Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Proszę o podpowiedź
Sprzedałem wygłuszenie maski do samochodu, używane klient po tygodniu zgłasza zwrot towaru.
Po otwarciu przesyłki widzę, że przedmiot jest lekko uszkodzony, pomimo tego zwracam klientowi kwotę za towar ale potrącam mu 35zł za wysyłkę ponieważ przedmiot wymaga naprawy.
Klient otwiera dyskusję i prosi o pomoc.
Po jakimś czasie dowiaduje się ,że została mu wypłacona ta kwota z allegro ochrona kupujących.
Proszę o wyjaśnienie, dlaczego w przypadku gdy robię ukłon w stronę klienta, nie odrzucam jego reklamacji w całości, potrącam kwotę częściowo pomimo otrzymania towaru uszkodzonego allegro wypłaca mu różnicę?
Wrażenia klienta mają być do bólu pozytywne , Twoje odczucia jako sprzedawcy nie mają żadnego znaczenia
mam wrażenie, że jesteśmy w miejscu gdzie klient będzie zwracał zabrudzoną bieliznę i będziemy mu za to musieli płacić.
tak allegro wychowuje kupującego
wyrabiając w niem wrażenie, że może bezkarnie niszczyć towar
i jego roszczenie, by za takie zniszczenia wypłacać pełną kwotę
jest prawidłowe
Osobiście mam wrażenie, że z miesiąca na miesiąc tych dziwnych sytuacji przybywa.
@BIG-AUTO nic w tym dziwnego, bo w necie są już tutoriale, jak wyrwać kasę z AOK😉
@BIG-AUTO a przy zwrocie określiłeś, że potrącenie jest za uszkodzenie czy jak to napisałeś "za wysyłkę"?
@BIG-AUTO klient zgłaszał reklamację czy odstąpił od umowy zakupu? Przy odstąpieniu, jeżeli towar został uszkodzony przez klienta masz prawo do pomniejszenia zwrotu proporcjonalnie do pomniejszenia wartości towaru. Jeżeli była to reklamacja, powinieneś ją rozpatrzeć i w razie uznania zwrócić środki lub wymienić/naprawić towar. Nie możesz potrącić kosztu wysyłki. Jeżeli w ramach uznanej reklamacji chciałbyś zwrócić część kwoty, powinieneś to rozwiązanie najpierw zaproponować kupującemu.
Towar był zwrócony a nie reklamowany. Czyli waszym zdaniem mam czekać aż klient zgodzi się na potrącenie jakiejś kwoty ?
@BIG-AUTO nie, przy zwrocie, tak jak pisałam, masz prawo do proporcjonalnego pomniejszenia kwoty zwrotu. Nie musisz tutaj prosić klienta o zgodę.
Dopytywałam o to, bo w swojej pierwszej wypowiedzi napisałeś "Proszę o wyjaśnienie, dlaczego w przypadku gdy robię ukłon w stronę klienta, nie odrzucam jego reklamacji w całości [...]"
"Po jakimś czasie dowiaduje się ,że została mu wypłacona ta kwota z allegro ochrona kupujących."
Prawdopodobnie nie wyjaśniłeś sytuacji w odpowiedzi na zgłoszenie o złożonym wniosku do Allegro protect. Trzeba było podać przyczynę obniżonego zwrotu w raz z podstawą prawną.