Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy zwróciliście uwagę, że ceny folii stretch poszły w ostatnich tygodniach o ok. 50% w górę? Zastanawiam się czym jest spowodowana taka podwyżka. Akurat tutaj podatek cukrowy raczej nie jest powodem podwyżki. Może wypowie się ktoś z producentów lub dystrybutorów czym podyktowana jest taka zmiana ceny?
@Belju Może pakują szczepionkę albo wszystkie "mądrości " rządzących. Ano to byłaby jeszcze droższa.😂
@Belju zaraz podrożeją kartony, bo czytałam dzisiaj, że z powodu zwiekszonej sprzedaży wysyłkowej, na światowych rynkach brakuje tektury. 😁
Już podrożały
@konto zamknięte kartony już podrożały i to sporo. Ceny aktualne w porównaniu do tych jakie były pod koniec zeszłego roku to minimum 25-30% więcej. Z tekturą jest oczywiście duży problem, producent, z którym rozmawiałem twierdzi, że jak kiedyś mieli dostawy w ciągu 2 tygodni, tak teraz to jest 3-4 miesiące.
@LEW433 no cóż, więcej szkód już nie wyrządzi.
Dokładnie. W Inpost kartony średnio 10% w górę w ostatnich dniach. Pozostały asortyment także. Z tekturą jest też duży problem jak chcesz się jej pozbyć. Aktualna cena na skupie 0,01zł/kg. Rozmawiałem z właścicielem skupu i stwierdził, że ludzie podjeżdżają tylko i wyrzucają. Nawet na wagę nie wjeżdżają bo gra nie warta świeczki.
Śmieszna sytuacja, ale na rynku światowym brakuje.... plastiku, a dokładnie granulatu. Lada moment czeka to inne produkty - koszulki na dokumenty, teczki, taśmy itd. Już widać podwyżki przy dostawach tego typu produktów, a wielu producentów ( a przynajmniej w branży PBS ) aktualizuje cenniki od dzisiaj, tak więc za chwilę będą te podwyżki zauważalne.
@TANBIU Kanał Sueski już odblokowany, zaraz surowce trafią do fabryk, ale ceny i tak pozostaną wyższe 😁
To nie kwestia kanału, sygnały o podwyżce produktów z PP w szeroko rozumianej branży biurowo - szkolnej pojawiały się już na początku lutego.
Podrożał materiał, aktualnie folia stretch, bąbelkowa i papier ksero ma iść w górę
To część z branży o których wiem od dostawców/producentów, podejrzewam że to jest tylko wierzchołek góry lodowej 😕
Od początku pandemi w tamtym roku, tusze do drukarek HP wzrosły cenowo o jakieś 50%, to rekordowo. Jednakże u innych firm typu samsung, brother itp również wzrosło wszystko, 10-30%.
Paliwo poszło mega w górę, więc ceny w Inpost też w górę poszły, dostałem maila od DPD że bodajzę od 1 maja też w górę ceny.
Transport morski poszedł w górę (słyszałem że z 2k do 10k)
Allegro też prowizje w górę
Ludzie tracą prace, często nie mają za co żyć, a wszystko wokół drożeje
Pamiętajcie, mamy **piiip**iste tarcze antykryzysowe ^^
Dużo się mówi o bezrobociu, tarcze antykryzysowe dotacji na pracownika miały warunek, nie zwalniać go przez rok, a ten rok będzie mijał właśnie jakoś w maju/czerwcu, aktualnie mamy 15% bezrobocia (słyszałem w radiu) więc już w ogóle będzie super zabawa
Kontenery z Chin tak właśnie podrożały, w lutym ich ceny dochodziły nawet do 12k, gdzie przed tym wszystkim kosztowały ok 2k. Dokładnie tak, jak piszesz. Od sierpnia zeszłego roku produkty powoli idą w górę, ale od lutego to już są duże podwyżki, a przy niektórych produktach to wystrzał.
Zarządzam magazynem ok 9-10k produktów. Praktycznie codziennie robię zamówienia,wgrywam faktury itp. i widzę każdy ruch cenowy, mam też informacje o perspektywach wśród producentów i niektórzy mówią wprost, to wcale nie jest koniec, a dopiero początek.
Czytałem o tym
Eksplozja handlu przez internet w okresie pandemii ma niecodzienny skutek uboczny: karton staje się towarem pożądanym – i drożeje niczym bitcoin.
Tektura drożeje jak bitcoin. To kolejny przykład „efektu Ąmązóna”
Tutaj link, ale zawarte jest w nim zakazane słowo, więc jeśli ktoś chce to niech sobie je zmieni
https://sukces.rp.pl/spoleczenstwo/34228-efekt-ąmazoną-na-swiecie-brakuje-tektury-winny-e-handel/"
@TATLOK myślę, że sporo w tym spekulacji i cwaniactwa producentów. W marketach masę tektury, z którą nie wiedzą co robić. Gazetki reklamowe wywalają na śmieci. Folia strecz ląduje w kubłach - niesamowite ilości są wyrzucane.