html
Tak, mnie też to zastanawia. Tu trzeba dobrego i bardzo drogiego prawnika. Nie ma obowiązku posiadania konta bankowego, jednocześnie Allegro odmawia wypłaty przekazem pocztowym w ratach po 800 zł. Wynikałoby z tego, że ma prawo do przywłaszczenia cudzych pieniędzy. Ciekawe, co na to sąd?
Niekoniecznie. Po to jest WIIH, Rzecznik, UOKiK.
Po to są kary finansowe, a na takie tylko czeka UOKiK 😉
@xyz96 allegro odmawia tak na prawdę wypłaty pieniędzy - formy płatności są nieistotne
może to być western union lub wypłata w kasie lub gotówka do ręki i itp
Ze statystycznego obowiązku informuję :
Sprawa zgłoszona do WIIH, UOKiK, KNF, RzecznikFinansów.
Dla podtrzymania rozmowy polecam "lekturę" Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (tj. Dz.U. z 2017 r., poz. 2070) art.4 ust.1 z dnia 23 sierpnia 2007r.
http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20170002070