Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
proszę o informację bardziej zaznajomionych kolegów. Wprowadziłem koszty produktów do Kalkulatora marży i jestem mocno zaskoczony poziomem marży na jakim operuję. Pytanie z mojej strony. Jeśli chodzi o "Podsumowanie kosztów" składa się ono z trzech składowych:
- obowiązkowe,
- dostawa,
- reklama.
Nurtuje mnie co wchodzi w skład "Dostawa". Czy są to kwoty które procentowo dopłacam do wysyłki smart klientowi? Czy jest to kwota którą klienci płacą za wysyłkę poza smart? Jeśli to drugie to dlaczego jest to liczone do marży skoro to klient pokrywa koszt wysyłki w wybranych transakcjach. Zastanawia mnie to ponieważ w jednym z bardziej chodliwych produktów koszt dostawy wynosi u mnie prawie 10% i okazuje się, że w produkcie na którym mam 62% narzutu, marża wychodzi mi 6%.
Prowizja - 10%
Dostawa - 9,9%
Reklama - 8,2%
Z góry dzięki za merytoryczne odpowiedzi.
Dostawa to jest to co dopłacasz do smarta.
W kosztach dostawy są wszystkie opłaty za dostawę jakie naliczają się w Rozliczenia z Allegro. Będą to dopłaty za Smarta, ale będą to też opłaty za wszystkie metody dostawy na umowach Allegro Standard, czyli przykładowo Allegro Kurier DPD lub Allegro Kurier DHL poza Smartem. Jedyne opłaty za dostawę jakich tam nie ma to takie, które są rozliczane bezpośrednio z przewoźnikiem np. na umowach własnych lub Allegro Paczkomaty InPost poza smartem.